koronavírus

A világ népességének ötöde felvásárolta a rendelkezésre álló vakcinák több mint felét

Jelenleg a koronavírus okozta helyzet egyetlen megoldásának a védőoltás tűnik. Azonban előállítása egy bonyolult és drága folyamat, ami hiába halad a vártnál jobban, még így is hosszú az út addig, amíg mindenkit védettnek lehet nyilvánítani.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Akkor térhet vissza az élet a pre-covid időkhöz hasonló állapotba, ha a világ minden részén megkapták már az oltást. A gazdasági különbségek miatt viszont a fejlett országok sokkal jobban állnak vakcinarendelés terén, mint bárki más. Azonban 2023/24-ig nincs kapacitás arra, hogy elég oltás készüljön a teljes társadalom számára, így mindenki igyekszik elsősorban saját magát bebiztosítani.

Így állt elő az a helyzet, hogy a föld népességének mindössze ötödét kitevő, magas jövedelmű országok (ahol az egy főre eső nemzeti jövedelem eléri a 12375 dollárt) lakossága (Magyarország is ide tartozik) felvásárolta a kész vagy készülő vakcinák több mint felét. Az anyagi korlát ellenére még azok a térségek vannak jelentős előnyben, ahol az előállítás folyhat, mint például India vagy Brazília. A grafikán csak a már megrendelt vakcina mennyiségek vannak ábrázolva, a potenciálisan lehívható előrendelések nincsenek is benne.

Ennek az egyenlőtlenségnek a mérséklésére jött létre a Covax egyezmény, melynek célja, hogy a gazdagabb országok segítségével olyan helyekre is eljusson kellő mennyiségű védőoltás, ahol segítség nélkül ez nem lenne lehetséges.

Az elosztás ideális esetben úgy történne, hogy a Covax egyezmény országai első körben beoltatnák azokat, akiknek kiemelten fontos a védettsége: egészségügyi és szociális dolgozók, 65 év felettiek, és azok akik valamilyen egészségügyi probléma miatt különösen veszélyeztetettek. Ez körülbelül az állampolgárok 20%-át jelentené. Ezt követően a támogatás függvényében újabb adagokat tennének elérhetővé. 

Valamilyen szinten érthető a fejlett országok részéről a túlrendelés, hiszen nem lehet előre kiszámítani, hogy melyik oltóanyag lesz sikeres és mennyi idő alatt lesz kész. Kanada például a lakosság számának ötszörösét rendelte meg, így felmerül a kérdés, hogy mi lesz majd a megmaradt vakcinákkal?

Lehetséges, hogy szükség lesz majd éves újraoltásra, de mivel a vakcinák egy részének tárolása problémás és fennáll a lehetőség, hogy lejár a hatóanyag, így ezeknek az újraosztására van szükség. Jelenleg is folynak a tárgyalások ennek mikéntjéről, van, aki a Covaxnak adná a maradékot, míg más saját politikai szövetségeseit segítené vele.

Felhasznált források:

https://www.gavi.org/covax-facility#what

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/access-and-allocation-how-will-there-be-fair-and-equitable-allocation-of-limited-supplies

https://launchandscalefaster.org/covid-19

Szémann Tamás – Szabó Hédi

Megosztás