koronavírus

Romlanak a mutatók – megdőltek a második hullám negatív rekordjai

2021. március 12-én az első beadott oltások lakosságarányos számát tekintve Magyarország a második helyen áll az Uniós oltási rangsorban. A teljes védettség kialakulásához viszont a második adag beadása is szükséges, amiben hazánk a hatodik jelenleg az EU-ban. A járvány leküzdésében a vakcina a kormány legfőbb fegyvere, viszont a mihamarabbi átoltottság elérését maga az oltási terv és a 2021. március 6-7-i meghiúsult oltási kampány is gátolja. A járvány harmadik hullámában az új fertőzöttek, a kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépes kezelésre szorulók száma száma már megdöntötte a második hullám negatív rekordjait. Növekvő tendenciát mutat a 24 óra alatt elhunytak száma is. Heti összefoglalónk.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán Vakcinainfó Extra címmel indított videósorozatot, aminek 5. részében elmondta, hogy Magyarország az első oltottak számát tekintve az európai uniós átlag felett van, és a nyugati országokat – Németország, Ausztria – is megelőztük. 2021. március 12-ig hazánkban 1 229 827 fő kapta meg az első adag vakcinát, ami a lakosság 12,73 százaléka. Ennél csak Máltán nagyobb az első oltást kapottak aránya, ott 514 564 lakosból 70 323-an kapták meg az első adagot.

Hazánk 2021. február végén változtatott az oltási terven, a jelenlegi cél, hogy minél többen megkapják legalább az első adag védőoltást. Ez képes ugyan bizonyos mértékű védelmet adni, a teljes védettség a második adag beadása után alakul csak ki. Ebben a viszonylatban hazánk 3,64 százalékos teljes oltottsággal a hatodik helyre csúszik vissza: Máltán (7,95%) kívül Lengyelország (3,82%), Dánia (3,75%), Szlovákia (3,69%) és Görögország (3,68%) is előttünk jár.

A beadott első és második oltások lakosságarányos értéke az Európai Unió tagállamaiban 

A miniszterelnök 2021. február 19-én még arról beszélt a Kossuth rádió reggeli műsorában, hogy húsvétra 2 millió 582 ezer főt, azaz az eddig regisztráltakat be tudják oltani. Gulyás Gergely 2021. március 11-én ezt már annyiban módosította, hogy a regisztrált idősek megkaphatják az oltást az ünnepekig. Ez a szám ugyan nem ismert, viszont feltételezhetően kevesebb mint Orbán 2,5 milliója. A kitűzött célok és a nyájimmunitás mihamarabbi elérését viszont olyan problémák akadályozzák, mint a 2021. március 6-i hétvégére tervezett oltási kampány meghiúsulása, amelynek során 74 ezer 60 év alatti krónikus beteg kaphatta volna meg az első adag védőoltását.

Emellett az sem javít az oltás sebességén, hogy a jelenleg beérkezett vakcinák mindössze 65 százalékát használtuk csak fel, messze elmaradva az Unió többi tagállamától:

Sokat oltunk, de nem eleget – a beérkezett vakcinák 65%-át sikerült eddig beadni

Rohamosan romlanak a járvány legfontosabb mutatói

A járvány leküzdéséhez a vakcina a kormány legfontosabb eszköze, viszont ahhoz, hogy még idén kialakulhasson a nyájimmunitás (a lakosság 70%-os oltottsága), a jelenlegi oltási kapacitásunk megtízszerezésére lenne szükség. Ez amiatt is fontos lenne, mert a járvány gyorsan terjed, a harmadik hullámot feltételezhetően elindító brit vírusvariáns sokkal fertőzőbb, mint a korábbiak. 2021. február 1-e (a harmadik hullám kezdete) óta a napi esetszám elérte és meg is haladta a második hullám csúcsát. 2021. március 12-én 9011 új esetet regisztráltak, ami új negatív rekord a járvány hazai történetében, 2192-vel több a második hullám tetőpontjánál. Az összes fertőzött ezzel elérte a 498 183 főt. Az aktív esetek száma 2021. március 12-én 134 652 fő, 6244-vel több az előző naphoz képest. Jelenleg ez a legnagyobb napi változás az aktív fertőzöttek tekintetében.

Az új fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon

Az elhunytak száma hasonlóan növekvő tendenciát mutat. 2021. március 10-én 179 új elhunyt volt ez a legnagyobb szám a héten bejelentett, napi halálozási adatok közül. 2020. december 5-én 193 fővel volt a legmagasabb a 24 óra alatt elhunyt áldozatok száma. A jelenlegi tendencia alapján feltételezhető, hogy ezt egy-két héten belül át fogjuk lépni. Az összes elhunyt 2021. március 12-én 16 627 fő.

Az elhunytak számának változása naponta

2021. március 9-én két kórházban (a Dél-Pesti Centrumkórházban és a hatvani Albert Schweitzer Kórházban) is megteltek a koronavírusos betegek számára elkülönített ágyak. A fertőzőbb brit variáns a fiatalabb 40-50 éves korosztályt is jobban fertőzi, a jelenleg kórházban ápoltak többsége is ebbe a korcsoportba tartozik.

A második hullám csúcsán 8045 fő szorult kórházi kezelésre. Ennél már most, 2021. március 12-én, a harmadik hullám felszálló ágában 673-mal többen, azaz 8718-an vannak kórházban. A hivatkozott időszakban, vagyis a második hullám csúcsán, 674 fő volt lélegeztetőgépen. Most pedig, 2021. március 12-én, közel másfélszer ennyien, 949-en szorulnak ilyen kezelésre.

A kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők számának alakulása

A jelenlegi hullám megállítására az elsődleges megoldás az, ha minél többen beoltatják magukat. Az oltási terv önmagában ugyan lassú, a legfontosabb az, hogy az oltási hajlandóság megmaradjon, vagy növekedjen.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) határozottan támogatja a koronavírus elleni oltást. Véleményük szerint a tömeges oltásoknak jelenleg nincs alternatívája. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a különböző vakcinák beszerzésének gyorsasága nem mehet egy határon túl a szakmaiság és biztonság rovására. Mivel azonban a felmerülő szakmai kérdések jelentős részére megnyugtató válaszokat kaptak, a MOK határozottan kinyilvánítja és képviseli egyértelműen oltáspárti álláspontját.

Kövesse a járvány aktuális hazai és nemzetközi adatait a naponta frissülő Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás