Egyéb>Tüntetés

Trükkös tüntetés a Diákvárosért és a Fudan Egyetem ellen

Tizenhat külön tüntetést jelentettek be a szervezők június 5-re, hogy megfeleljenek a fokozatosan feloldott védelmi intézkedéseknek. Jámbor András és a Szikra Mozgalom a budapesti Diákvárosért és a kínai Fudan egyetem ellen szervez tüntetés(eke)t a Hősök terére. A megmozduláshoz számos ellenzéki képviselő és párt csatlakozik.

Az 5 millió beoltott elérése után újra lehet már tüntetni, de a szervezőknek így is trükköznie kellett a szabályozás miatt, 500 főnél nagyobb rendezvényen ugyanis csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A június 5-i tüntetés főszervezője, Jámbor András, a Szikra Mozgalom 6-os számú választókörzetének jelöltje szerint ezek a szabályozások gyakorlatilag betarthatatlanok. Ahogy az RTL műsorának nyilatkozta: Ezek gyakorlatilag megvalósíthatatlan dolgok és csak a gyülekezési jog korlátozásáról van szó.”

A tüntetés Facebook-eseményének leírása szerint a Fidesz-kormány elmúlt években hozott intézkedéseinek egyik kiemelkedő példája a Diákváros ügye. Ahogy írják:

„Ott tartunk, hogy a Fidesz a magyar diákok lakhatását és jövőjét árusítja ki azért, hogy a kínai diktatúra elitegyetemét hozhassa az országba.”

Mivel a demonstrációra több mint 20 ezer ember jelzett vissza, 16 külön tüntetést jelentettek be a rendőrségen a szervezők. Ezek a Hősök teréről területileg és időben elkülönítve fognak indulni a Kossuth térre. A legnagyobb létszámú tüntetésen csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt, de több 500 fő alatti gyülekezés is lesz, melyekhez oltástól és igazolástól függetlenül bárki csatlakozhat. A különálló demonstrációk biztonságos felügyelésében és szervezésében közel 200 aktivista segédkezik majd.

A Kossuth téren beszédet mond Karácsony Gergely főpolgármester, Baranyai Krisztina, Ferencváros polgármestere, Jámbor András, a tüntetés szervezője, Gede Márton és Őze Sándor aktivisták a Város Mindenkié, Utcáról Lakásba Egyesület, Utcajogász lakhatási szervezetek nevében és Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezet aktivistája.

A Direkt36 írta meg április elején, hogy kínai beruházókkal építettné fel a magyar kormány a Fudan egyetem budapesti kampuszát. A beruházás a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek legnagyobb beruházásának ígérkezik, mégis gyanúsan kevés a tisztázott részlet az építkezéssel kapcsolatban.

A Republikon Intézet elemzése szerint a magyarok kétharmada nem támogatja a Fudan egyetem budapesti kampuszát. Ahogy a jelentésben áll: „a kampusz megépítését még a kormánypárti szavazók egyharmada is ellenzi, a többi társadalmi csoportban pedig egyértelmű az elutasítottsága”.

A kormány tervei szerint a kínai állam ideológiai képzést nyújtó egyetemének kampusza a Rákóczi híd pesti oldalán, Ferencvárosban épülne fel körülbelül 440 milliárd forintból – igaz, korábbi adatok szerint ez az összeg jóval több mint 500 milliárd forint volt.

Összehasonlításképpen: a 2020-as költségvetésben 332 milliárd forintot szántak a teljes magyar felsőoktatás működési kiadásaira. Vagyis az összes magyar állami egyetem éves fenntartását is meghaladja majd a gigaberuházás.

Arról nem is beszélve, hogy a többek által támadott projektet a kormány kínai hitelből szeretné finanszírozni, aminek kamatlába akár többszöröse is lenne egy EU-s hitelnek, ráadásul a kölcsön részletei sem ismertek. Kínai hitelből, kínai vállalatok által foglalkoztatott kínai munkaerővel építenék fel a nyíltan a Kínai Kommunista Párt ideológiáját követő Fudan egyetem kampuszát.

 

A Kínai Kommunista Párt központi médiaholdingja a Fudan Egyetem stratégiai partnere

Bár Palkovics László korábban azt mondta, semmiféle ideológiai oktatás nem lesz az egyetemen, ennek ellentmond, hogy a Kínai Kommunista Párt propagandaosztálya által ellenőrzött vállalat, a China Media Group teljeskörű stratégiai megállapodást kötött a Fudan Egyetemmel.

A Fudan egyetem másik sarkalatos pontja a tervezett építkezés helyszíne, a beruházást ugyanis a már többször is megígért Diákváros-projekt helyére, vagy egyes vélemények szerint a Diákváros mellé képzeli el a kormány. A Diákváros megfizethető kollégiumokkal és bérlakásokkal enyhítené a fővárosban évek óta csak súlyosbodó lakhatási válságot.

Jámbor András a tüntetéssel a Diákváros és a Fudan egyetem problémájára szeretné felhívni a figyelmet.
„Azért megyünk ki holnap tüntetni, mert egy olyan Diákvárost akarunk, ami megfizethető lakhatást jelent nem csak azoknak a kollégistáknak, akik majd itt fognak lakni, hanem azt a Diákvárost követeljük, ami 12.000 férőhelyről szól és 5.800 bérlakásról” – mondta a képviselőjelölt a tüntetés sajtótájékoztatóján.

Horváth Kata

Címlapkép: Facebook / Jámbor András

Megosztás