Egyéb

Egyre kevesebb az ellentüntető a Pride-on, de azok egyre jobban feltűnősködnek

Nagyjából 3000-en vettek részt a 2014-es Budapest Pride-on, mely ellen ezúttal „családvédő” címszóval szerveztek tüntetést. Családvédelem nemigen volt, ellenben mocskos buzizás, auschwitzozás meg petárdázás igen. Bár tény, hogy egyesek mindezt a gyerekeik társaságában művelték. A menet egyébként kicsit napszúrásos, de jó hangulatú volt, a buzizókat leszámítva integető budapestiek között vonuló résztvevők szót emeltek a diszkrimináció ellen, majd magas fokú biztonsági intézkedések közepette elhagyták a felvonulás területét.

Mindenki akar valami lenni from atlatszo.hu on Vimeo.

Bár több kirívó ruhájú felvonuló volt a szivárványzászlós menetben, mi mégis két ellentüntetőnek adjuk a feltűnési viszketegség nagydíját.

Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester szabadságjogainak vélt sérülése miatt kiabált legalább egy órán át, amiért nem túl barátságos társaságával nem engedték be a menetre.

Az Oktogon közepén pedig egy kamion tetejére mászott fel egy ordító fiatalember, akit a biztonságiak pár rúgás kíséretében szereltek le. A férfi egy táskával ment fel a teherautó tetejére, amiből egy olvashatatlan papírt húzott elő, de amíg nem derült ki mi van nála, pár másodpercre megfagyott körülötte a levegő. Az egyik biztonságis kicsit túl is reagálta a helyzetet és a már letepert férfibe belerúgott kettőt.

A Pride körül és városban egyébként irtózatos mennyiségű rendőr volt, köztük kutyás, lovas és biciklis egységek is. Kíváncsiak vagyunk, milyen költsége lehetett, hogy távol tartsák azt a kb 150 erőszakos ellentüntetőt, akiknek állítólag nem tetszik a menet, de mégis mindenképpen a közelébe akarnak férkőzni.

Halász Áron

CSALADVEDELEM

A program – nekünk – az Alkotmány utcától a Kertem nevű kerthelyiségig tartott, kedélyes séta, vicces és bosszantó jelenetekkel. Kifejezetten vicces volt például a darutollakkal és pitykékkel ékesített érpataki polgármester, aki már a Hold utcában azzal szembesült, hogy a háttérhatalom – így ordított a jogaiban megtiport faluvezető – kordonokkal és kedélytelen rendőrökkel megakadályozza, hogy csatlakozhasson a menethez. Pedig ő akar, eresszék, mert neki ott a helye. Ha nem eresztik – nem eresztették – a jogállamról tartott mindenféle eszmefuttatás neki innéttől smafu, a buzeráns szabadkőművesek uszályába került ügyészek és bírák megfojtják a magyart, lásd éppen most.

Érpatak Budapesttől vagy 250 kilométer, autópályán is oda-vissza 6 óra, idő, pénz, energia – érthető Orosz Mihály Rambó felháborodása.  Magukból kivetkőzött házinénikkel és sörösdobozokkal hadonászó futballnácikkal együtt rázta a rácsot, de hiába kiabált, hogy neki helye van a többi maskara között, a készenléti rendőrök semmibe vették alapvető jogát a csatlakozására. (Btw azért megkérdezzük az érpataki polgármesteri hivatalt, ki fizette a polgi pesti fellépésének költségeit.)

Hiányát később csak részben tudták pótolni más mókamesterek: például az a bácsi, aki erkélyén állva a művirágcsokrok közül egy székely zászlót dugott ki a tömeg fölé, mintegy eleven bástyaként állva útját a másodikon a multikulti szennyáradatnak. Nem sokkal odébb egy másik bácsi a harmadikról fülig érő szájjal integetett két középső ujjával a menetnek – de sajnos nem soká tartott az öröm: az erkélyen megjelent két tekintélyt parancsoló női kar, és rövid küzdelem után a bácsi eltűnt a lelkesen tapsoló szabadkőművesek szeme elől.

Ott voltunk, vicces volt, jó volt, köszönjük. Talán a levezetésen van még mit finomítani: ha száz náci suhanc készül a Pride utáni buziverésre, akkor talán nem az az adekvát megoldás, amit most kb. kétezer rendőr biztosítani tudott. Hogy mindenki egyetlen földalattin hagyja el a helyszínt, és minden környékbeli BKV-járaton van legalább egy járőrpár. Egyszerűbb és olcsóbb lenne talán a náci suhancokat őrizni, Orosz Mihályostul. Most nagyjából minden rikoltozó buzifaló szerencsétlenre jutott tíz rendőr. Ez nagyon nem költséghatékony, és értelme sincs. Ne akadályozza őket senki semmiben, amit a törvény lehetővé tesz – de ekkora tömegű náculáshoz egy jól működő demokráciában elég lenne száz jól kiképzett rendőr, akik nem a Pride résztvevőit, hanem a nácikat terelgetik kordonok között. Akkor az egész buli a tizedéből kijön.

Becker András

Megosztás