riport

Zárt ajtók mögött: megszólalnak a családon belüli erőszak áldozatai

Rendhagyó dokumentumfilmet készített a BBC három olyan nőről, akiket az akkori vagy volt barátjuk bántalmazott. Az áldozatok az arcukat vállalva mondják el, mi is történt velük, miközben betekintést nyerhetünk a rendőrség munkájába is.


tamogatoi_banner_cikkbe

 

Sabrinát hat órán keresztül verte a barátja, Paul míg végül a nőnek sikerült tárcsáznia a rendőrséget. Ő maga nem tudott beleszólni a telefonba, de hallható volt az, ahogy könyörög a férfinak, hogy hagyja abba az ütlegelést. A rendőrség bemérte a mobiltelefon helyzetét és hét perc múlva megérkeztek a házhoz, Pault pedig letartóztatták.

Helen évekig volt együtt Lawrence-szel és eleinte nem volt semmi gond a kapcsolatukban. Aztán előbb verbálisan és mentálisan inzultálta a férfi, majd meg is ütötte. Az első alkalommal Helen teljesen sokkban volt, nem tudta elhinni, hogy ez tényleg megtörtént. Az erőszak folytatódott, előbb a nő nem tudott elmenni az édesanyja temetésére egy lila folt miatt a szeme körül, majd egyik szilveszterkor annyira eldurvult a helyzet, hogy Helen 12 éves fia kihívta a rendőröket.

A férfit egy hét múlva kiengedték és visszatért Helenhez. A nő hitt abban, hogy Lawrence megváltozhat. Nem így történt, végül elhagyta, Lawrence ekkor kezdett el fenyegető üzeneteket küldözgetni.

Jemmát a volt barátja, Dwayne verte meg, akivel csak rövid ideig voltak együtt. A férfi folyamatosan visszajárt Jemma házához, míg egy alkalommal a nő ott találta a hálószobájában. Dwayne fojtogatta és ütlegelte a nőt. Amikor Jemma elment a rendőrségre, kiderült, hogy a férfit már egy ideje figyelték, ugyanis több nővel is erőszakoskodott.

 

 

A családon belüli erőszak nem csak Magyarországon, hanem Nagy-Britanniában is súlyos probléma: minden tízedik nő tesz feljelentést a családtagja erőszakossága miatt, azonban mire eddig eljutnak, a szakemberek szerint már legalább 50 alkalommal történt bántalmazás. Az áldozatok 43 százaléka a bejelentést követő egy éven belül újra családon belüli erőszak áldozata lesz, a tettes pedig ugyanaz a személy.

Sabrina, Helen és Jemma  a BBC Behind Closed Doors (Zárt ajtók mögött) című filmjében szerepel és arccal vállalták azt, hogy a filmesek végigkövessék a rendőrségi feljelentéstől a bírósági ítéletig tartó folyamatot.

Az egy évig forgatott dokumentumfilm a Temze-völgyi rendőrség családon belüli erőszakkal foglalkozó csoportjának munkájába enged betekintést, az áldozatok mellett megszólalnak rendőrök és olyan szakemberek, akik az áldozatoknak segítenek.

Felvételeket láthatunk a kihallgatásokról, az interjúalanyok elmondják, hogyan élték meg a történteket, és az is kiderül, hogy az áldozatokat segítő civilek hogyan készítik fel a kisgyerekeket az édesanyjukat bántalmazó férfiak esetleges megjelenésére. Például, hogy hogyan zárkózzanak be, ha megjelenik a férfi a háznál, vagy ha telefonon segítséget kérnek egy másik családtagtól, találjanak ki egy kódszavat a veszélyre.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás