Adatviz

Térképre tettük, hogyan szökött Nikola Gruevszki Macedóniából Magyarországra

Interaktív térképen mutatjuk meg, miként tudott a korrupciós ügyeiért két év börtönre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra szökni, és itt politikai menekült státuszt kérni. A történetben még mindig sok a kérdés, de a sajtóból egyre világosabb képet kapunk arról, hogy hogyan utaztatta végig a magyar kormány a szökött politikust a balkáni útvonalon.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetésének letöltését, amit hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. Múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy kérelmét kedvezően bírálták el, és megkapta a menekültstátuszt.

A Facebookon Gruevszki azt írta, kérelme átadásakor beszámolt arról, hogy hazájában az új szociáldemokrata kormány üldöztetésének van kitéve. A macedón kormány szerinte nem demokratikus eszközöket használva és a macedón ügyészségi és bírói rendszerrel is visszaélve meg akarja fosztani a szabadságától. A macedón kormány közleményben reagált Gruevszki állításaira. Közölték, hogy Nikola Gruevszkit jogerősen ítélték el, nyilvános és átlátható eljárás során, és ellene továbbra is több bírósági eljárás és nyomozás folyik.

A macedón kormány azt is közölte, hogy kiadatási kérelmet küldtek Magyarországnak. Azt várják, hogy a budapesti hatóságok feltétel nélkül elfogadják a kérelmet, és európai uniós, illetve NATO-tagországként a nemzetközi joggal összhangban lehetővé teszik Gruevszki visszatérését Macedóniába, hogy letölthesse börtönbüntetését, és feleljen az ellene felhozott további vádakra.

Az albán, a montenegrói és a szerb hatóságok későbbi közlése szerint Nikola Gruevszki november 11-én, vasárnap hagyta el Macedóniát, ahonnan Albániába, majd Montenegróba utazott. November 12-én, hétfő késő este Szerbiába érkezett, onnan kedden a kora reggeli órákban lépett ki. Az érintett országok hatóságai közölték, hogy amikor a volt macedón kormányfő az országuk területén tartózkodott, még nem volt ellene érvényben nemzetközi elfogatóparancs, így sehol nem tartóztatták fel.

Az alábbi interaktív, lapozható térképen vizualizáltuk a hazájából menekülő politikus útját:

 

Megosztás