riport

Harc Moszulért – jelentés a frontvonalról

 

Házról házra próbálják meg visszafoglalni a várost az iraki katonák az Iszlám Államtól – a Frontline helyszíni riportja.

 

800x500_
Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!
18516641-1-42

 

Kiégett és összeomlott épületek, menekülő civilek, folyamatos összecsapások az Iszlám Állam (IÁ) és az iraki hadsereg között. Így fest most az iraki Moszul városa, amelynek keleti részét óriási áldozatok árán már sikerült visszafoglalni a terroristáktól, de a nyugati fele még mindig nem szabad.

A Frontline stábja két filmben mutatja be az iraki katonák küzdelmét az IÁ-val, elkísérve őket az őrjáratokra. Az egyik filmben (Battle for Iraq) Ghaith Abdul-Ahad iraki újságíró tart a katonákkal. Egy alkalommal éppen hogy sikerül élve megúsznia egy terrortámadást, amikor a ház előtt, ahol éjszakáznak, egy autóba rejtett bomba robban. Az egyik operatőr úgy ássa ki magát a romok alól.

 

 

A másik filmben (Hunting ISIS) az iraki hadsereg egyik különleges egysége, miután visszafoglalt egy-egy területet, kikérdezi az embereket, és akiket gyanúsnak talál, azokat rögtön meg is bilincseli. A kihallgatás közben egy-egy pofon is elcsattan, és arról is mutatnak videót, ahogy egy másik egység forró vízzel kínozza valakit. Vannak olyanok, akiket egy idő után elengednek, másokat azonban átadnak az iraki titkosszolgálatnak további vizsgálatra.

A katonák lassan haladnak, miközben a házakat egyenként vizsgálják a terroristák után kutatva, figyelniük kell arra, hogy nehogy a civil lakosok sebesüljenek meg. Ugyanakkor a felek bizalmatlanok egymással szemben: a még ottlakók félnek a katonáktól, a katonák pedig sosem tudhatják, mikor rejtőzik egy terrorista a házakban bujkáló családok között, vagy kinek a ruhája alatt van bomba.

 

 

A filmek szövege a Frontline honlapján is megtalálható, további kapcsolódó videókkal együtt. Fontos: mindkét filmben erőszakos jelenetek láthatók!

D. Kovács Ildikó

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás