Hogyan lett a 8-ból 50 milliárd forint? – Így kúsztak az egekbe a vizes-vb költségei

cimlapkep2

Amikor idén márciusban Orbán Viktor bejelentette, hogy 2021 helyett már 2017-ben Budapest rendezi a vizes-vb-t, kiderült, valójában mit vállalt a főváros és az ország. A rendezési jog elnyerése óta addig eltelt másfél évben egyetlen kapavágás sem történt a helyszínnek szánt Dagály területén, pedig eredetileg is 2017-re kellett volna elkészülnie a tervezett hatalmas uszodának. A költségekről alig esett szó, de egy idén márciusig hatályos kormányhatározat 14 milliárdot szánt a Dagályra – ebből lett néhány hét alatt 49 milliárd forint, a medence partján pedig felbukkant Orbán Viktor megbízható oligarchája, Garancsi István. És ha egy kicsit számolunk is, azt látjuk, a vizes-vb tényleges költségei jóval meghaladják az aktuálisan érvényesnek tekintett 49 milliárdot.

Hosszú írásban számoltunk be arról, hogyan jutott el Budapest – és persze Gyárfás Tamás úszóelnök – a 2002-ben felmerült hatalmas budapesti uszodaépítés ötletétől odáig, hogy idén márciusában a miniszterelnök és a nemzetközi úszószövetség főtitkára megállapodott arról, hogy a tervezettnél négy évvel korábban, 2017-ben rendezünk vizes-vb-t.

Előzmények

Semmilyen garancia nincs arra, hogy újra kinyithat a Dagály fürdő az úszóvébé után

Így egyesíti erőit Orbán Viktor és a csalónak tartott ex-pólóbíró

Orbán meghódításával ért révbe Gyárfás Tamás maratoni küzdelme a hatalmas budapesti uszodáért

A megállapodással nemcsak a tervezett beruházás gyorsult fel, hanem az arra szánt összeg is szárnyalásba kezdett. A márciusi bejelentésig a költségekkel kapcsolatban két adat tartotta magát: egyrészt az uszodára szánt nyolcmilliárdos összeg, másrészt az 2014 őszén meghozott kormányhatározatban szereplő, a teljes beruházási programra vonatkozó 14 milliárd forintos keret.

A vb-pályázat elnyeréséről tudósító írásokban az úszópalota költségeként továbbra is a nyolcmilliárdos összeg szerepel – ehhez képest Gyárfás Tamás már a bejelentés másnapján arról beszélt az RTL Klub Híradójának, hogy a rendezés költsége 24,7 milliárd forint lesz.

Igaz, a miniszterelnök a bejelentéskor nemhogy nullszaldót, de várható nyereséget is prognosztizált. Gyárfás szerint is jó esély van erre, hiszen a vébéhez kapcsolódóan veterán világbajnokságot is rendezünk, ahová 14 ezer, tetemes nevezési díjat fizető résztvevőt, és legalább ugyanennyi, a versenyzőket kísérő vendéget várnak.

Kiemelt beruházás 14 milliárdért

Hangzatos kijelentésekben persze nem volt hiány: a miniszterelnök elsütötte az azóta is sokszor hallott szlogent, miszerint ez lesz Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye; az előrehozott versenyidőponttal kapcsolatban korábban szkeptikus Gyárfás pedig azt mondta, azért szerencsés a ’17-es időpont, mert nem sokkal később dönt a NOB a ’24-es nyári játékok helyszínéről.

A kormányfő azt is világossá tette, hogy a beruházás a jelenlegi hazai szabályozás alapján határidőre megvalósíthatatlan, kifejezetten a vébéről szóló törvényt kell alkotni. Arról azonban sem Orbán, sem Gyárfás nem beszélt, hogy a rövid határidő nem az új rendezési időpont folyománya: eredetileg is azt vállalták, hogy a 2017-es junior-vb-t már az új úszópalotában fogják rendezni.

Kevesebb szó esett arról, hogy a 2017-es vébé bevállalásával egy időben új kormányhatározat született, amely visszavonta a korábbi, a beruházás költségét 14,7 milliárd forintban megjelölő határozatot; az építtetőnek pedig a Nemzeti Sportközpontok helyett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t (MNV) jelöli ki.

Az viszont nem változott, hogy a kormány ismét felkérte az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost, hogy folytasson tárgyalásokat a Dagály tulajdonosával, a fővárossal a terület rendelkezésre bocsátása érdekében. A határozat szerint 2017. március 31-ig meg kell valósulnia a beruházásnak.

Nem telt el egy hónap, és az Országgyűlés valóban megalkotta a törvényt, amely kivonta minden olyan építési előírás hatálya alól a Dagály területén létesülő úszópalotát, ami lassíthatta volna az építkezést. (A jogszabályt azóta kétszer is módosították.)

A 97 százalékos többséggel elfogadott Dagály-törvénnyel kapcsolatban több kifogás is felmerült, mivel szinte minden környezet- és örökségvédelmi korlátozást feloldott: így például nem kell figyelembe venni a személygépkocsi-elhelyezési kötelezettségeket, a fák kivágására és pótlására vonatkozó szabályokat, és átírták az építési övezetre előírt határértékeket is. Eszerint a létesítmény helyszínére vonatkozóan a megengedett legnagyobb beépítettség mértéke 35 százalék, a terepszint alatt 30, az építménymagasságot pedig 50 méterben maximálja a törvény.

A törvény hatálya egyébként nemcsak a Dagályra, hanem margitszigeti és – a nyíltvízi versenyek okán – a balatonfüredi ingatlanokra is kiterjed.

Garancsi a medence szélén: 49 milliárd

Június közepén került csak nyilvánosságra, hogy az uszodaberuházás egészére kiírt közbeszerzési eljárásban már május 11-én döntés született, egy napra rá, május 12-én pedig a kiíró MNV Zrt. már alá is írta a győztes Market Zrt.-vel a szerződést. Az összeg pedig minden addig emlegetettnél magasabb, nettó 38,63 milliárd forintot lett.

A győztes Market többségi tulajdonrésze tavaly ősszel került a Wallis-csoporthoz kötődő tulajdonosoktól a miniszterelnök egyik legmegbízhatóbb oligarchabarátjának számító Garancsi István birtokába. A cég eddig is az építőipar egyik nagymenőjének számított, de a Dagály-projekt óriási zsákmány: a beruházás költsége a Market tavalyi teljes éves árbevételéhez közelít.

Három nappal a szerződéskötés után, május 15-én letették az új uszoda alapkövét. A sajtóesemény abból a szempontból mindenképp különlegesnek számított, hogy a tényleges kivitelező ismeretének hiányában zajlott.

A Ferencz Marcel tervezte épület 15 ezer négyzetméteren terül el, két 50 méteres medence, egy 25 méteres műugró medence és egy 12 méteres tanmedence kap benne helyet. A lelátó 5000 férőhelyes lesz, a vizes-vb idejére pedig 14 ezer férőhelyes mobil lelátót létesítenek, amelyet a versenyek után elbontanak. A miniszterelnök a létesítmény elnevezésével kapcsolatban is eligazítást adott az ünnepélyes alapkőletételen:

Itt a Dagály területén épül majd meg nem egészen két év alatt az a vízi valami, aminek a nevét még ki kell találnunk: a palota túl puccos és luxus benyomást kelt, a komplexum nem magyar szó. Szóval egyelőre nem tudjuk, hogy mit építünk, mert uszodának ez túl grandiózus; itt épül majd fel a vízi központ, egyelőre maradjunk ennél.”

Május végén a kormány a korábban elfogadott, majd márciusban hatályon kívül helyezett 14 milliárdos beruházási költség helyett új keretet állapított meg. Az uszodaépítés hivatalos költsége ekkor lett 49 milliárd forint, ami a korábban Gyárfás Tamás által bedobott 25 milliárdos rendezési költség duplája, az első, a vb-re vonatkozó kormányhatározatban megjelölt 14 milliárdnak pedig a 3,5-szerese.

Az pedig még szembetűnőbb, hogy az új keret szinte forintra megegyezik a Market Zrt.-vel korábban aláírt szerződés bruttó végösszegével.

Felülről nyitott költségvetés: legkevesebb 64 milliárd

Az immár 50 milliárdról szóló bejelentést hatalmas felháborodás fogadta, a kormány részéről azonnal elkezdődött a magyarázkodás. Fürjes Balázs kormánybiztos rögtön bedobott egy addig sehol el nem hangzott, nettó 21,4 milliárdos összeget, mint az uszoda mindig is fix bekerülési költségét.

„Két dolog keveredett össze a téves híradásokban: az áfa nélküli és az áfával növelt összeg, illetve az úszóaréna építési költsége és minden egyéb, a környezetben megvalósuló fejlesztés költsége. (…) A közlönyben megjelent 49 milliárd forint tartalmazza az úszóaréna 21,4 milliárd forintos nettó, áfa nélküli költségét, az egyéb tervezési és városfejlesztési kiadásokat, és mindennek az áfa-ját. Valamennyi épület, szakági munka, műtárgyak, út, közlekedésfejlesztés, gát és közmű nettó tervezési költsége 1,5 milliárd forint. Az ideiglenes lelátó, a közel egy kilométeres árvízvédelmi gát, a csatornavédelem költsége, valamint az épület vb utáni visszaalakításának költsége és a bontások költsége nettó 14 milliárd forint. A tartalékkeret: 1,8 milliárd forint. Ha ezt valaki összeadja, megkapja a 49 milliárd forintot.” – értelmezte a számokat a kormánybiztos az MTI-nek.

