dataviz

Egyre több Facebook-felhasználóra kíváncsi a magyar kormány – idén már több száz fiókról kértek adatokat

A magyar kormány évről évre egyre több adatot kér ki Facebook felhasználókról a közösségi oldaltól. Az idei év első felében 532 felhasználói fiókra volt kíváncsi a kormány, de a Facebook csak az esetek 55 százalékában fogadta el a kérelmet, és bocsájtott rendelkezésre adatokat.

A Facebook 2013 óta publikálja, hogy mennyi kormányzati kérés érkezik hozzájuk, és hány százalékukat fogadják el, és bocsájtanak rendelkezésre valamilyen adatot. Ezek az adatok általában személyes információ bizonyos személyekről, a regisztrációjuk dátuma, vagy hogy milyen régóta használják a szolgáltatást. Néha azonban a kormányok arra is kíváncsiak lehetnek, hogy milyen IP címről jelentkeznek be a felhasználók, vagy hogy miket publikálnak.

A közzétett adatokban nem specifikálják, de több esetben nem csak Facebook adatokra kíváncsiak a kormányzati szervek, hanem a céghez tartozó más szolgáltatásokra is kiterjedhet, például az Instagramra, Whatsappra, Messengerre, vagy a cég virtuális valóság platformjára, az Oculusra.

A magyar kormánytól az idei év első felében összesen 341 megkeresés érkezett, ahol 532 felhasználói fiókra voltak kíváncsiak. A Facebook azonban csupán kicsivel több mint a felét fogadta el. Tavaly ugyanekkor csupán 234 megkeresés érkezett, ahol 390 felhasználó felől érdeklődött a kormány.

Tremmel Márk

Megosztás