támogatási kampány

„Olyan ügyeket tárunk fel, amiket szívesen eltitkolnának” – Zsilák Szilvia támogatási felhívása

Bemutatjuk, hogy kik írják az Átlátszót. Zsilák Szilvia azt árulja el, hogy a lapnál eltöltött két év alatt újságíróként mi dühítette fel leginkább, mi volt a legveszélyesebb szituáció amibe került, és milyen praktikákkal néz be a színfalak mögé. 

Zsilák Szilvia az Index politikai rovatában kezdte el az újságírást, majd szocioriportokat írt az Abcúgnál, 2020 elején igazolt az Átlátszó csapatába. Az elmúlt két évben bőven akadt feltárnivalója a lapnál, ugyanis a közpénzek elosztásával megbízott személyek hazánkban ma már egész rutinosan űzik, hogy a közpénzt magánpénzzé alakítsák.

Még a pénzügyminiszternek, Varga Mihálynak is sikerült néhány kellemetlen órát okoznia, amikor Katus Eszter kollégájával együtt megírták, hogy Varga nevetséges összegért, piaci áron alul bérel egy balatoni villát egy közbeszerzéseken sikeres cégtől. Vargát sikerült olyan szorult helyzetbe hozni, hogy nemrég inkább megvette az ingatlant.

A klasszikus közpénzes témák feldolgozása mellett megpróbálja megakadályozni, hogy a Fidesz-közeli üzletemberek, a zöldhatóságok és az önkormányzatok Bermuda-háromszögében sorra tűnjenek el a Balaton part melletti fák, és védett nádasok. A helyi lakossokkal szorosan együttműködve több esetben bizonyította be, hogy érdemes fellépni a Balaton környéki beruházókkal szemben.

A bemutatkozó videóban három olyan ügyről beszél, amiket ha nem ír meg, akkor a fideszes hatalom eltussolt volna. Ez az a munka, amihez az olvasók támogatása létszükséglet.

Újságíróként a legjobban az dühítette fel, amikor a kormány 17 milliárd forintot költött a vadászati kiállításra. Amikor pedig elkezdte arról faggatni a szervezőcéget, hogy mégis pontosan mire szórtak el ennyi közpénzt, akkor az e-mailekre nem válaszoltak,  az adatigényléseket pedig a járványhelyzetre hivatkozva halogatták. A vidéki költségeket tartalmazó táblázatot pedig szinte olvashatatlan minőségben töltötték fel a honlapuk egy eldugott szegletébe. Ez a hobbivadászoknak szóló esemény nem volt más, mint annak a prezentációja, hogy a politikai elit (ebben az esetben a vadászni szerető Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár) hogyan csapja arcon a közpénzt.

A legveszélyesebb helyzetbe az idei választások alkalmával került, amikor sikerült tesközelből megörökítenie egy választási csalást Borsodban, ahol megfigyelése szerint nem éppen a legkifinomultabb emberek végezték el a „piszkos munkát” a szavazólapokkal.

A videóban némi belsős titkot is megoszt a napi munkájáról, sokszor vicces helyzetekhez vezet egy-egy helyszíni riport elkészítése. Márpedig ha eltakarnak egy természetromboló építkezést, attól még újságíróként szeretne belátni, és olykor kreatív eszközökhöz kell folyamodnia.

Ha fontosnak tartod Zsilák Szilvia újságírói munkáját, támogasd az Átlátszó szerkesztőségét egyszeri vagy rendszeres adománnyal, és/vagy az adód egy százalékának felajánlásával! A támogatási lehetőségek közül ide kattintva választhatsz.

Megosztás