előválasztás 2021

Előválasztás-figyelő – a választókerületek felében nem indul kettőnél több jelölt

Még másfél hét van hátra az előválasztásra való hivatalos jelentkezési időszak kezdetéig, bár a mezőny már több helyen kialakult. A választókerületek közel felében viszont még mindig csak egy vagy két indulót jelentettek be, ami kevesebb esélyt ad a választópolgároknak a valódi választásra. A közvélemény-kutatások szerint Karácsony Gergely és Dobrev Klára fej-fej mellett halad, de jelentős esélye lehet Jakab Péternek is a miniszerelnök-jelölti pozícióra. Heti előválasztási figyelőnk.

Társadalmi célú hirdetés

Térképes segédlet az ellenzéki előválasztáshoz

A múlt héten megírtuk, hogy a Jobbik az egyetlen olyan párt, aki a legtöbb választókerületben képes egyedüli jelöltet állítani 2-3 másik párt támogatásával. Ez öt választókerületet jelentett, ami a héten négyre csökkent, ugyanis a Békés 1. választókerületben bejelentette indulását az MSZP-Párbeszédes Miklós Attila. Ezzel továbbra is a Jobbik áll ennek a listának az élén, őt követi a Mindenki Magyarországa Mozgalom 3 választókerülettel, majd 1-1 választókerülettel az LMP, a Momentum, a DK és az MSZP-Párbeszéd.

Előválasztás-figyelő – az MKKP támogatja Hadházy Ákost, a Jobbik a legnagyobb taktikus

2021. június 28-án elkezdtük a készülést a választásokra, aminek az 2022-es országgyűlési választási küzdelem előtt lesz egy előzménye is, a…

Jelenleg a választókerületek felében (54 kerületben) egy vagy két jelölt indul. Ez nem mindig volt így, ugyanis számos visszalépés történt, és általában ezt a pártok részéről a korábbi rivális támogatásának bejelentése követte. Eddig összesen 41-en léptek vissza. Pártokra lebontva a DK 19, a Momentum 12, az MSZP-Párbeszéd 7,  az LMP 3, a Jobbik 1, az MMM 1 politikusa vonta vissza indulását, többnyire más indulók javára már csak az Új Világ Néppárt az, ahonnan senki nem lépett vissza.

Egy tragikus eset is volt a héten, 65 éves korában elhunyt dr. Hajba Csaba, a DK balatonfüredi önkormányzati képviselője. Az előválasztáson ő indult volna Veszprém 2. választókerületében az LMP, az MSZP és a Párbeszéd támogatásával.

A három választókerületben, ahol 5 jelölt is bejelentette indulását, láthatóan felállt a mezőny, ugyanis a jelöltet nem indító pártok már beálltak az induló jelöltek mögé. A leglátványosabb ez Pest 3. választókerületében, ahol a Jobbikos Pál Gábor mögött sorakozik fel a DK és az LMP, míg a Momentumos Buzinkay György mögött az MSZP és a Párbeszéd, így (az Új Alternatíva Pártot leszámítva) minden párt szerepel a választókerület listáján.

Választókerületek száma az indulók száma alapján

A szentendrei székhelyű Pest 3.-ban a Párbeszédes Béres András a májusban megszületett Jobbik-DK paktum miatt döntött a visszalépés mellett, noha a kerületi közvélemény-kutatások alapján Béresnek sok támogatója volt. Szerinte viszont 2022 nem az ő politikai jövőjéről szól – olvasható az Azonnali cikkében. Az MSZP-Párbeszéd emiatt a másik erős jelölt, Buzinkay György támogatása mellett döntött.

Kapott támogatások pártok szerint

Egy hónapja, június 15-én állapodott meg az MSZP és a DK arról, hogy 16 körzetben egymást fogják támogatni. Ebből a listából egy olyan választókerület maradt hátra (Békés 3.),  ahol még nem nevezték meg a közös jelöltjüket – viszont ez alapján várható, hogy itt egy közös jelölt a közeljövőben, vagy már akár a hivatalos bejelentkezési időszakban, július 26-tól bejelentésre kerül.

Mennyire esélyesek a miniszterelnök-jelöltek?

A választókerületi jelöltek indulása mellett ugyancsak fontos a miniszterelnök-jelöltek személye. A Telex cikkéből többek között kiderül, hogy jóllehet Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a városokban és a fővárosban jelentős népszerűségnek örvend, kevésbé képes a vidéki falvak lakóinak a megszólítására. Ebben Jakab Péter és Dobrev Klára az erősebb, akik mindazonáltal kevésbé a politizálásra, mint inkább a karakterépítésre fektetik a hangsúlyt a kampánykörútjukon.

Fekete-Győr András a külföldön élő magyarokat próbálja megszólítani: nyolc napos európai útja során nyolc városban találkozott külföldi magyarokkal. Célja ezzel az volt, hogy minél több külföldi magyart buzdítson az előválasztáson való online részvételre.

Márki-Zay Péter és Pálinkás József kevésbé esélyes a győzelemre, részvételük mégis fontos az előválasztás és az ellenzék viszonylatában: azokat a szavazókat is képesek megszólítani, akik máskülönben nem vennének részt a választásokon.

Miniszterelnök-jelöltek támogatottsága az elmúlt hónapok közvélemény kutatásai alapján

Kövesse az ellenzéki előválasztást a heti kétszer (hétfőn és csütörtökön) frissülő előválasztási oldalunkon:

ELLENZÉKI ELŐVÁLASZTÁS 2021 – Interaktív térkép és diagramok


Szabó Krisztián

Címlapkép: Választókerületek száma az indulók száma alapján

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás