Egyéb

A hét videója: Dubajozás gyanújában az Ernst & Young

Nyilvánossághoz fordult az Ernst & Young könyvvizsgáló multicég egyik – nem sokkal korábban felmondott – alkalmazottja, aki szerint eltussolták a Közel-Kelet legnagyobb aranyfinomítójának afrikai konfliktusövezetekhez vezető kapcsolatait. A dubaji székhelyű Kaloti cég vizsgálata során feltárt visszásságokat az EY nem hozta nyilvánosságra – mondta Ahmad Rihan a BBC-nek és a Guardiannek.

A központi bankok ellátása, az informatika és a telefongyártás, valamint az ékszerpiac kiszolgálásához kapcsolódóan az utóbbi években az arany vált a világ első számú konfliktusövezetekből származó ásványkincsévé. Becslések szerint az aranyforgalom 15%-a olyan kisebb méretű, jellemzően afrikai kitermelőhelyekről származik, melyek emberi jogok megsértésével, kényszermunkával és adószabályok semmibe vételével jellemezhetőek. Az aranytermelésből származó konfliktusok miatt meghaltak és elmenekültek száma milliós.

Így hát nem meglepő, hogy a nemzetközi jogszabályok egyre szigorúbban veszik a konfliktusövezetekből származó ásványkincsek használata elleni fellépést.

Az Ahmad Rihan által vizsgált Kaloti Group a Közel- Kelet legnagyobb arany feldolgozója, mely gyanús pénzügyi tranzakciói, konfliktuszónákhoz és csempészethez kötődő beszállítói miatt nem éppen jópontokat kapott az auditon. Rihannál az verte ki a biztosítékot, hogy a dubaji hatóságok nem a Kalotit vonták felelősségre, hanem megváltoztatták a vizsgálatokra vonatkozó szabályozást, így a kérdéses részeket nem kellett nyilvánosságra hoznia az EY-nak.

Ezért aztán Rihan felmondott, majd a Global Wittness nevű szervezethez és a médiához fordult.

Dubai egyébként nem csak adóparadicsomként funkcionál nagy cégek számára, a világ aranyforgalmának a nagyon fontos elosztóközpontja is egyben. A Kalotihoz hasonló aranyfeldolgozók éppen ezért nagyon fontos, hogy tiszta forrásokból és átlátható viszonyok közt dolgozzanak. Ennek ellenére Ahmad Rihan szerint nagyon magas a konfliktuszónákból származó arany behozatalának kockázata az öbölmenti államban.

Felmondása előtt Rihan megkereste az Ernst & Young felső vezetését is, de süket fülekre talált.

Megosztás