adatvizualizáció

Messze még a karbonsemlegesség: a karbonkibocsátás 52 százalékáért 25 metropolisz felelős

2015-ben 170 ország egyezett bele a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezménybe, melynek célja globálisan csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A cél a globális hőmérséklet-emelkedést 1,50 °C alatt tartása, ám jelenleg az  ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) 2020 évi jelentése alapján jelentős beavatkozás nélkül a 21. század végére el fogjuk érni a 3 °C emelkedést is. A Frontiers of Sustainable Cities újság felmérése során a világ 53 országából 167 jelentős városnak a üvegházhatású gázkibocsátását mérték fel, a városok kiválasztása pedig reprezentatív mintát követett.

Társadalmi célú hirdetés

 

A kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy annak ellenére, hogy a fejlődő országok városai magasabb karbonkibocsátásért felelnek, az egy főre jutó kibocsátás Európa, Ausztrália és az Amerikai Egyesült Államok városaiban magasabb. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának 52%-áért mindössze 25 megapolisz felelős, ebből 23 Kínában van. A két legnagyobb forrásként az utazást és a hálózati energiát azonosították.

A 25 legszennyezőbb város

Mindezek mellett felmérték azt is, hogy a szóban forgó városok idáig milyen lépéseket tettek a karbonlábnyomuk csökkentése érdekében, és figyelembe vették, hogy mik a rövid-, közép- és hosszútávú terveik. A 167 városból 113-nak céljai között szerepel a kibácsátás csökkentése, 40 város pedig a karbonsemlegesség elérésére törekszik. Dr. Shaoqing Chen, a Sun Yat-sen Egyetem professzora szerint ezen célok eléréséhez a legfontosabb lépések között a legbefolyásolóbb szektorok felmérése és azok kibocsátásának csökkentése kell, hogy szerepeljen. Emellett szintén nagyon fontos egy folyamatos fejlesztés alatt álló karbonkibocsátás csökkentését célzó terv kidolgozása. Nagyobb és könnyebben kivitelezhető tervekre van szükség ahhoz, hogy 2050-re elérhető legyen a karbonsemlegesség.

Szémann Tamás – Szabó Hédi

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Megosztás