Uncategorized

Hadurak, szeparatisták, drogkartellek és terroristák uralta országok

Bár a hírek mostanság főként Szíriáról szólnak, nem ez az egyetlen olyan ország a világon, ami a civil lakosság számára békés otthon helyett maga a földi pokol.

A New York-i székhelyű Bloomberg Business ábrázolta egyetlen interaktív infografikán a világ azon országait, ahol hadurak, szeparatisták, terroristák vagy drogkartellek területeket foglaltak el, és a kormánynak minimális vagy épp semmilyen hatalma nincs, így a civil lakosság kiszámíthatatlan és életveszélyes körülmények között él – mármint aki még nem menekült el.

A bal oldalon fixált helyzetű földgömbön barna szín jelöli az érintett országokat. Ahogy görgetünk lefele az egérrel, az ábra jobb oldalán egymás után jelennek meg az egy-egy országra/térségre vonatkozó számszerű adatok, és narancssárga folt jelöli a kormány által „irányítatlan”, vagyis a civil lakosság számára nem éppen ideális területeket; továbbá külön jelölések mutatják a különböző ürügyekkel folytatott harcok valódi okait (ahol vannak): a pénzt jelentő olajmezőket, koka-, mák-, ópiumültetvényeket, és gyémántbányákat;  – közben a földgömbön élénk sárga szín jelzi az adott régió pontos elhelyezkedését, alatta pedig rövid összefoglaló olvasható a kialakult helyzet előzményeiről.

A közösen ábrázolt Szíria és Irak területén 11,2 millió az IDP-k (Internally Displaced Persons), vagyis a háború, az általános erőszak, vagy az emberi jogok helyzete miatt otthonukat elhagyni kényszerült, de még saját országukban maradt emberek (belső menekültek) száma, és 4,2 millió a hazájukat is elhagyó menekülteké (refugees). 2014-ben a térségben 97 ezer embert, 2003 óta pedig összesen 450 ezer embert öltek meg Az egymás ellen küzdő felek a kormányzati erők, az Iszlám Állam és különböző lázadók. Az ábrán a robbanásjelek mutatják a fegyveres támadások helyeit, a szürke csíkok pedig az – Iszlám Állam által már javarészt elfoglalt – olajmezőket.

syria

Az afgán-pakisztáni határon sem sokkal jobb a helyzet: 2,1 millió IDP, 2,9 millió menekült, tavaly 20 ezer, 2001 óta összesen 105 ezer meggyilkolt ember. A Kandahar-t is magában foglaló szürke terület a mákültetvényeket jelöli, a harcoló felek pedig a kormányerők, a tálibok, és más lázadók.

afghan - Edited

A Magyarországgal szomszédos Ukrajnában ahol a kormányerők és az Oroszország által támogatott lázadók küzdenek egymással, 2014 óta 6 ezren vesztették életüket. 823 ezren kényszerültek elhagyni az otthonukat, és több mint 237 ezren másik országba menekültek.

ukrajna

Dél-Amerika, Kolumbia: a szabálytalan szürke foltok a kokacserje-ültetvények, a sok kicsi szürke pont pedig a taposóakna-robbanások helyszínei. 6 millió IDP, 360 ezer más országba menekült, tavaly 449, 1975 óta összesen 58 ezer meggyilkolt ember a kormányerők, és két fegyveres csoport, a FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői), és az ELN (Ejército de Liberación Nacional, Nemzeti Felszabadító Hadsereg) közötti harcokban.

columbia - Edited

 

A Közép Afrikai Köztársaságot mutató térképen a gyémántjelek értelemszerűen a gyémántbányákat jelölik, és jól látszik, hogy leginkább ezek köré koncentrálódnak a harcok: az ország északi részén nincsenek fegyveres konfliktusok. Az afrikai államban 438 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát, 412 ezren pedig az országból is elmenekültek. Tavaly 3.300 fő, 2005 óta összesen 7 ezer ember vesztette életét a kormányerők, valamint két csoport, a Séléka- és az Anti Balaka-lázadók közötti összecsapásokban.

kozepafrika - Edited

 

Nigériában a kormányerők és a Boko Haram iszlám terrorszervezet küzd egymással az ország északi részén. Az összecsapások miatt már több mint 1 millióan elhagyták az otthonukat, 90 ezren más országba menekültek, és a helyzet fokozódása jól látszik a halálozási adatokból: 2009 óta 20 ezer embert öltek meg összesen, de ennek több mint felét, 11 ezer főt 2014-ben.

nigeria - Edited

Kongóban, ahol a kormányerők és a lázadók harcolnak egymással, tavaly ugyan „csak” 1235 ember vesztette életét, a konfliktusok 1996-os kezdete óta összesen 2,5 millió embert gyilkoltak meg, ez a legtöbb a listán. Az országban 2,7 millió belső menekült él, 516 ezren viszont nem csak a házukat, a hazájukat is elhagyták az összecsapások miatt.

kongo - Edited

 

Érdemes végignézni Mexikótól Délkelet-Ázsián át Szudánig a teljes infografikát, a végén pedig az összesített adatokat mutató világtérképet. Szűrhetünk több szempontból szerint: az összes meggyilkolt, 2014-ben meggyilkoltak, belső menekültek (IDP-k), hazájukat elhagyó menekültek (refugees) száma alapján. A négyből az utolsó három kategóriában toronymagasan az iraki-szír terület hozza a legmagasabb számokat, de megdöbbentő látni valamennyi érintett ország egyesített adatait is: a konfliktusok kezdete óta 4,1 millió meggyilkolt ember, csak 2014-ben 170,8 ezer megölt ember, és összesen 30,8 millió belső menekült.

worldidp

 

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen.Tudnivalók itt.

Megosztás