drón

Olvasóinknak hála megvettük a kamerás drónt! Köszönjük a támogatást!

Az internetadó bevezetése elleni tavaly őszi tüntetésekről az Átlátszó és a Good Drones Lab által közösen készített kamerás drónos légifelvételeinket (itt és itt) százezrek látták és milliós nézettségű tévécsatornák is átvették, ezzel jelentősen hozzájárultunk ahhoz, hogy az eseményekből Magyarországon és a határainkon túl is vezető hír válhatott.

Ekkor éreztünk rá először, hogy mekkora érdeklődés mutatkozik a madártávlatból készített felvételekre, amelyek tüntetések esetében minden korábbinál pontosabb létszámbecslésre is alkalmasak. A Közép-Európai Egyetemen (CEU) működő Good Drones Lab csapat azt kutatta, hogyan segíthetik a civil társadalmat az egyre divatosabbá váló kamerás drónok, az erről szóló tanulmányuk tudományos elismerést is kapott.

Közös munkánk során azt is elkezdtük kutatni, hogyan lehet megmutatni egy kamerás drónnal a haveri vagy rokoni zsebekben landoló állami milliárdok gyümölcseit. Ezt kutattuk többek közt a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester uradalmáról szóló felvételek készítsekor is.

 

 

A Good Drones Lab tagjai a szeptemberben induló tanévet azonban már más országokban kezdték meg, így drón nélkül, de témák özönével körülvéve maradtunk hoppon. Mi azonban nem szomorkodtunk, gyűjtést indítottunk támogatóink között, hogy saját kamerás drónnal tudjuk bármikor, bárhol bemutatni a fontos ügyeket.

A gyűjtés ideje alatt a technikában jártas filmesekkel csináltunk légifelvételeket. Így készülhetett videó elgazosodó hortobágyi birtokokról, a Városliget beépítésre szánt területeinek mai és a jövőben várható látványáról, vagy a vizes vb baráti kezek közt megdrágult építkezéséről is.

Látszott azonban, hogy saját drón nélkül csak korlátozottan tudjuk megvalósítani a terveinket, ezért a gyűjtés ideje alatt videósaink megtanulták, hogyan kell biztonságosan kezelni egy ilyen eszközt. Bár lehet, hogy az eredeti álmaink során kicsit bilibe lógott a kezünk (táskával, pót-akkumulátorokkal, irányításhoz való tablettel együtt 700.000 forintba került volna az álomdrón), így is 62 támogatótól 221.215 forintot kaptunk.

Ez az összeg elég volt arra, hogy vehessünk egy DJI Phantom 2 drónt egy Gopro kamera rögzítésére való gimballal, FPV monitorral, vadiúj akkumulátorokkal és egy speciális hátizsákkal.

A használt Phantom2 készlet 100 ezer forintba került, 3 új akkumulátor további 90 ezer forintba, a GoPro kamerát pedig már korábban beszereztük, tehát olvasóinknak hála elhárult az akadály az elől, hogy tényfeltáró munkánk során olyan perspektívákat nyithassunk meg, amelyek eddig rejtve voltak az adófizetők elől. Még egyszerűbben: megvan a drón, mehet a munka!

Terveink:

Először is ahogy megígértük, szeretnénk megköszönni olvasóinknak a támogatást. Aki 5000 forintnál nagyobb adományával támogatta drónvásárlási szándékunkat, és szeretne résztvenni az exkluzív szerkesztőségi drónpikniken, kérjük az [email protected] jelentkezzen 2015. december 31-ig.

Kamerás drónokat nem csak oknyomozó tevékenységhez használhatnak civil mozgalmak, szervezetek. A civilek által kiaknázható lehetőségekről szóló kisfilmünk karácsony környékén jelenik meg. Addig is itt egy előzetes:

 

 

Egy megfelelő drón megvásárlása, karbantartása, vagy egy drónt profin kezelő operatőr megfizetése költséges mulatság, a reptetés pedig különleges felkészültséget és felelősségvállalást igényel. Tudjuk, hogy emiatt kevés civil szervezet, vagy mozgalom engedheti meg magának, hogy használja ezt a technikát.

A közeljövőben ki fogunk dolgozni egy olyan szolgáltatási csomagot, mely civil szervezetek számára teszi elérhetőbbé ezt a kamerás drónok nyújtotta lehetőségeket. Olyan „pályázati” modellt fogunk kialakítani, mely a piaci árnál olcsóbb filmkészítéssel segíti a jelentkező civilek munkáját és ügyeik minél nagyobb közönséghez való eljuttatását.

Még egyszer: nagyon köszönjük mindenkinek a támogatást! Az Átlátszó egy reklámözön és állami megrendelések nélkül működő kis költségvetésű, nonprofit oknyomozó portál. Működésünk egyre hangsúlyosabban közösségi támogatásúvá válik a pályázati függés helyett. Bár ezen elveket feladva sokkal könnyebben megvehettük volna a kamerás drónunkat, mégis sokkal boldogabbá tesz minket, hogy pár hónap alatt közösen, a céljainkat támogatva dobtátok össze az árát. Ez felelősséggel is jár, az Átlátszó pedig igyekszik megfelelni az igényeiteknek!

Halász Áron

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás