koronavírus

Majdnem félmillió vakcina van Magyarországon, amit még nem használtunk fel

Az ötféle, hazánkban engedélyezett és elérhető koronavírus-vakcina miatt az EU-n belül kifejezetten jól állunk a beadott oltások tekintetében, azonban a meglévő vakcinák felhasználási sebessége közel sem optimális. Az eddig beérkezett oltóanyagok 20,66 százalékát még nem használtuk fel, ami több mint 450 ezer adagot jelent. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) március 14-i adatai szerint eddig több mint 2,1 millió adag oltóanyagot szállítottak Magyarországra, ami 100 főre vetítve azt jelenti, hogy minden felnőtt korú lakosra 27,2 adag jut. Ez a szám messze a legmagasabb egész Európában, a dobogó második és harmadik helyét elfoglaló Észtországban és Cipruson csak 21,121,2 adag jut ugyanennyi lakosra.

A beoltottak számát tekintve is kifejezetten jól állunk: EU-s szinten csak Málta előz meg minket. A koronavírus tájékoztató oldal március 19-i adatai szerint eddig összesen 1 922 005 fő kapta meg a koronavírus-vakcinát, mindkét dózissal a lakosság 4,55%-át oltották be.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) határozottan támogatja a koronavírus elleni oltást. Véleményük szerint a tömeges oltásoknak jelenleg nincs alternatívája. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a különböző vakcinák beszerzésének gyorsasága nem mehet egy határon túl a szakmaiság és biztonság rovására. Mivel azonban a felmerülő szakmai kérdések jelentős részére megnyugtató válaszokat kaptak, a MOK határozottan kinyilvánítja és képviseli egyértelműen oltáspárti álláspontját.

Összességében az látható az adatokból, hogy bár jól állunk a beadott oltások tekintetében, az oltások felhasználási sebessége közel sem optimális. A Politico március elején írt arról, hogy a tagállamok közül Magyarországon használták fel eddig a legkevesebb vakcinát az összes elérhető oltóanyag számához viszonyítva, március 7-i adatok szerint csupán Luxemburg és Hollandia áll rosszabbul nálunk.

A 10. heti adatok szerint 452 803 adag beérkezett oltóanyag áll felhasználatlanul hazánkban az eddig érkezett 2,19 millióból, ami az összes elérhető adag 20,66%-a.

Made with Flourish

Érkezett és beadott vakcina-adagok Magyarországon

A felhasznált vakcinák többsége Pfizer-BioNTech típusú: eddig több mint 892 ezer embert oltottak vele, igaz, ebből is érkezett a legtöbb oltóanyag, március 18-i adatok szerint kicsivel több mint 1 millió. A szintén amerikai Moderna vakcina csak elenyésző részét teszi ki egyelőre a lakosság oltásának, alig 80 ezer adag érkezett, amelynek nagy részét, 73 ezret már meg is kapták az arra várakozók.

A legkevesebbszer az orosz Sputnik V-vel oltottak: a beérkezett 146 ezer oltóanyagnak mindössze 37%-át sikerült eddig felhasználni, de sok maradt meg az AstraZenecaból is, a beérkezett mennyiség 42,9%-a.

Az orosz vakcina eddigi viszonylagos kihasználatlansága több kérdést is felvethet, azt azonban érdemes megemlíteni, hogy a vektor alapú vakcina két dózisa különböző komponensből áll, vagyis a két oltás nem teljesen egyezik meg – ez azt jelenti, hogy a beérkező oltóanyagok egy része kifejezetten a második oltás beadására alkalmas, ami részben magyarázattal szolgálhat arra, hogy a rendelkezésünkre álló oltóanyagnak miért csak alig több mint 35%-ával oltottak eddig.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy természetesen nem várható az összes oltóanyag azonnali felhasználása, hiszen a folyamatos oltás és a szállítmányok kisebb-nagyobb kihagyásokkal történő beérkezése miatt muszáj valamennyi vakcinát elraktározni, továbbá a második dózis beadása is megkövetel bizonyos számú oltóanyagot.

Ugyanakkor a számok tükrében igencsak visszás a kormány és a miniszterelnök azon kijelentése, hogy az Európai Unió, pontosabban Brüsszel nem küld elegendő vakcinát, ezért kénytelenek voltunk keleti megoldásokat keresni és kínai, valamint orosz gyártóktól is rendelni.

A március 18-i számokból ugyanis az látszik, hogy az eddig nem használt vakcinák 64,8%-a nyugatról érkező oltóanyag. 

A meglévő vakcinák felhasználási sebességével, a keleti és nyugati oltóanyagok beadásának ütemével korábbi cikkünkben is foglalkoztunk már:

Tízezernél is több új fertőzött – második napja 200 felett az áldozatok száma

Továbbra is romló tendenciát mutatnak a koronavírus-járvány legfontosabb mutatói, több lélektani határt is átléptek a számok. Az egy napon bejelentett új fertőzöttek száma 2021. március 19-én 10 759 fő volt, míg az elhunytak száma két egymást követő nap is 200-nál több volt.

Szopkó Zita

Címlapkép: A Magyarországra érkezett és beadott vakcina-adagok számának változása.  Az adatvizualizácót készítette Szabó Krisztián, Nemes Dániel munkája után, ami itt érhető el. 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás