klímakatasztrófa

Az aszály miatt súlyos tűzveszély fenyegeti Kelet-Magyarországot és Európa jelentős részét

Súlyos aszály mérhető Magyarország területén, valamint Európa nagy részén. Hazánkban leginkább a keleti országrész érintett, a szárazság miatt ezek a területek pedig erősen tűzveszélyesnek számítanak. Portugália és Spanyolország az Európai Unió futótűz-előrejelzési szolgáltatásának a legsúlyosabb, abszolút tűzveszélyes kategóriájába esik. A kutatások szerint az elmúlt 500 év legsúlyosabb szárazsága lehet az idei, és a helyzet előreláthatóan romlani fog. A kormány válasza az aszályhelyzetre az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs megalapítása volt, ami egy ötpontos intézkedéscsomag bevezetését javasolta.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat júliusi tanulmánya szerint a 2021-es szárazság Magyarországon 2022-ben is folytatódott, aminek következtében az ország jelentős részén aszály alakult ki. A legsúlyosabb aszályt az Alföld középső és tiszántúli részén mérték.

Az elmúlt évszázadban gyakran előfordultak akár éveken keresztül is száraz periódusok, és a hazánkban időnként fellépő szárazság hozzátartozik Magyarország éghajlatához, az elmúlt évtizedekben azonban jelentősen melegebbé váltak a nyarak, a több és intenzívebb hőhullám pedig erősíti az aszályhajlamot – derül ki a tanulmányból.

Az erős szárazság a nyár további részében is folytatódott. Az Időkép augusztus 10-én tett közzé egy képet arról, hogy az aszály még az űrből is látszik. A 2021-es augusztusi műholdképpel összehasonlítva az ideit szembetűnő a különbség: 2022-re minimálisra csökkent az országban a zöld növényzet.

Az augusztusi súlyos szárazságot igazolja az Európai Unió futótűz-előrejelzési szolgáltatása is. A Copernicus különböző mérései közül a szárazságkódot vettük figyelembe, ami a talaj mélyebben fekvő, lassabban kiszáradó rétegeinek nedvességtartalmát mutatja. Ezek a rétegek nagyon lassan száradnak – 52 napos késéssel – így egy tartósabb adatot mutatnak.

Fokozott a tűzveszély

A szárazság velejárója a fokozott tűzveszély, ennek függvényében ábrázoltuk térképen az aszály erősségét, illetve azt, hogy az aszállyal sújtott területek milyen mértékben számítanak tűzveszélyesnek.

Augusztus 13-án Magyarország szinte egész területe az erősen tűzveszélyes kategóriába esett, különösen a keleti részén látható a mélyen fekvő talajrétegek szárazsága.

A régióban a velünk szomszédos országok szintén érintettek, főleg Szerbia és Románia területén mérhető nagyobb kiterjedésű aszály.

A szárazság egész Európa területén komoly problémát jelent. Nyugat-Európában a talaj nagy részén akkora szárazság mérhető, amivel már az erősen tűzveszélyes kategóriába esik több ország, köztük Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia és az Egyesült Királyság. Portugália és Spanyolország területén kiemelkedően rossz a helyzet, nagyobb területek abszolút tűzveszélyesnek számítanak.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (EC-JRC) arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi aszály az elmúlt 500 év legsúlyosabb aszálya lehet. Az aszályhelyzet előreláthatóan romlani fog, és a kontinens közel felét is elérheti.

Andrea Toreti vezető kutató szerint a következő három hónapot tekintve még mindig nagyon magas a szárazság kockázata Nyugat- és Közép-Európa, valamint az Egyesült Királyság térségén. Azt nyilatkozta, hogy az aszály és a vízhiány által érintett területek száma növekedni fog, és ha nem születnek hatékony enyhítő intézkedések, akkor az aszályok intenzitása és gyakorisága is drámaian növekedhet. Az elemzések arra utalnak, hogy az aszály miatt a rendkívül alacsony vízhozam szinte az összes európai folyót érinti.

Megalakult az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs

A rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzset alakít a kormány – jelentette be Nagy István agrárminiszter július végén.

Az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs egy ötpontos intézkedéscsomag bevezetését javasolta augusztusban, amiben olyan pontok szerepelnek, mint hiteltörlesztési-moratórium lehetősége a mezőgazdasági vállalkozások számára, gyorsabbá és rugalmasabbá tett biztosítói kártérítési folyamat, 3 milliárd forintos takarmányszállítási támogatási keret a tömegtakarmányokhoz, az állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségeinek 1,4 milliárd forintos támogatása, és a lehetőség, hogy a termelők újból kérelmet nyújthassanak be rendkívüli vízhasználati igényükre.

Afrikai cirok válthatja a kukoricát a kiszáradó Alföldön, százmilliárdos aszálykár a mezőgazdaságban | atlatszo.hu

Százmilliárdos károk a szárazság miatt a mezőgazdaságban – az Átlátszónak nyilatkozó gazdálkodó szerint az öntözés bürokratikus akadályok miatt sem fejlődik, de valójában értelme sem lenne. Csongrád-Csanád megyében úgy számolnak, a kukoricát az afrikai cirok válthatja, miközben úgy védik a talajt, hogy azt nem szántják. A vízügy alig növekvő öntözővíz mennyiségről számolt be.

Szémann Tamás – Pete Luca

Megosztás