koronavírus

A szakképzett ápolók béremelése messze elmarad az orvosokétól – infografika

Március elsejéig kellett volna minden egészségügyben dolgozónak aláírnia  az új egészségügyi szolgálatról szóló törvény alapján készült szerződését. A jogviszonyt övező kérdések és ellentmondások miatt, sokak számára dilemma volt, hogy aláírják-e. Problémássá válik az orvosok másodállása; bizonytalan még, hogy a dolgozó szükség esetén az eddigi 44 nap helyett akár 2 év időtartamra is egyoldalúan áthelyezhető-e országosan bármely intézményhez; szigorú szabályokhoz kötik a dolgozók felmondását, a kötelező ügyeleteket, és így tovább.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Az egyik legnagyobb probléma azonban az, hogy növekszik az orvosok és szakápolók fizetése közti szakadék. Az új jogviszony az ápolók számára csak kötelezettségeket hoz, előnyöket viszont nem. A kormány arra hivatkozik, hogy az ápolói bérek rendeződtek már. 2018-ban elindult az ápolók béremelése, és 2022-ig a kormány 72 százalékos emelést tervez a 2018-as bérekhez képest. Ebből egyelőre azonban csak egy 40%-os emelés valósult meg, ami kevesebb, mint az orvosok esetében. Emellett az sem mellékes kérdés, hogy mivel a kezdeti ápolói bérek különösen alacsonyak voltak, még ez az emelés sem jelent lényegi változást. 

A terv szerint 2022-re egy ápoló két és félszer annyit fog keresni, mint 2016 előtt. A háromlépcsős béremelés következtében két év múlva az orvosi fizetések is általánosságban két és félszer lesznek magasabbak. Mivel azonban  az ápolók bére sokkal kisebb az orvosokénál, így a bérszakadék ezzel csak még tovább fog nőni. Az orvosi és ápolói bérek között idáig körülbelül két és félszeres volt a különbség, most ez egy tíz év gyakorlattal rendelkező orvos és ápoló esetében  háromszorosára vagy négyszeresére is nőhet.

Az ápolói pályán a bérek amúgy is különösen „nyomottak”, így a szakmai fejlődéssel nem jár sokkal jelentősebb anyagi haszon. Az évek múlásával az olló még jobban kinyílik: minél nagyobb gyakorlattal rendelkezik egy képzett ápoló és egy orvos, annál nagyobb lesz a bérkülönbség. Az egy év tapasztalattal rendelkező orvos bére idáig 221 ezer forinttal volt több, ezután 289 ezer forinttal lesz több. Egy 40 év gyakorlattal rendelkező orvos idáig 249 ezerrel keresett többet, ezután azonban már 1 millió 340 ezer forinttal fog többet keresni, mint egy ugyanannyi gyakorlati idővel rendelkező ápoló.

A béremelések 2022 januárig állnak rendelkezésre mindkét csoport esetében. Orvos bérek 2020-ra az (I) fizetési kategória. Egészségügyi szakdolgozók (E) fizetési kategória.

Ez a helyzet feszültséget teremt a dolgozók között, sok ápoló megalázónak tartja a helyzetet. Ennek ellenére sem ők voltak azok, akik össze tudtak fogni, hanem az orvosok. Többen döntöttek úgy, hogy nem írják alá az új szerződést, akárcsak a Szent Imre kórház szakápolói, de vannak olyan orvosok, akik a nővérek melletti szolidaritásból egész hónapban feketében dolgoznak. Mások pedig a jelenlegi helyzetben csendben tűrnek.

Sokan érzik úgy, hogy a kormány az egészségügyi dolgozók emberségében és betegeik iránti elkötelezettségében bízva csak kihasználta a járványhelyzetet.

Szémann Tamás – Szabó Hédi

Megosztás