médiaszereplés

Az augusztus 20-i tűzijáték ismeretlen áráról beszélt Katus Eszter a Klubrádióban

Egyelőre titkolja a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy mennyi közpénzt terveznek elkölteni az államalapítási ünnepség programjaira, valamint az Európa legnagyobbjaként beharangozott tűzijátékra. Erről beszélt Katus Eszter a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának július 18-i adásában.

Július 16-án írtuk meg, hogy a Párbeszéd Magyarországért közadatigénylésben kérte ki a 2022. évi államalapítási ünnepi tűzijáték előzetes költségbecslését, valamint a négynapos programsorozat előzetes költségbecslését. A párt a napokban kapott választ az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon feltett kérdéseire.

Az adatigénylésre a már jól bevált válasz érkezett: „döntés megalapozását szolgáló adatokról” van szó, amelyek 10 évig nem nyilvánosak. Vagyis az állami szervezet egyelőre titkolja, mennyi közpénzt szántak az idei augusztus 20-i állami ünnepre, amikor is a kormány bejelentése szerint Európa legnagyobb tűzijátéka lesz.

Tíz évig nem nyilvános az augusztus 20-i tűzijáték és programok ára | atlatszo.hu

Egyelőre titkolja a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy mennyi közpénzt terveznek elkölteni az államalapítási ünnepség programjaira, valamint az Európa legnagyobbjaként beharangozott tűzijátékra. Az indoklás most is a már jól bevált szlogen: „döntés megalapozását szolgáló adatokról” van szó, amelyek 10 évig nem nyilvánosak. A tavalyi rendezvénnyel kapcsolatban három és fél hónappal később kaptunk választ, amiből az derült ki, hogy 2021-ben közel 12 milliárd forintot fordítottak az augusztus 20-i eseményekre. Idén petíció indult a közpénzégetés ellen, és már 86 ezer fölött jár az aláírók száma.

A részletekről Katus Eszter, a cikk szerzője beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának július 18-i adásában. A beszélgetés itt visszahallgatható:

 

Cikkünk után a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményt adott ki, melyben közölte, hogy egyáltalán nem is titkos a tűzijáték ára, mert már megvették a rakétákat nettó 1,3 milliárd forintért. Ez azonban nyilvánvalóan nem a teljes programsorozat összköltsége.

Tavaly például közadatigényléssel derítettük ki, hogy 2021-ben közel 12 milliárd forint közpénzt emésztettek fel az augusztus 20-i programok. Ebből az állami tűzijáték és a tűzijátékhoz, valamint az állami rendezvényekhez kapcsolódó rendezvénybiztosítás összesen 3,1 milliárd forintba került.

Megosztás