Egyéb

Politikusok és bűnözők egy filmben, bombariadó a bemutatókon

Nem akarunk összeesküvés-elméleteket gyártani, sem olyasmire célozgatni, ami között nem tudjuk, hogy van-e ok-okozati összefüggés, mindenesetre ami a Fekete Leves című új magyar filmmel történt, több mint érdekes.

Politikusok és bűnözők egy filmben, bombariadó a bemutatókon from atlatszo.hu on Vimeo.

Adott egy friss magyar akcióvígjáték, aminek 100 milliós becsült költségéből csak 2 állt a készítők rendelkezésére, a többi pénz értékét a stáb tagjai munkájukkal „dobták össze”. Novák Erik filmrendező (Nyócker, Zuhanórepülés) által crew-financing néven emlegetett módszerrel a szereplők és a film dolgozói mind producerévé válnak a műnek, tehát érdekük, hogy a mozis vetítéseken jól szerepeljen a film.

A mű, amit egyébként a Titanic filmfesztiválon próbaképpen bemutattak – majd az ott kapott kritikák alapján a premier előtt még faragtak rajta egy kicsit – nem csak finanszírozásában tér el a fősodortól. A Fekete Leves szereplői között több olyan embert találunk, akik nem színészként ismertek (vagy éppen nem ismertek). A rendező szerint a film hitelességét éppen ez és a szándékosan elnagyolt forgatókönyvből fakadó improvizációk adják.

Itt jön a képbe maga a történet, ami viszont nem pusztán egy wannabe-bűnöző csoport Ravaszazagy típusú botladozását mutatja be, hanem politikusok, orosz és magyar maffiózók, drogok és vastag borítékok világát is. És akkor itt kezdődik az a rész, amit könnyű összekötni a június elején balul elsült premierrel, mely során éppen abban a három budapesti plázában és éppen akkor volt bombariadó, amikor a film elkezdődött volna. Novák Erik azt állítja, hogy ez nem az ő trükkjük volt, hiszen nekik az érte volna meg, ha az ott lévők a jó hírét keltik a filmnek.

Akkor most mi van?

A film készítői várhatóan feljelentést tesznek és akkor talán kiderül. A Fekete Levest viszont az átlátszó.hu 3. szülinapján levetítjük. Reméljük nem jön közbe semmi.

Megosztás