riport

Gyilkos azbeszt: továbbra is virágzik a veszélyes ásvány kereskedelme

Hiába tiltották már be a világ fejlettebb országaiban, az azbeszt még mindig egy virágzó iparág azokban az országokban, ahol nem tudnak vagy nem akarnak foglalkozni az egykor népszerű szigetelőanyag akár halált is okozó hatásával.

 

banner2_mozgo_2

 

„Az azbeszt élete végéig ki fog tartani, egy gondtalan élet végéig” – így reklámozta egy 50-es évekbeli amerikai rövidfilm azt az anyagot, amelyről ma már tudjuk, hogy súlyosan egészségkárosító hatású.

A házak építésénél egykor nagyon népszerű, kőlennek is nevezett azbeszt használatát a legtöbb, iparilag fejlett országban (Magyarországon is) betiltották, ennek ellenére a kitermelése még ma is folyik, és nem is számít rosszul jövedelmező iparágnak. Évente 2 millió tonnát exportálnak a karcinogénből a fejlődő országokba.

 

 

A Vice részben az oroszországi Azbeszt városában forgatott rövidfilmet, ahol az azbesztet nagy tisztelet övezi. Miléne Larsson filmjéből kiderül, hogy a világ legnagyobb azbesztbányájának otthont adó város lakóinak élete az azbeszt körül forog, büszkék rá, és még saját múzeuma van.

Azbesztben megállt az idő, olyan, mintha a Szovjetunió még mindig állna, a magyar nézőknek pedig ismerős lehet a városban közlekedő régi Ikarus-busz. Ezzel szemben, a világ másik felén, ott van a montanai Libby bányászvárosa, ahol 400 lakó halt meg azbeszttel összefüggő betegségekben.

Az egyik megszólaló maga sohasem dolgozott a bányában, de a mostohaapja igen, és az ő ruháira ráragadt azbeszt elég volt ahhoz, hogy a mostohafiánál súlyos tüdőbetegség alakuljon ki.

D. Kovács Ildikó

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás