támogatási kampány

„Minket az igazság érdekel” – Rédl Boglárka támogatási felhívása

Bemutatjuk, hogy kik írják az Átlátszót. Rédl Boglárka három rövid videóban meséli el, hogy milyen kezdőként belecsöppenni egy oknyomozó portál munkájába: mikor érkezik el az a pillanat, amikor egy hónapokig tartó kutatómunkát követően arcul csapja a valóság, és hogyan viszonyul hozzá a környezete, amikor megtudja, hogy az Átlátszó gyakornokaként részt vesz a szerkesztőség munkájában.  

Rédl Boglárka gyakornokunk nemzetközi tanulmányok szakon végzett, továbbá jelenleg is tanulmányait végzi nemzetközi gazdálkodás szakon. Az újságírással 2021 tavaszán került kapcsolatba: közel fél évig dolgozott az Azonnali gyakornokaként. 

Külügyi témák iránti kíváncsiságának köszönhetően az afganisztáni tálib hatalomátvétel hamar a munkája középpontjába került. Az Azonnalinál töltött gyakornoki ideje alatt részletes cikksorozatot írt az afganisztáni kivonulással kapcsolatban. Ezt 2021 szeptemberében a Minőségi Újságírásért díj zsűrije is kiemelte. Bukovics Martin főszerkesztő elbocsátását követően úgy érezte, nincs maradása az Azonnalinál, és az oknyomozó újságírás iránti érdeklődése a speciális műfaj első számú hazai műhelyébe, az Átlátszó szerkesztőségébe vonzotta.   

Lapunknál Sarkadi Nagy Márton szakmai mentorálása alatt kezdte meg gyakornoki munkáját. Egyik első, egy rutinfeladatból származó témaötlete máris egy összetett ügy közepébe vezette: több hónapon keresztül tárta fel kollégájával, hogy hogyan fordította orosz irányba Pesty László a Székely Nemzeti Tanács által az európai kisebbségek érdekérvényesítése céljából indított európai polgári kezdeményezést – miközben Pesty jól tudta, hogy az előző hasonló kezdeményezéssel kapcsolatban azért nem tett konkrét lépéseket az Európai Bizottság, mert az EB egyik közismert tagja orosz érdekeket gyanított a háttérben. Boglárka később az kisebbségek uniós érdekérvényesítésének lehetőségeiről írta szakdolgozatát.  

A cikksorozattal kapcsolatos élményeiről ebben a videóban mesél:  

A menekültek sorsával és magyarországi fogadtatásával kapcsolatban Boglárka több részletes riportot és elemzést is készített. A balassagyarmati menekültszállón folytatott beszélgetései révén, közvetlen közelről tapasztalta meg azt az információhiányt, amellyel a tálib hatalomátvételt követően Magyarországra menekített afgán menekültek szembesültek. Később az Ukrajna elleni orosz támadást követően, szerzőtársaival részletes elemzést készített a magyar menekültügyi ellátórendszer hiányosságairól. Ezenkívül több riportban tudósított az ukrán-magyar határról az ukrán menekültek helyzetével, valamint az önkéntesek fáradhatatlan munkájával kapcsolatban.   

Az itt tapasztalt egyik meghatározó élményéről ebben a videóban mesél:  

A harmadik videóban pedig arról a paradoxonról beszél, amelyre az Átlátszónál folytatott munkája során döbbent rá:  

Ha fontosnak tartod Rédl Boglárka újságírói munkáját, támogasd az Átlátszó szerkesztőségét egyszeri vagy rendszeres adománnyal, és/vagy az adód egy százalékának felajánlásával! A támogatási lehetőségek közül ide kattintva választhatsz. 

Megosztás