trianon 100

Interaktív térképre tettük a történelmi Magyarország 1910-es anyanyelvi-etnikai viszonyait

A 2011-es népszámlálás adatai alapján eddig elkészítettünk Magyarország nemzetiségi és vallási térképét. Ezúttal pedig a trianoni békediktátum előtti utolsó, 1910-es népszámlálás szerinti anyanyelvi-nemzetiségi térképet mutatjuk be interaktív formában.

A térképet kiszolgáló területhatárokat és az adatokat a GISta Hungarorum projekt honlapjáról töltöttük le. Az 1910-es népszámlálás az állampolgárok anyanyelvére kérdezett rá, a népszámlálási adatok pedig a magyar, német, szerb, horvát, oláh (román), szlovák (tót) nyelvre kérdezett rá. A projekt adatbázisa aggregáltan tartalmazza az 1890-es népszámlálás ruténekre (ruszinok – kárpátaljai oroszok és ukránok), valamint a vendekre (szlovének) vonatkozó településszintű adatokat is. Így ez a térkép együttesen mutatja az adatokat.

A térkép pontsűrűségi módszerrel készült és ebben az esetben egy pont egy embert jelent. Egy-egy település határán belül annyi pont van, ahányan az adott anyanyelvhez tartozónak vallották magukat. Az alábbi, színmagyarázatként is szolgáló videóban azt láthatja, hogy az anyanyelvi-nemzetiségi válaszadók külön hol éltek.

Native language ethnic map of Hungary in 1910 from Atlo Team on Vimeo.

A teljes interaktív anyagot ezen a linken lehet elérni az Átlón.

Bátorfy Attila

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás