Adatviz

Elindult az Átló, az Átlátszó adatvizualizációs projektje – önálló munkacsoport jött létre

Talán már feltűnhetett itt-ott, hogy az Átlátszó a hagyományos oknyomozói és közpénzrendőri tartalmaitól merőben eltérő anyagokat is megosztott, amelyek Átló néven futottak. Ilyen volt a Budapest temetőit és temetkezéseit feldolgozó munka, vagy Magyarország megyeszékhelyeinek 18. századi és jelenlegi kiterjedését és lakosságát összehasonlító térképes adatvizualizáció. Ezeket az Átló készítette, mondjuk úgy, hogy ezek voltak a bemelegítések a hivatalos indulás előtt. Régi tervünk vált valóra olvasóink segítségével, mert a projektet részben az szja 1%-os felajánlásokból finanszírozzuk. Az Átló elsősorban adatalapú vizuális projekteket fog készíteni, saját néven és önálló arculattal, ez az új honlapunk itt:

Átló

Az ATLO adatalapú vizuális médiatartalmak kitalálásával és elkészítésével foglalkozó csapat. Munkánk során egyszerű és összetett adatvizualizációkat, térképeket és információgrafikákat készítünk. Célunk, hogy érdekes, izgalmas és fontos témákat dolgozzunk fel az adatgrafika módszerével. Az ATLO munkacsoportot az Átlátszó oknyomozó központ finanszírozza. Ha van egy jó ötleted, keress bennünket bátran és dolgozzunk együtt.

Az Átló elindulásával egy kétéves folyamat ért el egy újabb szakaszához. Az Átlátszó Adatújságírás rovata, továbbá számos tényfeltáró és magyarázó cikk már eddig is sok adatalapú vizuális tartalmat közölt, de úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne szintet lépni és kipróbálni valami olyasmit, amit eddig is szerettünk volna csinálni az Átlátszó mellett, de csak most álltak össze ennek a személyi, infrastrukturális és anyagi feltételei.

Célok

Az Átlóval az a célunk, hogy az Átlátszó klasszikus tényfeltáró munkái mellett elmozduljunk az ismeretterjesztés irányába, ezzel pedig olyan helyekre is eljussunk az Átlátszóval, ahová korábban nem volt módunk. Mindenképpen értelmes és fontos anyagokat szeretnénk készíteni, tehát nem pusztán szórakozásból és szórakoztatásból álltunk neki, hanem történelmi, kulturális vagy éppen hasznosítható ismereteket is szeretnénk átadni.

A jelenlegi felállásban ez egy próba, ami azt jelenti, hogy egy év múlva megnézzük, hogy honnan-hova jutottunk, milyenek voltak a visszajelzések, mi az, amit érdemes lenne folytatni és mi bizonyult zsákutcának. Rengeteg tervünk van, számos éppen most is készül. Ezek közül lesznek egyszerűbb anyagok is, viszont sok összetett, nagy adatmennyiséget feldolgozó projekten is dolgozunk jelenleg is.

A csapat

A művészeti vezetői és grafikai tervezési munkákra leigazoltuk Mikola Bencét, aki korábban a Népszabadság, megszűnéséig pedig a Magyar Nemzet grafikusa volt. Pályafutása során rengeteg adatvizualizációt készített már, többekkel nemzetközi elismeréseket is szerzett. Az Átló progamozási és fejlesztési munkáiért (backend, frontend, UX) Horváth László felel, őt a Tumblr-ről lestük ki magunknak. A csapat további tagjai még Kovács Blanka, Tremmel Márk és Putz Orsi, ők adatot gyűjtenek, rendszerenek, vizualizálnak, szöveget írnak vagy videókat készítenek. A projektet Bátorfy Attila vezeti.

Távlati tervek

Az Átló egyelőre határozott időre jött így össze, egy év alatt el kell jutnunk arra a szintre, hogy nemzetközileg is érdekes, grafikai megoldásaiban is a nemzetközi színvonalat megütő adatvizualizációs és egyéb vizuális tartalmakat készítsünk. Egy idő után bevételt is szeretnénk termelni, a munkánk színvonalával kívánjuk felhívni a figyelmet magunkra, de már jelenleg is folynak tárgyalások céges és intézményes együttműködésekről.

Már megjelent projektek

Növekvő városok

Nézd végig, hogyan nőttek a magyar megyeszékhelyek 250 év alatt!

Azért nem jutottunk ki a focivébére, mert… infografikákkal cáfoljuk a leggyakoribb önfelmentő mítoszokat a magyar labdarúgásról

Magyarország rendre nem jut ki a labdarúgó világeseményekre, ezt pedig a magyar szakvezetők és a focirajongók számos racionálisnak hangzó okkal magyarázzák, csak azzal nem, hogy a magyar foci mindössze ennyire képes. Grafikonokkal cáfoljuk a leggyakoribb önfelmentő mítoszokat a témában.

A holtakra épített város

Budavár 1541-es elfoglalása után néhány kivételtől eltekintve a budai és pesti keresztény templomokat muzulmán mecsetté alakították át, a temetések pedig nem csupán a templomokban és azok környékén, hanem az akkori városfalakon belül is többnyire megszűntek. A budai oldalon közvetlenül a Bécsi (vagy Zsidó) kapunál a mai Hunfalvy utcánál kimutatható egy török-zsidó temető megléte.

A holtakra épített város 3D Map (részlet) / The City Built on Dead 3D Map from Atlo Team on Vimeo.

Lépj velünk kapcsolatba!

Ha van egy ötleted, amit szeretnél velünk megvalósítani, akkor írj nyugodtan nekünk az [email protected] e-mailcímre. A következő hetekben újabb és újabb anyagokkal jelentkezünk, addig is, ha van kedved, kövess be minket a Facebookon, a Twitteren vagy a Tumblr-en.

Bátorfy Attila

Megosztás