infografika

A nap infografikája: a járvány ellenére házasodik a magyar

A visegrádi országok közül egyedül Magyarországon nem esett vissza a házasodási kedv. Bár kétségtelenül valamelyest lankadt. Megnéztük a házasságkötések alakulását a régióban.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

A feltételezések, melyek szerint csökkenni fog a házasságok száma a koronavírus-járvány miatt, többnyire beigazolódtak. Magyarországon azonban nem volt ilyen egyértelmű a tendencia. Míg a szomszédaink többségénél az előző évhez képest jelentős csökkenés volt megfigyelhető, addig Magyarországon még a tavalyi nagy ugráshoz képest is valamelyest nőni tudott az új házasságok száma.

Infografika: Átlátszó / Szémann Tamás

Ezt a növekedést nagy mértékben magyarázhatja a CSOK és a babaváró hitel igénylésének lehetősége. Ezek és más egyéb támogatás igénybevételéhez sem elegendő a bejegyzett élettársi kapcsolat, a feleknek házastársaknak kell lenniük. A babaváró hitel azt jelenti, hogy egy gyerek vállalása esetén akár 10 millió forint igényelhető szabad felhasználásra és kamatmentesen törleszthető, három gyerek után pedig az állam elengedi a fennmaradó tartozást. A gyerekek emellett családi adókedvezményt is jelentenek, de az állam az első gyerek után még a lakáshitel-törlesztésben is szerepet vállal. Három gyerek után már jogosult válik egy család a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, mindennek azonban feltétele a házasság. 

Érdekes, hogy Szlovákiában is érvénybe lépett egy hasonló támogatási rendszer, ott a koronavavírus mégis visszalépést jelentett a házasságok számát tekintve. Minden országban hullámzó volt a lezárások mértéke, de a násznépet mindenhol meg kellett válogatni a létszámkorlát miatt. Ez riasztó lehetett sokak számára, így az elővigyázatosság mellett ez is szerepet játszhatott abban, hogy nem kevés esküvőt lemondtak. Többen döntöttek az esküvő elhalasztása mellett, így felmerülhet a kérdés, hogy a járványhelyzet lecsengésével várható-e az esküvői őrület az országokban, ahol most elmaradt.

Szémann Tamás – Szabó Hédi

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

 

Megosztás