ne hagyjuk szó nélkül

Az örök Soros: antikrisztus és bolsevik, puccsista és Hitler-tanítvány – idővonalra tettük a konteókat

Soros György milliárdos üzletember élete során volt már mindenféle gazember, de elsősorban zsidó gazember volt, aki rendszeresen megpróbált beleavatkozni különféle államok belügyeibe. Csokorba szedtük, hogy Soros a konteók szerint hányféleképpen próbált az elmúlt harminc évben rátámadni valamilyen országra.

Harminc év nagy idő, kormányok és hatalmak jönnek-mennek, egyesek maguktól, másokat elkergetnek. Megint más kormányok és hatalmak pedig sokáig maradnak. Teljesen mindegy, hogy erős, vagy gyenge, magát jobboldalinak vagy baloldalinak, liberálisnak vagy konzervatívnak tartó hatalomról beszélünk, a politikai csatározások során előbb, vagy utóbb, de elő fog kerülni Soros György neve.

Impozáns névsor vette eddig szájára Soros Györgyöt, ha a bel- és külpolitikai helyzet, esetleg a személyes sors úgy hozta: Csurka István, Franjo Tudjman, Vladimir Meciar, Ján Slota, Georghe Funar, Alekszandr Lukasenko, hogy néhány – Orbánon, Putyinon és Trumpon kívüli – hírhedtebbet is említsünk.

A Soros elleni támadások két jellegzetes időszakra oszthatók fel. Az első a kilencvenes évek elejétől az évtized végéig tartott, elsősorban Közép-Kelet-Európában. A második pedig 2014-2015 körül kezdődött, és a mai napig tart.

Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a CEU-t már Antall József néhai magyar miniszterelnök sem tartotta „egyetemnek”, ahogy számos Soros-elleni vád a kilencvenes évek hazai csurkista közbeszédéből virágzott szét szerte a régióban.

Egyes vádak nyilvánvalóan építenek a klasszikus antiszemita toposzokra. Így például Soros volt már mohó pénzember, bankokat bedöntő spekuláns, a világot uraló árnyékkormány feje, a nemzeti erők ellen áskálódó bolsevik és kommunista is.

A kilencvenes évek közepén az akkori régióbeli nacionalista/autoriter kormányok szinte mindegyike azzal vádolta Sorost, hogy az ellenzéket pénzelve meg akarja dönteni a kormányukat, tehát ez sem új. Viszonylag új vád azonban, hogy Soros 1945 előtt náci kollaboráns(!), sőt még SS-tiszt(!!) is volt.

Az alábbi idővonal nyilvánvalóan nem teljes, mégis segít eligazodni abban, hogy milyen típusú figurák mikor, mivel vádolták meg Soros Györgyöt.

Szöveg, adatvizualizáció, nyitókép: Bátorfy Attila
Adatgyűjtés, illusztrációk: Tremmel Márk

Megosztás