dataviz

Majdnem minden sarokra jut egy megfigyelőkamera Budapesten, térképre tettük a térfigyelőket – interaktív

Térképre tettük a közcélból felszerelt budapesti térfigyelő kamerákat és bemutatjuk, hogy melyik kameratípus mit, milyen szögben lát. 

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

2018. október 19-én Pintér Sándor belügyminiszter egy salátatörvényt nyújtott be a magyar országgyűlésnek, amelyben módosította a térfigyelőkamerák által rögzített felvételek összekötésének és tárolásának feltételeit. Az Átlátszó jogásza, Sepsi Tibor akkor azt írta, hogy a törvény megemeli a rendőrségi és a közterületfelügyeleti kamerák felvételeinek tárolási idejét 30 napra, egyetlen rendszerbe fűzi össze az eddig külön tárolt felvételeket, a bankbiztonsági kamerák felvételeinek integrálásával magánmegfigyelést kever közcélúval, emellett ad a közútkezelőknek egy biankó felhatalmazást kamerák telepítésére. Ez az elképzelés pedig ellentétes az Alaptörvénnyel és az uniós adatkezelésről szóló új szabályozással, a GDPR-ral is.

Az Átlátszó adatvizualizációs csapata, az ATLO most térképre tette a budapesti térfigyelő kamerákat, bemutatja, hogy az egyes kameratípusok mit látnak, készítettek egy rövid road-moviet arról, hogy egy rövid nyolcadik kerületi szakaszon is mennyi szabálytalanul felszerelt kamera lehet, továbbá eldilemmáztak arról, hogy az új törvény és ennyi térfigyelő kamera a biztonságunkat szolgálja-e, vagy a totális megfigyelés felé tett újabb lépés-e?

Bekamerázott Budapest

A térfigyelő kamerák jelenléte sokak számára a biztonságot jelenti, másoknak pedig az állam mindenhová elkísérő szemeit. A kormány új törvénye miatt az eddig külön kezelésű kamerákat egyetlen rendszerbe kötik be, a felvételek tárolási és felhasználási feltételeit pedig kiterjesztik.

Az ATLO korábbi munkáit elérheted a honlapjukon, illetve ha szeretnéd őket követni, akkor itt teheted meg a Facebookon és a Twitteren.

Bátorfy Attila

Megosztás