dokumentumfilm

Miért halnak meg orosz katonák Ukrajnában, ha elvileg nincsenek is ott?

Ősszel készült dokumentumfilmjében a Vice annak járt utána, hogyan lehet, hogy ha nincsenek orosz katonák Kelet-Ukrajnában, akkor miért gyászol – feltehetően több száz – fiatal katonát a családja? Mint kiderült, titkolt temetéseken búcsúztatják azokat a katonákat, akik a hivatalos magyarázat szerint „ismeretlen körülmények között” vesztették életüket. A filmben olyan családokat is bemutatnak, amelyek tagjai súlyos sérülést szenvedtek, illetve eltűntek a szakadár ukrajnai területeken.

A NATO és más nyugati államok képviselői az ukrajnai háború kezdete óta állítják, hogy Oroszország katonákkal és fegyverekkel támogatja a felkelőket, ezt azonban Oroszország máig nem ismerte el. A témában nyomozó újságírókat viszont rejtélyes támadások érik. A riport idézi a Kremlt, mely annyival kommentálja a nehezen elfedhető eseteket, hogy „sok önkéntes” harcol az oroszajkú kisebbség oldalán Ukrajnában.

 

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás