adatvizualizáció

Van, ahol kevésbé védték a rezsit a világpiactól, mégis olcsóbb az energia, mint amit a kormány állít

242 forintos piaci áramról és 912 forintos gázárról kommunikál a kormánymédia, miközben a szabadpiacon ennél olcsóbban is lehet vásárolni. A környező országokat vizsgálva az is kiderül, hogy hungarikum lenne a magyar kormány által belengetett piaci ár: Közép-Kelet Európában sehol nem fizetnek ennyit a lakosok a gázért és a villanyért. Készítettünk egy kalkulátort is, amellyel bárki kiszámolhatja, mennyivel nőhet a kiadása az új árak mellett.

„Az átlagfogyasztó rezsivédelem mellett 7750 forintot fizet áramért havonta, ha nem lenne a kedvezményes ár, akkor 50 833 forint lenne a villanyszámla. Ugyanez a gáznál 15 833 forint, ami ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor 131 441 forintba kerülne havonta. Éves időszakban tehát a villanynál 93 ezer forintba kerül az átlagos fogyasztás 610 ezer forint helyett, gáznál pedig 190 ezer az 1,577 millió forint helyett” – ezt Németh Szilárd mondta, miután rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette: nem tartható tovább a hatósági gáz- és áramár a lakosságnak, így azon változtatnak.

Rendelet ugyan még nincs, de akkor annyit közöltek, „most nem fér bele, hogy mindenkinek korlátlanul rendelkezésre álljon a rezsicsökkentett ár. Augusztus 1-től csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítjuk az olcsóbb díjszabást. Ennek sávhatára a villamosenergiánál 210 kilowatt, a földgáznál 144 köbméter havonta.” A kormánymédia a kormányinfón elhangzottak alapján meg is írta, hogy: „A rezsicsökkentés maradt! Továbbra is brutális összeget takaríthatunk meg a vele.” Németh Szilárd elmondásából még két dolog derült ki:

a kormány 242 forintos áramárral és 912 forintos köbméterenkénti gázárral számolt.

A 12 éve regnáló Fidesz kormány hatósági árszabályozásáról – rezsicsökkentéséről – a g7.hu már tavasszal megírta, hogy a magyar lakosság gázfogyasztása évi 3,5-4 milliárd köbméter, ennek a rezsicsökkentett ára, vagyis amit nem a fogyasztókkal fizettettek meg eddig, mintegy 1300 milliárd forint lehet.

Az új, augusztustól élő rendszerben immár a fogyasztók fizetik a számlák nagyobb részét. Az viszont meglepő, hogy a környező országokban sehol sincsenek a kormány által belengetett brutális energiaárak. A piacon elérhető ajánlatok alapján Csehország a legdrágább, de Romániában sem olcsó az élet. Szlovákiában és Szerbiában is van árszabályozás, de még így is többet fizetnek, mint mi most itthon. De kevesebbet, mint a kormány által közölt ár.

A hivatal szerint is van olcsóbb áram, mint amelyről a kormány beszél

De vissza Magyarországra! A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendszeresen közölt adatokat európai energiaárakról, a jelentésekben mindig a hazai alacsony árakat hangsúlyozták. A MEKH oldalán piaci árakat is találunk, ebből az is kiderül, hogy a kormány által hangoztatottnál sokkal olcsóbban kapnak a piaci szereplők áramot. Ha a korábbi győzelmi jelentésekbe helyezzük az elérhető piaci árat, így nézne ki az európai energiaár-rangsor.

A MEKH adataiból az is kiolvasható, hogy az egyes országokban hogyan tevődik össze az egységnyi gáz és áram ára. Négy komponenst részleteznek a havi jelentésekben: energiadíj, rendszerhasználati díj, energiaadó és áfa. Jóllehet az EU-ban Magyarországon van az egyik legalacsonyabb összesített ár, az összetételét tekintve már más képet kapunk: az energiadíj mind az áram, mind a gáz esetében az egyik legkisebb arányát teszi ki a teljes egységárnak, viszont a rendszerhasználati díj és az áfa kiemelkedően magas az unión belül. Tehát az eddigi rezsicsökkentett egységár jelentős részét mostanáig sem az energiadíj adta ki, hanem a rendszerhasználat és az adó.

Egy kalkulátort is készítettük a MEKH, illetve a gázpiaci szereplő, a smartconsulting.hu áraival.

2021. július 21-én Németh Szilárd bejelentette a lakossági villamosenergia és földgáz új, piaci árát: ezek alapján a rezsicsökkentett áramért havi 210 kWh fogyasztásig 36 forintot kell fizetni kilowattóránként, míg havi 144 köbméter gázfogyasztásig 102 forintot kell fizetni köbméterenként. A kedvezményes rész feletti fogyasztásért már a piaci árat kell megfizetni, a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos bejelentésében ezt az áram esetében 70,1 forint/kWh-ban, a gáz esetében 747 Ft/köbméterben határozta meg. Az éjszakai áramfogyasztás (B alap) a kedvezményes korlátig 23,1 Ft/kWh, a fölött pedig 62,9 Ft/kWh. Emellett több gázt használhatnak a többgyermekes családok is: három gyerek után évi 600 köbméterrel (vagyis havi 50 köbméterrel), minden további gyermek után pedig újabb 300 köbméterrel évente (25 köbméterrel havonta) nő a kedvezményes limit.

A hivatalos bejelentés előtt a számításhoz az MVM oldalán közzétett 36,9 forintos lakossági (rezsicsökkentett) és 90,1741 forintos nem lakossági (piaci) áramárat használtunk, de emellett kiválasztható volt a MEKH kalkulátora alapján kiszámított 112,83 forintos ár is. Egy köbméter kedvezményes gázhoz a HírTV híradójában megjelent rezsikalkulációs táblázat alapján 109,9 forintot (144 köbméter 15 833 forintért) használtunk, míg a piaci árat a Smart Gas Consulting díjszabása alapján számítottuk ki (egy kWh gáz 74,1 forint, egy köbméter gázra pedig 10,55 kilowattórát vettünk, vagyis 781,7 forint köbméterenként).

Emellett több gázt használhatnak a többgyermekes családok is: három gyerek után évi 600 köbméterrel (vagyis havi 50 köbméterrel), minden további gyermek után pedig újabb 300 köbméterrel évente (25 köbméterrel havonta) nő a kedvezményes limit. Ezt az értéket is ki lehet választani a kalkulátorban.

Csökkenésre számít a szakértő

Az Átlátszó által megkérdezett szakértő szerint is van olcsóbb áram. „A döntően kisebb fogyasztású cégek (akik éves viszonylatban néhány 10.000kWh-t fogyasztanak), elszámolási szempontból szinte ugyanúgy működnek, mint a mi otthoni háztartásunk. Itt a felhasználó gyakorlatilag megmondja, hogy körülbelül évente mennyi villamos energiát szeretne felhasználni, arra köttetik meg a szerződést. Ezután tizenegy hónapig egyforma részszámlát kap, a tizenkettedik számla pedig az elszámolás. Gyakorlatilag ezeket hívják profilos elszámolású fogyasztónak. Ezeknél a fogyasztóknál az, hogy éppen egy kis pékség, aki mondjuk éjszaka süt, és nappal maximum egy kis boltot üzemeltet, vagy egy olyan üzlet vagy iroda, ami reggel 6-tól délután 2-ig működik, az ebből a szempontból mindegy” – mondta az Átlátszónak Puklér Géza. A piaci energiabeszerzéssel is foglalkozó Pro-NRG Kft. ügyvezető igazgatója arról is beszélt, hogy jelenleg a szabadpiacon lehet akár negyedéves szerződést is kötni, lehet féléveset, lehet éveset, lehet kétéveset is. „Amit tudni kell, hogy a fix árnál, tehát amikor a teljes szerződéses időszakban egy fix árra szerződik valaki, ott az energiakereskedőnek nagyon sok kockázati tényezőt kell figyelembe vennie (pl. árfolyam kockázat) amelyet az árba bele kell áraznia. Tehát jelen pillanatban – a jelenleg feltételezett várható piaci ármozgásokat figyelemben véve – a fix ár mindig egy kicsit drágább, mint a tőzsdei. Egy július 14-i kereskedői ajánlat szerint egy egyéves, 2023-ra érvényes szerződött villamos energia kereskedelmi díj, amely nem tartalmazza a rendszerhasználati díjat csak tiszta energiadíj, az gyakorlatilag 185 forint kilowattóránként. Ha ugyanez az ügyfél, két évre akar szerződni, tehát 2023-24-re, akkor ő 158 forint/kwh áron tudta volna megtenni a tegnapi napi ajánlat szerint” – magyarázta, majd hozzátette, a kétéves ár azért alacsonyabb, mert a jelenlegi várakozás szerint 2024-re csökkenhet a villamos energia ára.

