drón

Így néz ki egy háború által sújtott ukrán város a levegőből

Egy angol újságíró drónfelvétele Pervomajszkról.

A 2014 márciusában kirobbant kelet-ukrajnai háború a szeparatista és az oroszbarát erők harca, melyből nagy valószínűséggel Oroszország is kivette a részét, bár ezt hivatalosan mindig tagadta.

Graham Phillips angol újságíró a kezdetekről a helyszínről tudósít a Donbaszban folyó összecsapásokról, Youtube-csatornájának közel 72 ezer követője van. Múlt héten egy drónvideót tett közzé a Luhanszk megyei Pervomajszkról. A közel 40 ezres lakosú várost erősen megviselte a háború, lerombolt, megsérült épületeket, és lézengő embereket látni a közel négy és fél perces felvételen.

 

Phillips a légivideót egy ugyanolyan eszközzel készítette, amilyet az Átlátszó is szeretne venni: egy  DJI Phantom 3-Professional drónnal, amelynek árát közösségi finanszírozással, egy Kickstarter-kampánnyal gyűjtötte össze.

Adakozz az Átlátszó drónjára!

Bankszámla:

Raiffeisen Bank 12011265-01424900-00400008

SWIFT: UBRTHUHB

IBAN: HU59 1201 1265 0142 4900 0040 0008

Paypal: http://bit.ly/atlatszo-dron

Aki szeretné, hogy az adományösszesítő táblázatban közzétegyük a monogramját vagy a teljes nevét, jelezze ezt az utalási közleményben. Köszönjük.

Mint az Inverse-nek elmondta, Graham Phillips 5 hónappal ezelőtt kezdte el használni a drónt, és azzal készült videói egyből sokkal sikeresebbek lettek a korábbiaknál. Szerinte ennek az a magyarázata, hogy egy drónfelvétel lehetővé teszi, hogy valós képet láthassunk az eseményekről és helyszínekről, mert megmutatja mindazt, amit más kamerák nem tudnak.

Egyébként nem ez az első légivideó a háború dúlta Ukrajnáról: a BBC még januárban tett közzé egy drónfelvételt a donyecki repülőtérről, ami szintén nem szép látvány.

Megosztás