 

 

A számháborúnak ezen a pontján, június elején aztán a kivitelezők nekiestek a Dagály Duna felőli oldalán található fáknak. Erre nem is szorosan az uszodaberuházás, hanem az ide épülő mobilgát miatt volt szükség. A fák sorsa is táplálhatta a bizonytalanságot, amit a Dagály törzsközönsége érzett a strand további sorsát illetően. Még Facebook-oldalt is létrehoztak, “Mentsük meg a Dagály fürdőt” néven.

Először azt tapasztalták, hogy 2014 őszén két kisebb medencét bontani kezdtek, illetve lekerítették a majdani uszoda területét, idén tavasszal viszont arrébb kúszott a kerítés, tovább harapva a strand területéből.

Aztán kiderült, az állam valóban át fogja venni a Dagályt, ráadásul az is napvilágot látott, hogy a versenyek idejére egy vébéfalu épül itt – a Dagályért aggódók nem tudtak másra gondolni, mint hogy az ún. FINA Market csakis a fürdő teljes és végleges bezárásával valósulhat meg. Erről egyelőre nincs szó, az állami megszólalók ígérete szerint 2016 őszéig biztosan nyitva lesz a népszerű létesítmény.

Igaz, ennek kapcsán az is elhangzott, hogy ha az államon múlik, akkor már 2015-ben sem nyitott volna ki a strand.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója, Szőke László tudomása szerint pedig az állam felújítani készül a Dagályt – ahogyan azt korábban a BGYH is tervezte. Garancia erre azonban egyelőre nincs, ugyanis a Dagály még mindig a BGYH és a főváros tulajdonában van. December elejéig az üzlet biztosan nem köttetik meg – ekkor tárgyalja a közgyűlés újra az ügyet -, mert a főváros a BGYH-n keresztül adná át a Dagályt, hogy több milliárdnyi adót és illetéket spóroljon.

Ráadásul a hírek szerint a főpolgármester keményen alkudozik a Dagály árára, és az sem tisztázott, milyen konstrukcióban üzemeltesse majd a BGHY az állami tulajdonú fürdőt. Az azonban biztos, hogy a Dagályért a fővárosnak fizetendő 4 milliárd körüli összeg is a vizes-vb költségeit duzzasztja majd.

Ha reális számokat akarunk kapni, akkor a mostani 49 milliárdhoz hozzá kell adnunk még a szervezés költségeit is, amelyekről korábban az úszószövetség elnöke is tett említést: abban az időben, mikor az úszókomplexum költségeként még mindössze 14 milliárd szerepelt a nyilatkozatokban és a vonatkozó kormányhatározatban, Gyárfás 25 milliárdos teljes rendezési költséggel számolt.

Vagyis egy legalább 10 milliárd forintos tételt is hozzáadhatunk a mostani számokhoz – noha azóta erről, a szervezés költségéről senki nem beszél. Az úszóelnök arról is nyilatkozott, hogy a 2017-es beugrásunk annyiban kedvező, hogy a jogdíj összegéből kétmillió dollárt elengedett a FINA. Egy júniusi kormányhatározatból azonban kiderült, a rendezés joga még így is 5,2 millió dollárba, vagyis kb. 1,5 milliárd forintba kerül, aminek a kifizetéséhez 833 millió forintot csoportosítottak át a rendkívüli tartalékból.

Ha mindezeket a tételeket hozzáadjuk a most kommunikált 49 milliárdos végösszeghez, akkor azt látjuk, hogy a vb-rendezés teljes költsége már most legkevesebb 64 milliárd forint.

A nyár óta csendesebb a hangulat a Dagály körül, aki a Népfürdő utcában jár, láthatja a hatalmas lendülettel folyó építkezést. Annyi változás azért történt, hogy októberben teljes einstandolta a kormány a vébé szervezőbizottságát: határozatban rögzítették, hogy most már Seszták Miklós fejlesztési miniszter az elnök, aki egyben a vébérendezésért felelős kormánybiztos is lett, Gyárfás „csak” társelnök, míg a testületbe bekerült Balog Zoltán, Pintér Sándor, Szijjártó Péter, Varga Mihály, valamint Tarlós István, Fürjes Balázs és Szántó Éva, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára. A Fidesz-frakcióvezetővé előlépett Kósa Lajos viszont kikerült a bizottságból.