Saját ügyfele példáján keresztül az áramár-drágulásról is beszámolt. „Tehát ugyanannak a cégnek, aki most 185 forintos ajánlatot kapott, 2023-ra, idén február 3-án 57 forint 65 filléres ajánlat volt, amely azonban már akkor is duplája volt, mint a 2022-re érvényes, szerződött 28Ft/kWh alatti ár. A tőzsdei áron túl, amit euróban számolnak, a forintos árnál befolyásoló tényező a forint/euró árfolyama” – magyarázta. Hozzátette, hogy az is hatással van az árra többek között, hogy milyen fizetési határidővel akar az ügyfél fizetni, mert nem mindegy az, hogy az ügyfél 60 napra akarja kifizetni a számláját, és ugye, nagy nemzetközi cégeknél az előszeretettel kért feltétel, vagy mondjuk, bevállalja azt, hogy ő 8-10-12 napon belül kifizeti a számláját, mert a hosszabb fizetési határidőt is nagyon komolyan felárazzák.  Nagyon gyakori újabban, hogy bankgaranciát vagy több havi előreutalást kér a kereskedő.” A jelenlegi előrejelzések azt mutatják, hogy 2024-ben a villamosenergiának csökkenhet az ára, amely azonban nagyon sok feltételtől függ. Érdemes lehet viszont meggondolni a hosszabb távra, például 2 évre szerződést.

Brutális a drágulás, ez nem kérdés

„Ha tavaly például vizsgálta valaki az egy- és kétéves szerződés lehetőségét, akkor azt láthatta, mondjuk, szeptemberben, hogy 22-re kapott egy 53 forintos árat, két évre, tehát 22-23-as szerződésre meg kapott egy 48 forintos árat. Ha úgy döntött, hogy 2 évre szerződik, akkor ő jövőre is, gyakorlatilag ezen a 48 forintos áron kapja a villamos energiát kilowattóránként. Az utóbbi évek gyakorlata az volt (nem tudjuk egyébként, hogy ez meddig lesz így), hogy ha valaki hosszú távra, tehát két évre szerződött, akkor mindig kedvezőbb árat kapott, mint ha csak egy évre szerződött volna. Ez az utóbbi 4-5 évben így volt” – árulta el.

Az MVM honlapja a „Nem lakossági egyetemes szolgáltatói díjak” táblázatban bruttó 90 forint/kWh-ás árat kínál jelenleg is. Megkerestük az állami áramszolgáltatót, hogy ezt a terméket ki és milyen feltétellel veheti igénybe, lakossági ügyfél igényelhet-e ilyen tarifát, valamint hogy a tarifa meddig érvényes, de egyetlen kérdésünkre sem válaszoltak. Ha valóban a kormány által vázolt árak jönnek, akkor még további áfanövekedés lesz a költségvetésben, ahogy megírtuk, már az első 5 hónapban 586 milliárddal több áfa lesz az infláció miatt, mint tavaly, miközben Euróban legjobban Magyarországon drágul az élelmiszer.

Segesvári Csaba, Szabó Krisztián

Megosztás