élő közvetítés

Így tüntettek vasárnap Budapesten a kormány ellen a Sargentini-jelentés miatt

Vasárnap az MSZP, a DK és a Párbeszéd szervezett demonstrációt az Orbán-kormány ellen, miután szerdán az Európai Parlament megszavazta a Sargentini-jelentést, ami lényegében arról szól, hogy Magyarország már nem igazi jogállam.

Szerdán az Európai Parlament 64 százalékkal, vagyis kétharmados többséggel elfogadta a Sargentini-jelentést, ami 12 pontban összegzi, hogy az Orbán-kormány veszélyezteti az Európai Unió alapvető értékeit. A jelentés elfogadása azt jelenti, hogy az EP többsége szerint Magyarország nem igazi jogállam és nem valódi demokrácia.

A szavazás következményeként az Európa Tanács nagy valószínűséggel eljárást indít a magyar kormány ellen az EU alapszerződésében lévő hetes cikkely alapján, és az eljárás végén felfüggeszthetik a magyar kormány szavazati jogát. Magyarország első olyan tagja az Európai Uniónak, ami ellen ilyen eljárás indul, tehát ez egy nagyon súlyos ügy, és komoly döntés az EU részéről.

Emiatt szervezett tüntetést vasárnap délutánra az MSZP, a DK, és a Párbeszéd. Az Orbán-kormány a szokásos sorosozással reagált a Sargenti-jelentés megszavazására, és kormányközeli sajtótermékek hazaárulóknak bélyegezték azokat a magyar EP-képviselőket, akik igennel voksoltak, de a tüntetést szervező ellenzéki pártok szerint ennek épp az ellenkezője igaz:

„Aki az Orbán-kormány gaztetteit támadja, az nem Magyarországot támadja, hanem éppen a magyar emberek érdekeit, jogait védi. Mutassuk meg, jobban szeretjük a hazánkat annál, hogy hagyjuk, hogy Orbán Viktor ország-világ előtt tönkre tegye azt.”

A néhány ezer fő részvételével zajló Bem téri demonstráción beszédet mondott Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök, Mellár Tamás független képviselő, az Erzsi nevű macskájáról ismertté vált DK-közeli Homonnay Gergely, és Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője is.

Az eseményeket élőben közvetítettük, a videók itt visszanézhetők:

Videók: Dohi Gabriella

Megosztás