adatvizualizáció

A járványidőszakban közel négymillióval nőtt azon gyerekek száma, akik nem kapták meg a sztenderd védőoltásokat

Hatalmasat csökkent a beadott alapoltások száma a koronavírus-járvány alatt.

Társadalmi célú hirdetés

 

A COVID19-vírus megjelenése előtt az alapoltásokkal, például diftéria, tetanusz, szamárköhögés, kanyaró vagy gyermekbénulás elleni vakcinákkal való oltottság 86 százalék volt, ami jóval a WHO által hatékonynak ítélt 95 százalék alatt áll. Ehhez képest 2020-ban további 3,7 millióval kevesebben lettek beoltva, mint 2019-ben, azaz már 23 millió gyerek nem kapta meg az alapoltásait.

A WHO és az Unicef adatai szerint 2009 óta ez a legnagyobb visszaesés a beadott alapoltások számában. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerint annak ellenére, hogy minden ország hajtott a koronavírus elleni oltások megszerzésére, mégis visszalépés történt az oltottságban. Rengeteg gyerek van veszélyben megelőzhető betegségekkel szemben is, mivel nem kapták meg a szükséges vakcinákat. Ennek számos oka lehet: a lezárások miatt bezárt klinikák, a további fertőzésektől való félelem miatti otthonmaradás, a klinikák rövidített nyitvatartása stb. 

A gyermekvakcinák beadásának alakulása

Az oltottsági arány mindig is eltért régiónként, de most még nagyobb különbség figyelhető meg. A nyugati országokban a visszaesés enyhe volt, az igazán nagy probléma a Délkelet-ázsiai országokban és a mediterrán térség keleti részében van.

Szémann Tamás-Szabó Hédi

Címlapkép: Budapest, 2011. július 25., Gyerekek ebédhez készülődnek a Cseppkő utcai gyermekotthonban, Budapest II. kerületében. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Megosztás