Csepregi Botond

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

 • nonemart

  Persze, aki ellendrukker, az hazaáruló ! És akkor még az olympia is – ébredjünk már fel, ez a rezsim elemészti az országot !

 • Marta Gal

  És ez lesz az olympiánál is! Minimum 3 és félszeres kalkulálás…Népszavazást!

 • Zoll3r

  Nem kötözködés, de ha jól értem a 49 Mrd-ról van szó amikor azt írjátok, hogy az eredeti 8 Mrd 3,5szerese, az nem igazán pontos. Egyébként mondanám, hogy nagyon jó cikk, de erre már nem lehet.. És napi 3-4 hasonlót olvasni, de hiába, kegyetlen.

 • transformer

  Az olimpia kapcsán van még némi remény, a FIFA-hoz hasonlóan korrupt NOB-ot a versenytársak jobban meg tudják vesztegetni, kormányunknak pedig sikerült az ország maradék tekintélyét is amortizálni, így két érv is szól ellenünk…
  De legalább azok a mélyszegény családok, akikre nem jut elég pénz, átérezhetik, hogy a nyomoruk mögött milyen hazafias okok vannak.

 • Erdős Péter

  Mentsük meg a Dagály Fürdőt

  Tisztelt Szerkesztőség !

  Szeretném kérni Önöket, hogy szíveskedjenek minél hamarabb
  helyesbíteni az oldalt az alábbiak szerint:

  …..Mentsük meg a Dagály Fürdőt facebook…. oldal helyesen !! és nem Mentsük meg a Dagályt mert az egy párt őszi 13.kerületi választási kampányához kellett csak! így az oldalunk jó hírnevét csorbítanák, ha párttal találkoznának akik ennek a cikknek kapcsán átnéznének hozzánk.

  Köszönöm Erdős Péter az oldal szerkesztője

 • Erdős Péter

  Mentsük meg a Dagály Fürdőt a pontos facebook cím !

 • 22tomm66

  Butaság, hogy eredetileg is 2017-re vállalták az épület befejezését, az ugyanis az ideiglenes részek nélküli határidő volt. Amik pedig NEM “mobil lelátók”! Két többszintes építmény VIP és sajtó kiszolgálására alkalmas termekkel, a plussz kapacitáshoz szükséges vizesblokkokkal, stb. Ennek megépítése is hónapokat vesz majd igénybe, s az elkezdéséhez az alap építménynek már szerkezetkésznek kell lennie. Ezért teljesen reális, hogy gyorsítani kellett az alapépítkezést.
  A másfél évig egy kapavágás sem történt pedig természetes. A kapavágások előtt tervezni szokás, + itt még a FINA építészeinek véleményezésére és jóváhagyására is szükség volt. Másfél év ilyen építmény tervezésére nem sok!
  Az árakat érintő félrebeszélés szerintem is hitelességromboló, de ez az épület Garancsi nélkül sem lenne sokkal olcsóbb. Pl. a szintén ideiglenes lelátókkal kibővített, de csak 2500 állandó ülőhellyel rendelkező, 2012-es olimpiára épült londoni Aqutics Centre kb. 110 milliárd forintba került. A budapesti duplájába!
  Hasznosnak tartom ezt az oldalt, de ilyen amatőr cikket nem szeretnék többet olvasni. Ha valami drága, akkor ne garancsizzatok meg orbánozzatok, hanem hazai és nemzetközi összehasonlítással, tényekkel bizonyítsátok. Az átlátszóság ezt jelenti, nem a kétségkívül félresikerült kommunikáción való nyafogást.

  • Nyilván a menekülő fiatalokhoz, a pusztuló vidékhez, a zero felé tendáló demokráciához, a rohadó egészségügyhöz képest sok, meg az angliaihoz, meg ahhoz, hogy MI A FENÉNEK KELL ? Persze.. értem én, hogy akár e nagybetűk miatt is felmehet a költség 10 milliárddal, mert csak és mert nem hagyjuk …

  • trécsi

   Magyarország nem Anglia, Budapest nem London, és itt nem az angol kereseteken, meg életszínvonalakon élnek az emberek.
   Nemzetközi összehasonlításban ennek a nyomortelep Magyarországban ahol csak 1-2 fideSS geci él jól,
   Nem szabadna Vizes VB-t rendezni, semmilyen áron, nemhogy az eredeti ár több mint hatszorosáért.
   Lehet, hogy a kommunikáció félresikerült, de úgy tűnik a lopásotok sikeres.