koronavírus

Ha ezzel a tempóval halad az oltás, akkor nagyon messze még a vége

A koronavírus-járvány megállításának fontos tényezője a nyájimmunitás kialakítása, amely akkor valósul meg, ha a népesség egy bizonyos része átesik a betegségen vagy védőoltás segítségével immunitást szerez. Megnéztük, hogy különféle oltási és fertőzöttségi szcenáriókkal számolva mikorra érhetjük el a nyájimmunitást.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

A népességben fennálló teljes immunitás meghatározásához azoknak az együttes számát vettük, akik már átestek a víruson és akik mindkét oltást megkapták. Ezeket a számokat a koronavirus.gov.hu napi adatai alapján gyűjtöttük össze. Az oltási adatoknál figyelembe vettük az oltási kisokosban megfogalmazott 7 napos csúszást is, ami után kialakul a védettség. A koronavírus esetében jelenleg még nem tudni pontosan, hogy a népesség mekkora részének kell átesnie vagy vakcinához jutnia nyájimmunitás kialakulásához, azonban ezt az értéket nagyjából 70 és 90 százalék közé teszik.

A jelenlegi tempót a február 23-át megelőző egy hét oltási és fertőzési átlagát nézve határoztuk meg. A kapott értékeket Magyarország lakosságával arányosan fejeztük ki százalékban. Ez alapján, ha azt feltételezzük, hogy a járvány azonos tendenciában terjed tovább, és az oltás is a jelenlegi tempóban halad, akkor 2022 végére a nyájimmunitásnak csupán a 40%-át közelítjük meg.

Különböző szcenáriókban néztük meg, hogy a kiindulásul vett tendenciákat hányszorosára kell növelnünk ahhoz, hogy legalább év végéig elérjük a 70%-os nyájimmunitást. Becslésünk szerint, ha a jelenlegi átlagok ötszörösét vesszük, akkor még idén elérhetjük az ideális szintet. Ha pedig ugyanezt megtízszerezzük, akár július elejére elérhetnénk a szükséges immunitás szintjét.

Külön ábrázoltuk emellett azt is, hogy ha kizárólag a beoltottak számát nézzük, mikor közelítjük meg a népesség nyájimmunitásához szükséges minimális értéket. Jelenleg ugyanis több adat áll rendelkezésünkre a beoltottak immunitását tekintve, és ez egy biztosabb tényező lehet, mint a betegségen átesettek jósolt száma. Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy a járvány alakulását számos tényező befolyásolhatja. A nyájimmunitás változása olyan kérdésektől is függ, mint az új vírusvariánsok megjelenése, illetve a szerzett immunitás időtartama.

 

Made with Flourish

A nyájimmunitás elérésének becslése különféle oltási és fertőzöttségi szcenáriókkal számolva

Gyakran emlegetett kifejezés az oltások és enyhítések kapcsán az „átoltottság”, így bizakodhatunk, hogy nem feltétlenül szükséges kivárni a teljes nyájimmunitást, hanem már egy megfelelő átoltottsági szinttel olyan védelmet érhetünk el, amelynek köszönhetően enyhülhet a vírus terjedése.

Pete Luca

Megosztás