dataviz

Kevésbé érzékeljük a korrupciót, mert már megbékéltünk vele

Kijött a Transparency International legfrissebb elemzése az országok közszektorainak korrupciós kitettségéről. Ebből kiderül, hogy Magyarország továbbra is a régió és az Unió egyik legkorruptabb országa, bár egy ponttal javított a tavalyi számhoz képest.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

A Transparency International (TI) berlini központja 24. alkalommal rangsorolta a világ országait a Korrupció Érzékelési Index alapján. Ebben a 2018-as elemzésben Magyarország 46 pontot szerzett a 0 ponttól (a leginkább korrupt ország) 100 pontig (a korrupcióval legkevésbé fertőzött ország) terjedő skálán, ezzel pedig a 180 vizsgált országból 64. helyen végzett.  Hazánk így két helyezéssel és egy ponttal javított a 2017-es eredményén.

A vizsgálat tapasztalatai szerint miközben világviszonylatban csupán közepesen tekinthető korruptnak Magyarország, addig az Európai Unió tagállamai közül az egyik legkorruptabb, mivel mögötte csak Görögország és Bulgária végzett. Hazánk az utolsó helyen végzett a V4-országok és az EU-hoz 2004-ben csatlakozott tagállamok között is.

Ha a többi közép- és kelet-európai országhoz hasonlítjuk Magyarországot, akkor az látható, hogy a régiós versenytársai is mind lehagyták az elmúlt években. A visegrádi országok közül 2012 óta egyedül Magyarország korrupciós megítélése romlott. Csehország például nálunk alacsonyabb pontszámról indult, de az azonos időszakban 10 pontot javított, és a 2018-as rangsorban világviszonylatban már 26 hellyel előttünk, a 38. helyen jár.

„A kutatásunk egyértelmű kapcsolatot tárt fel a demokrácia minősége, és a közszektorban tapasztalható korrupció elleni küzdelem sikere között. A korrupció sokkal nagyobb valószínűséggel virágzik ott, ahol gyengék a demokratikus berendezkedés alapjai”

– mondta az eredményekkel kapcsolatban Delia Ferreira Rubio, a TI globális elnöke.

A felmérés külön kiemeli Törökország és Magyarország példáját, amelyek pontszáma az elmúlt hat évben nyolc, illetve kilenc ponttal romlott. A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy Magyarország a politikai jogok érvényesülése terén a rendszerváltás utáni időszak legalacsonyabb pontszámát érte el, ami a jogállam és a demokratikus intézmények hanyatlását jelzi.

A 2018-as felmérésében Magyarország pontszámának enyhe javulása főként a gazdasági mutatóknak köszönhető. A kedvező makrogazdasági mutatók, és a rövidtávú növekedési potenciál részt vehet a viszonylagos fejlődésben, miközben az állami intézmények teljesítménye továbbra sem javul. Ligeti Miklós, a TI magyarországi jogi vezetője szerint a piaci szereplők mostanra megbékéltek a hazai helyzettel, és „beárazták” a korrupciót.

Mindeközben a közbeszerzéseken elköltött közpénz mennyisége folyamatosan növekszik: 2013-ban még csak 2.400 milliárd forint költött el ily módon a kormány, ez a szám 2017-re már 3.630 milliárdra nőtt. Ezen felül az elköltött pénz egyre inkább az oligarchák zsebében koncentrálódik. Míg 2013-ban Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Tiborcz István, és Simicska Lajos érdekeltségei „csupán” a közbeszerzések 11%-át szerezték meg (264 milliárd forint), addigra 2017-ben Mészáros a tenderek 8,6%-át (299 milliárd forint), Szíjj László pedig a 17,%-át (606,5 milliárd forint) nyerte, így ők osztoznak a teljes közbeszerzési piac 26%-án.

A TI jelentése a 2018-as Korrupció Érzékelési Indexről és a magyarországi korrupció jellemzőiről itt olvasható.

Nem segítik a statisztikát a letelepedési államkötvényeket közvetítő offshore-cégek sem, amik a kormánynak köszönhetően gyorsan és szinte minimális biztonsági szűréssel ajánlottak letelepedést azoknak, akik 300 ezer euró névértékű állampapírba fektettek öt évre. Ennek a biznisznek következményeként a magyar adófizetők legalább 21 milliárd forintot buktak, a brókercégek viszont minimum 61 milliárd forintnyi profithoz jutottak hozzá. Hasonlóan káros ügy a látvány-csapatsportra 2011 és 2017 között öntött 411 milliárd forintnyi TAO-támogatás. Az összeg közel 4%-a, majdnem 17 milliárd forint a miniszterelnök falujában, Felcsúton realizálódott. Arról, hogy mely cégek utalták az összegeket, itt írtunk.

Tremmel Márk

Megosztás