koronavírus

Tízezernél is több új fertőzött – második napja 200 felett az áldozatok száma

Továbbra is romló tendenciát mutatnak a koronavírus-járvány legfontosabb mutatói, több lélektani határt is átléptek a számok. Az egy napon bejelentett új fertőzöttek száma 2021. március 19-én 10 759 fő volt, míg az elhunytak száma két egymást követő nap is 200-nál több volt. Az egészségügy teljesítőképességének határán van, a kórházi ápoltak száma átlépte a 10 ezret, a lélegeztetőgépen lévőké pedig már az 1200-hoz közelít. Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában elmondta, hogy nyitásról akkor lehet beszélni, ha legalább 2 és fél millióan megkapják az oltást. Heti összefoglalónk.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – jövedelemadód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Orbán Viktor 2021. március 19-én, a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában elmondta, hogy amikor eléri az átoltottság a 2,5 millió embert, el lehet kezdeni az újraindítást. Emiatt az eredetileg 2021. március 22-ig tervezett korlátozások még legalább egy hétig változatlan formában fennmaradnak. Orbán – és hozzá hasonlóan Szijjártó Péter vagy az Oltási Munkacsoport is – azt hangsúlyozza, hogy a jelenlegi oltási ütem egyetlen hátráltatója a vakcinák lassú beszállítása, amit csakis a keleti cégek oltóanyagaival lehet felgyorsítani és pótolni.

Ez viszont egyáltalán nem így van.

2021. március 17-ig a beszállított oltóanyagok megoszlása szerint a megérkezett 3 140 525 oltóanyagból 1 614 925 volt EU-s beszerzés, 1 525 600 pedig keleti beszerzés. Ez alapján a jelenleg leszállított vakcinák több mint 50 százaléka az Unióból érkezett. Kőszeg Ferenc 2021. március 16-i cikkében leírja, hogy az eddig Magyarországra érkezett EU-s szállítmányokból 16 adag oltóanyag jutna 100 lakosra. Franciaországban 15 adag jut 100 emberre, Németországban 14,9”. Tehát Magyarország a többi  tagállamhoz képest se jut lassabban uniós oltóanyaghoz. Jelenleg a magyar lakosság 15,29 százaléka kapta meg az első adag oltását, ami 0,71 százalékkal kevesebb az eddig beérkezett nyugati vakcinák számánál. Mivel a jelenlegi oltási terv alapján az a cél, hogy minél többen megkapják az első adag oltást, ezért látható, hogy ez a terv az EU-s szállítmányokból is teljesíthető lett volna.

Csak az uniós oltásból többet be lehetett volna adni, mint amennyit eddig összesen sikerült

Ahogyan Hadházy Ákos 2021. március 7-i Facebook-posztjában illusztrálta, a 2021-es év 8. hetéig leszállított nyugati oltóanyagok közel 30 százalékát raktárba tették. Kétszer annyi nyugati vakcina maradt raktáron, mint amennyi kínai oltást beadtak – írta. Tehát a jelenlegi oltási tervről elmondható, hogy nem a nyugati vakcinák mellett, hanem ahelyett oltanak a keleti beszerzésekből származó oltóanyagokkal.

Az alábbi diagramon látható, hogy az oltás kezdete óta mindig volt elegendő nyugati vakcina arra, hogy legalább az első oltást beadják. A második adag beadására is egészen 2021. március 11-ig volt elegendő EU-s oltóanyag, vagyis egy hónappal tovább annál, mint amit a kormány a nyugati vakcinák lassú és kis számú beérkezésére vonatkozóan már idejekorán elkezdett hangoztatni.

Beoltottak száma Magyarországon

A Portfolio cikkében olvasható, hogy ha a jelenlegi hetekre jellemző oltási tempó nem csökken (ami áltagosan 4050 ezer új beoltottat jelent minden nap), akkor már 2021. május második felére a teljes felnőtt lakosság megkaphatja az első adag oltását, de már 2021 április végére az 50 százalékos átoltottságot is elérhetjük. Ehhez természetesen szükség van arra is, hogy ne lankadjon az oltási hajlandóság, az emberek oltassák be magukat, függetlenül a vakcina származásától.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) is határozottan támogatja a koronavírus elleni oltást. Véleményük szerint a tömeges oltásoknak jelenleg nincs alternatívája. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a különböző vakcinák beszerzésének gyorsasága nem mehet egy határon túl a szakmaiság és biztonság rovására. Mivel azonban a felmerülő szakmai kérdések jelentős részére megnyugtató válaszokat kaptak, a MOK határozottan kinyilvánítja és képviseli egyértelműen oltáspárti álláspontját.

A fertőzések növekvő tendenciája miatt a nyájimmunitás mielőbbi elérésére lenne szükség

2021. március 19-én újabb lélektani határt lépett át az új fertőzöttek száma: 10 759 új esetet jelentettek be, ami negatív rekord a járvány hazai történetében. A második hullám csúcsát már 2021. március 6-án 7269 fővel átlépte az egy nap alatt bejelentett új fertőzöttek száma. A harmadik hullám másfél hónapja alatt már feleannyi új fertőzöttet jelentettek be, mint amennyi a második hullám hét hónapja alatt összesen volt.

Az új fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon

Az elhunytak számában is folyamatosan dőlnek meg a negatív rekordok. Itt 2021. március 18-án léptünk át egy újabb határt, 200-nál is több áldozatot jelentettek be.

2021. március 19-én 213 elhunytat jelentettek be. Ez a második olyan nap, amikor 200-nál több áldozata volt a fertőzésnek.

A harmadik hullám jelenlegi áldozatainak száma 5317 fő, ami a COVID hazai áldozatainak közel egyharmada.

Az elhunytak számának változása naponta

A fertőzőbb brit variáns a fiatalabb, 40-50 éves korosztályt is jobban fertőzi, a jelenleg kórházban ápoltak többsége is ebbe a korcsoportba tartozik. Daróczy-Gaál Ágnes elmondása szerint pedig „Magyarországon COVID intenzíven nem nagyon fekszik 65 évnél idősebb beteg, ellenben megjelentek a 30 évesek is. Ez meglátszik az elhunytak átlagéletkorán is: a második hullám során elhunytak átlagéletkora 75,57 volt, ami már a harmadik hullám elején 74,26-ra csökkent. Ha pedig csak a 2021. márciusi hónapot nézzük, a változás ennél is szembetűnőbb: 2021. március 17-én 72,35 az átlagéletkor. Erről az alábbi cikkben írtunk bővebben:

A COVID harmadik hullámának áldozatai fiatalabbak, mint az előző kettőben

A második hullám során elhunytak átlagéletkora 75,57 volt, ami már a harmadik hullám elején 74,26-ra csökkent. Ha pedig csak a 2021. márciusi hónapot nézzük, a változás ennél is szembetűnőbb: 2021. március 17-én 72,35 az átlagéletkor. Ezt részben az 50–59 éves korosztályon belül történt elhalálozások növekvő száma indokolja.

Daróczy-Gaál Ágnes 2021. március 12-én azt is elmondta a Portfolionak, hogy a lélegeztetőgépes kezelésre szorulók felső határa 900 fő. Ennél több betegre is van lélegeztetőgép-kapacitás, a szakképzett személyzet alacsony száma miatt viszont nem kapják meg a megfelelő figyelmet, és ez tovább csökkenti az önmagában is alacsony túlélési esélyüket.

2021. március 19-én a kórházban ápoltak száma 10 ezernél is több, 10 264 fő, amiből lélegeztetőgépes kezelésre 1174 beteg szorul.

A kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők számának alakulása

Kövesse közel 40 diagramon és térképen a járvány hazai és nemzetközi adatait a naponta frissülő Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás