drón

Jól nézze meg a Városliget fáit, most látja így őket utoljára!

Egy októberi kormányhatározat szerint 2018-2019-re kell elkészülnie a Liget Budapest projektnek, azonban a beruházás több pontja még ma is bizonytalan. Az viszont elég fixnek tűnik, hogy az adófizetőknek – a szakmai viták és a favágások miatti tiltakozások ellenére – nagyjából 150-200 milliárd forintjába kerülhet, ha megvalósul a grandiózus terv. Hogy megnézhessük, vajon milyen lesz beépítése után a Városliget, drónt ragadtunk.

Mióta felmerült, hogy a kormány – a budapestiek megkérdezése nélkül – múzeumokat építene a Városligetbe, több ponton is változott az alapötlet. Bár a teljes projektnek 2019-re be kéne fejeződnie, jelenleg csak a Magyar Zene Háza építése látszik úgy, mintha sínen lenne. A Várból a Petőfi Csarnok helyére költöző Új Nemzeti Galéria formájáról például csak most decemberben született döntés: a két nyertes első helyezett terv közül a japán SANAA építésziroda pagodája nyert.

 

 

Bár az ’56-osok teréről (korábbi Felvonulási tér) lehúzták a fotó- és építészeti múzeum kockáit, meglepetésszerűen bekerült a projektbe a Városligeti Színház újjáépítése. Ez az 1952-ben lebontott épület a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkán állt, építése miatt valószínűleg arrébb kell majd tenni a Kossuth térről elköltöző Néprajzi Múzeumnak szánt ’70-es évekbeli fűtőtestre hasonlító épületet.

Az, hogy hány fát kell kivágni az építkezések miatt, a fanyilvántartás hiányosságai miatt bizonytalan. Az sem tejesen érthető, hogyan kapcsolhatták a projekthez a komáromi Csillag-erőd rekonstrukcióját. Utóbbi beruházás egyik, mintegy 149 milliót érő közbeszerzési pályázatát egyébként az Orbán Viktor barátjához, Garancsi Istvánhoz kötődő Market Zrt nyerte meg.

A Liget egyik legmagasabb épületének ígérik a Közlekedési Múzeumot, amelyet 2. világháború előtti állapotának megfelelőre terveznek visszaépíteni. A rekonstrukcióra várhatóan mintegy 7 milliárd forintot költenek, de részletes tervek nem elérhetőek.

Többszörös módosítás után a közbeszerzések jelenlegi állása szerint 23,5 milliárdot különítettek el az Állatkert bővítésére. A beruházás részeként egy biodóm névre hallgató óriáskupola is épül, ami a Pannon Park elnevezésű őstörténeti bemutatóhely része lesz.

Az ígéretek szerint felújítják a Vajdahunyad Várát, Az Olof Palme házat és a Szépművészeti Múzeumot, a régen bezárt Szabolcs utcai kórházból pedig raktározási és restaurálási központ lesz. Elvileg felújítják a Liget megmaradó részeit, csillapítják az átmenőforgalmat, parkolóházat és mélygarázst is építenek, de ez az építkezések befejezése előtt vélhetően nem fejeződik be.

A Liget Budapest program legfixebbnek tűnő építkezésének jelenleg a Magyar Zene Háza tűnik. A jégpályához közel eső volt Hungexpo területek és a Kertem nevű kerthelység helyén épülő óriásgomba szintén japán tervek alapján valósul meg: a tervező Suo Fujimoto 740 milió forintjába kerül az adófizetőknek. Az építkezést már elkezdték, úgy néz ki, ez lesz az egyetlen, a 2018-as választásokra elkészülő épület.

Az Index szerint összesen 6 milliárd forintba kerül majd a ház, amit a részben már beépített, mégis inkább a dús és árnyas fáiról ismert területen húznak fel.

A projekt során a Városliget beépítettsége 5,5%-ról vélhetően 7 százalékra nő. Erről a beruházást régóta kritizáló Bardóczi Sándor tájépítész a Népszabadságnak azt mondta, hogy ez veszélyezteti a Városliget közparki besorolását, mivel nem beépíthető területeken ez az arány nem lehet több 3%-nál. Bardóczi szerint a projekt végére ígért 63%-os zöldfelületi arány sem felel meg a parkokban előírtnak, mivel az 75% lenne. Persze amíg nincsenek tervek a park felújítására, addig minden ígéret és kritika csak feltételezés marad.

Civil szervezetek és szakértők egyébként az egész projektet feleslegesnek tekintették, szerintük a történeti park helyreállítása elengedhetetlen, de a múzeumokat sokkal olcsóbban meg lehetne valósítani a város használaton kívüli – akár a ligethez is közel eső – barnamezős területein. Utóbbira a civilek egy alternatív koncepciót is kidolgoztak, de az nem kellett a kormánynak.

Fantáziadús látványtervek

Hogy megnézhessük, vajon milyen lesz beépítése után a Városliget, drónt ragadtunk. Próbáltuk olyan szögből lefilmezni a ligetet, ahogy az a látványterveken szerepel, majd a rajzokat a felvételekre helyezve megmutatni, hogyan változik a táj. Nem volt könnyű dolgunk, ugyanis alig találtunk olyan látványtervet, amelyen az épületek környezete egyezne a valósággal, illetve ugyanarról szóló látványtervek közt is jelentős aránytévesztéseket találtunk.

Nehéz volt például két olyan rajzot találni a Zeneházról, amelyen a tó és a ház közötti terület nagysága és a fák mennyisége egyezne.

A legszembetűnőbb valóságtól való eltérés az állatkerti biodóm esetén volt felfedezhető. A ligetbudapest.org-on fent lévő rajzról konkrétan lemaradtak az állatkert épületei, a Vidámpark megmaradt kapuja és körhintája pedig a nagyvonalúan eltűntetett Fővárosi Nagycirkusz épülete helyére kerültek. A videón ezért a Vidámpark helyére tettük a biodómot.

Halász Áron

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

Az Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás