koronavírus

Koronamatek: megjegyzések a hivatásrendek november végi tesztelésének eredményeihez

Az operatív törzs a múlt hét elején tartott sajtótájékoztatójában közölte az egyes hivatásrendek (pedagógusok, egészségügyi dolgozók) november végén tartott tesztelésének eredményeit. A tesztelést a folyamatba bevont orvostanhallgatók végezték. A sajtótájékoztatóból kiderült, hogy a vártnál alacsonyabb volt a részvétel, az érintett létszám mindössze kétharmada vett részt a tesztelésben, a 181 506 tesztből a fertőzöttek száma összesen 4436 volt. Ez 2,44 százalékos találati arányt jelent, viszont György István az igazságot elferdítő számolással 1,64 százalékra jutott, ami állítása szerint hasonló a Szlovákiában elvégzett nagycsoportos tesztek eredményéhez. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) további azonnali szigorításokat javasol a további fertőzések elkerülése végett.

Támogatási kampány

Nemrég mi is megírtuk, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) bejelentő felületet készített az oktatási intézmények dolgozói számára, ahol a koronavírus-eseteket közölhetik akár anonim módon. Az első két hétben rengeteg válasz érkezett, amit az alábbi cikkben térképre is vittünk:

Káosz, információhiány és sok fertőzött van az iskolákban – bejelentőfelületet indított a PDSZ

“Elkezdődött a tesztelés, de arról alaposan megfeledkeztek, hogy mi lesz az eljárás, ha ez a helyzet bekövetkezik”– fogalmaz hétfői bejegyzésében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Ezt erősítették meg az állami tesztelés elindításának napján az Átlátszónak nyilatkozó pedagógusok is: senki nem tudja, milyen lépések következnek a pedagógusok országos (gyors)tesztelése után.


Emellett a sok szöveges visszajelzésből egyértelműen leszűrhető, hogy az egyes intézmények nem tudják helyén kezelni a szituációt, nincsen egységes protokoll az esetleges fertőzöttek megtalálásakor, a pedagógusok magukra hagyottnak érzik magukat, és a fertőzöttek számáról több helyen tilos beszélni.

A pedagógusok (és egyéb hivatásrendek) közötti fertőzöttek kiszűrésének érdekében célzott tesztelést vezetett be a kormány, ami november utolsó hetében zajlott le. Az eredményeket december 1-én, az operatív törzs sajtótájékoztatóján György István közölte. Ezeknek az adatoknak a bemutatására készítettünk néhány diagramot. A diagramok közötti váltáshoz (a kurzort a diagramterületen tartva) lefelé kell görgetni. Ha a lenti diagramsor gördítésre nem változna, akkor ezen a linken elérhető egy statikus változat is.

Diagramsor a tesztelési eredmények bemutatásáról

Az alacsony, 67 százalékos részvételre két magyarázat is van. „Egyrészt sok technikai dolgozó panaszolta, hogy nem kerülhetett rájuk sor, mert – érthetetlen módon – intézményükben csak a pedagógusokat tesztelték. A másik ok a leginkább húsba vágó – és nem a kormánynak: hónapok óta kérjük a kormányt, hogy egyszerűsítse a foglalkozási megbetegedésért járó 100%-os táppénz igénylésének módját, hogy az, aki megbetegszik, azonnal megkaphassa. Ez a mai napig nem történt meg. Nem tudják megengedni maguknak a családok, hogy hetekig, hónapokig 60%-os táppénzen üljön valaki a karanténban, vagy betegállományban.” – Olvasható a PDSZ Nedolgozzingyen oldalán található cikkben.

A PDSZ javaslata alapján a kormánynak haladéktalanul el kéne rendelnie a téli szünetet, hogy a kockázatosabb téli időszakban elkerüljék a kontaktusok számát. A kieső napokat pedig a tanév végén be lehetne pótolni június második felében, amikor a kevesebb esetszám és a feltételezhetően elérhető vakcina is megállítaná a vírus intézményeken belüli terjedését.

Játék a számokkal

Az adatok részleges közlése miatt bizonyos százalékok csupán feltételezések a fenti diagramokban. Mivel György István a hat hivatásrendből kettőhöz (a szociális dolgozókhoz és az egészségügyben dolgozókhoz) nem rendelt részvételi arányt, ezért a fent kiszámolt értékhez más úton kellett eljutni. György elmondása alapján 1,64 százalékos volt a pozitivitási arány a teljes érintett létszámra vonatkoztatva. Mivel azt tudtuk, hogy a 4436 fertőzött 2,44 százalékos eredmény volt, így ugyanezt 1,64 százalékra értelmezve kiszámítható, hogy a 100% (a teljes érintett létszám) 270 488 fő.

Ezután az elkészült teszteket kivontuk a fent megkapott számból, ami 88 982 lett, ez a tesztelésből kimaradt emberek számát jelöli.

A bölcsődei, óvodai, általános iskolai és szakképzési pedagógusok ismert részvételi arányaiból és az elkészült tesztek számából kiszámítható, hogy hány fő nem vett részt az egyes intézményekből. Bölcsődéből 2954, óvodából 12 285, általános iskolából 35 175, szakképzési intézményekből pedig 3236 fő nem vett részt. Ezt a négy értéket a a fent kiszámított 88 982-ből kivonva megkapjuk, hogy 35 332-en nem vettek részt a szociális és egészségügyi intézményekből összesen.

Azt is tudjuk, hogy az elvégzett 181 506 teszt a 67 százaléka a 270 488 teljes érintett létszámnak. Ez a hat hivatásrend átlagolt százalékaránya, amiből négynek ismert volt az értéke: a bölcsődékben 79, az óvodákban 74, az általános iskolákban 73, a szakképzési intézményekben pedig 64 százalékos volt a részvétel. A hiányzó két hivatásrend százalékának értéke így az a két szám, amit ha a fenti értékekhez hozzáadunk, majd az eredményt hattal elosztjuk, akkor megkapjuk a 67-et. Visszafele számolva: a 67 hatszorosa 402, ebből a négy ismert értéket kivonva pedig 112-őt kapunk. Ez a szám a két hiányzó százalék-érték összege lesz.

A két százalékértéket végül úgy kell megkapni, hogy az ismert elvégzett tesztek számából indulunk ki. Az esetleges részvételi százalék a meglévő tesztszámból megadja a tesztelésben nem résztvevők számát. A két hivatásrendre kapott nem-résztvevők értékének emellett egyenlőnek kell lennie a fent kiszámított 35 332-vel is.

Két lehetséges eredménypár született, ami megközelítőleg megadja azt a két százalékot, aminek az összege 112, és mellette a nem-résztvevők száma is közeli a fent leírt 35 332-vel. Az egyik a 87,7 százalék szociális intézményekben (3429 nem-résztvevő) és a 24,3 százalék egészségügyi dolgozók (31 843 nem-résztvevő). Mivel azt is tudjuk, hogy a bölcsődékben volt a legmagasabb a részvétel 79 százalékkal, ezért ez az eredmény nem jó. Továbbá a 24,3 százalékos egészségügyi részvétel kifejezetten alacsony érték lenne.

A másik eredménypár viszont reálisabb képet mutat. 44,7 százalékos szociális részvétel (30 250 nem-résztvevő) és 67,3 százalékos egészségügyi (4967 nem-résztvevő). Az így kapott 35 217 fő közelíti meg a 35 232-őt a leginkább.

A fent végigfuttatott gondolatmenet csupán szemléltetője annak, hogy a kormányzati adatközlés kifejezett szűkszavúsága néha mégis utat tud adni a ki nem mondott számok eléréséhez.

Ez természetesen nem jelenti a számok szavahihetőségét is. A december 1-i sajtótájékoztató bejelentése a hamisan elért 1,64 százalékos pozitivitási aránnyal nem volt több, mint kirakat-bejelentés, aminek célja a hamis biztonságérzet keltése és az elvártnál alacsonyabb hétköznapi tesztelési számok utólagos eltorzítása volt.

Adatok forrása: koronavirus.gov.hu, nedolgozzingyen.hu

Szabó Krisztián

Megosztás