előválasztás 2021

Előválasztás-figyelő – elkezdődött a regisztráció, már ötven induló biztosan lesz az előválasztáson

Július 26-án hivatalosan is kezdetét vette az előválasztás, megnyílt a jelölti indulás hivatalos kezdeményezése. A lehetőséggel már közel hetven képviselőjelölt élt is, de két miniszterelnök-jelölt aspiráns is leadta jelentkezését: a Jobbikos Jakab Péter és a DK-s Dobrev Klára. A jelentkezési időszak még két hétig, augusztus 15-ig fog tartani, amit aláírásgyűjtés, jelöltállítás, majd maga az előválasztás fog követni. Heti figyelőnk.

Társadalmi célú hirdetés

Térképes segédlet az ellenzéki előválasztáshoz

2021. július 26-án elkezdődött az előválasztás hivatalos jelentkezési időszaka. Az első három napban 69, indulási szándékát már korábban bejelentő képviselőjelölt le is adta hivatalos jelentkezési kérelmét, közülük ötvennek a regisztrációját el is fogadták. Ezen felül két miniszterelnök-jelölt is regisztrált, a Jobbikos Jakab Péter és a DK-s Dobrev Klára.

Az előválasztás hivatalos oldalán létrehoztak egy új menüpontot is, ahol a hivatalosan bejelentkezett képviselő- és miniszterelnök-jelölteket lehet megnézni. A hivatalos bejelentkezés tényét ezek alapján mi is jelölni fogjuk az előválasztási táblázatunkban. Ahhoz, hogy csak a regisztrációjukat leadott képviselőjelölteket lássuk a táblázatban, a bal felső sarokban lévő keresőbe az igen szót kell beírni.

Táblázatos melléklet az előválasztás indulóiról

A héten ezen kívül öt független jelölt is bejelentette indulását (Bodnár Imre, Baranya 1.; Gedei Tibor, Jász-Nagyku-Szolnok 1.; Illés-Rácz Mariann, Hajdú 1.; Fülep Olivér, Hajdú 2.; Szabó Zsolt, Hajdú 3.). Mindhárom Hajdú-Bihar megyei induló a Civil Fórum Debrecen Egyesület jelöltje, Gondola Zsolt Zoárd, az egyesület elnöke bejelentette, hogy csak Debrecenben terveznek indulni, mivel egyesületük debreceni.

A pártok közötti együttműködésben két helyen is zavar volt a héten: a Jász-Nagykun-Szolnok 1. választókerületben az MSZP helyi politikusai – szembemenve a pártközpont akaratával – a Momentumos Kálmán Irén helyett az LMP-s Tóth Áront támogatják. Véleményük szerint a Momentumos jelölt nem beágyazott, nem helyi jelölt, a szolnoki emberek nem támogatják, a győzelemre nincs semmi esélye”. Hasonlóan, Nógrád megye 1. választókerületében a helyi MSZP-sek a központilag támogatott Momentumos Horváth Ferenc helyett DK-s Godó Beatrix mögé álltak be.

Dobrev Klára július 11-i Facebook-posztjában kifejtette, hogy Orbán Viktor véleménye, miszerint a politika nem nőknek való, évszázadokig a domináns politikai vélekedés volt, viszont ma már kinevetik azt, aki ilyet mond. Büszke vagyok arra, hogy az őszi ellenzéki előválasztáson a Demokratikus Koalíció színeiben indul a legtöbb női jelölt! – írta. Valóban, jelenleg vele együtt 18 női jelöltje van a DK-nak, ami a legtöbb női képviselőjelöltet jelenti az előválasztáson induló pártokon belül. Ez a DK-s indulók 28%-át jelenti; ehhez hasonló arányban csak az LMP (28%) és a Momentum (23%) indít női jelölteket, noha ezekben a pártokban kevesebb a jelöltek száma a DK-hoz képest.

Férfi és női jelöltek megoszlása az ellenzéki előválasztáson 

A regisztrációs időszak még két hétig, augusztus 15-e éjfélig tart, ezt követi augusztus 23. és szeptember 6. között az aláírásgyűjtés. Képviselőjelölteknek 400, miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy el tudjanak indulni az előválasztáson, amiket szeptember 6. 10:00 óráig kell leadniuk az Országos Előválasztási Bizottságnak. A választás kétfordulós lesz, az elsőt szeptember 18 és 26. között tartják meg, ahol országos képviselőjelöltekre és a miniszterelnök-jelöltekre lehet szavazni személyesen és online is. A miniszterelnök-jelölti pozícióért folyó második fordulót október 4 és 10. között tartják meg, hogyha az első fordulóban egyik miniszterelnök-jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

A Závecz Research havonta közzétett, előválasztásra irányuló közvéleménykutatásának júniusi eredményei alapján Jakab Péter a legesélyesebb miniszterelnök-jelölt, a megkérdezett 1 200 fő 28%-a támogatná őt. Jakabot követi Dobrev Klára 27%-kal, majd Karácsony Gergely 24%-kal. A reprezentatív kutatás alapján a top 3 politikus közül egyiknek sem lenne 50%-nál magasabb támogatottsága, így a jelenlegi álláspont szerint mindenképpen meg lenne tartva a második forduló is, ahol Jakab, Dobrev és Karácsony mérettetné meg magát.

A támogatottság mellett 11 imázskérdést is feltettek a résztvevőknek (pl. kiszámítható; felkészült; barátságos; le tudja győzni Orbán Viktort stb.), ami alapján is Jakab Péter áll a legstabilabban az első helyen. Őt Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely követi.

Miniszterelnök-jelöltek támogatottsága a Závecz Research 2021 júniusi közvélemény kutatása alapján

A korábbi, miniszterelnök-jelöltek támogatottságát mérő közvélemény kutatásokról az alábbi cikkünkben írunk bővebben.

Előválasztás-figyelő – a választókerületek felében nem indul kettőnél több jelölt

Még másfél hét van hátra az előválasztásra való hivatalos jelentkezési időszak kezdetéig, bár a mezőny már több helyen kialakult. A…

Elfogadták Orbán Viktor gyerekvédelmi népszavazásának öt kérdését 2021. július 30-án, 9 nappal a kormányrendelet kihirdetése után, ami alapján újra lehet népszavazást kezdeményezni. A miniszterelnök a kormányrendelet napján jelentette be a nyolcadik népszavazás kérdéseit. Ugyanezen a napon kezdeményezett Karácsony Gergely is egy öt kérdéses népszavazást, viszont arról a pénteki ülésen nem tárgyalt a bizottság. A népszavazási kezdeményezésekről a múlt héten írtunk összefoglaló cikket:

Forrósodik a politikai közhangulat, a kormány is rátalált a maga „előválasztására”. Öt év után egyből két népszavazást is rendezhetnek

A héten a politika fókusza az előválasztásról átkerült a népszavazásra, azaz a népakarat kinyilvánításának egy másik formájára – már amennyiben az intézmény eredeti funkcióját tekintjük. Magyarországon ugyanis hagyománya lett annak, hogy a népszavazási kezdeményezések a soron következő választás bevezetőjét jelentik. Heti figyelőnkben áttekintjük, hogy miként alakultak a magyarországi referendumok a rendszerváltástól mostanáig.

Kövesse az ellenzéki előválasztást a heti kétszer (hétfőn és csütörtökön) frissülő előválasztási oldalunkon:

ELLENZÉKI ELŐVÁLASZTÁS 2021 – Interaktív térkép és diagramok


Szabó Krisztián

Címlapkép: Miniszterelnök-jelöltek támogatottsága a Závecz Research 2021 júniusi közvélemény kutatása alapján

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás