élő közvetítés

Élőben közvetítettük a „rabszolgatörvény” elleni több ezres tüntetést, itt meg lehet nézni

A szervezők szerint több mint tízezren tüntettek a munka törvénykönyvének módosítása ellen szombaton Budapesten.

A túlóraszabályok változása ellen az egész országból érkeztek szakszervezeti tagok, akikkel együtt tiltakoztak szolidáris diákok és civilek, az ellenzéki pártok politikusait is látni lehetett. Szakszervezeti vezetők beszédei mellett európai érdekképviseleti szervezetek támogatói üzenetei is elhangzottak, a szervezők hétfőtől útlezárásokra, gyárokban történő tiltakozásokra szólítottak fel a fideszes javaslat ellen.

Az Átlátszó Facebook oldalán élőben közvetítettük az eseményeket a gyülekezőtől kezdve a Parlament előtti dulakodásokig.

A tüntetés résztvevői délelőtt 10-től gyülekeztek a Jászai Mari téri Képviselői Irodaház mellett, ahol – a vidéki szervezetek érkezéséig – demonstrálók mondhatták el a mikrofonba, hogy miért jöttek.

A beszédek fő üzenetei a túlórák emelésének (évi 250 helyett 400 órányi rendkívüli munkavégzés elrendelésének) elutasítása, az európai színvonalú bérek követelése voltak.

Többen felszólaltak az egészségtelen munkakörülmények és a német multiknak való kiszolgáltatottság ellen, párbeszédet követelve a kormánytól, amelyik mindeközben stadionokra, luxusberuházásokra és képviselői fizetésemelésekre költi a közpénzt.

A tüntetés bejelentett befejezése után Komjáthi Imre MSZP alelnök felpattant a színpadra, magához ragadta a mikrofont, és a lengyel delegációra hivatkozva lezárt Kossuth térre hívta a tüntetőket.

Több százan álltak szemben a rendőrsorfallal, kisebb dulakodás is kialakult, amint a fenti közvetítésünkön is látszik. A Parlamentben tartózkodók egy oldalkapun távoztak, ezután a tüntetők elfoglalták a teret, majd nem sokkal később szétszéledtek.

Élő közvetítés: Halász Áron

Megosztás