Egyéb

Csúszik a Kandó-kollégium felújítása

 

A kormány 1,6 milliárd forinttal támogatja a beruházást, de az Óbudai Egyetem tenderére csak 2 milliárd forint feletti ajánlatok érkeztek. A munkára a Laterex Zrt., a WHB, a ZÁÉV és a Zeron Zrt. pályázott, egyelőre eredménytelenül.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2015. július 2-án jelentette be, hogy a kormány 1,6 milliárd forintot biztosít az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Kollégiumának felújítására. Akkor arról volt szó, hogy a várhatóan 2016 végére megújuló épületben 400 diákot tudnak majd elszállásolni. Az 1970-es években épült kollégium 2007 óta üresen áll, és bár 2009-ben már nekiálltak a renoválásának, „az elhibázott PPP-konstrukció miatt a megvalósítás félbeszakadt”.

„A tárcavezető hangsúlyozta: a beruházással a magyar műszaki felsőoktatás egyik legnépszerűbb intézményének kollégiumi férőhely gondjait segítenek megoldani. Ezenkívül a nagy múltú – jelenleg rendkívül rossz állapotú – intézmény korszerűsítésével a városrész arculatának szépítéséhez is hozzájárulnak”

2015. decemberében eredmény született a felújítás terveire kiírt tenderen: a Közti Zrt. a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson egyedüli indulóként nettó 42 millió forintot kapott a munkáért, majd 2016 áprilisában az összeget 45,8 millió forintra emelték.

2016 májusában az Óbudai Egyetem nyílt pályázatot hirdetett a kivitelezésre. A Közbeszerzési Értesítőben elérhető dokumentum szerint a Laterex Zrt. 2016. június végén kérte a felhívás módosítását vagy visszavonását, mert a cég álláspontja szerint az értékelési szempontok nem felelnek meg a jogszabályoknak, és nem biztosítják a valódi versenyt. Az Óbudai Egyetem ezt követően visszavonta a  felhívást.

Hónapokkal később, 2016. december elején írta ki az egyetem az új közbeszerzést a Kandó-kollégium felújításának kivitelezésére, de megint sikertelen lett a projekt. A közbeszerzési Értesítőben 2017. március 17-én megjelent tájékoztatás szerint a nyílt eljárást eredménytelennek minősítették, mert valamennyi pályázó drágább ajánlatot tett, mint amennyi pénz az Óbudai Egyetem rendelkezésére áll.

A beérkezett ajánlatok:

– Laterex Zrt. nettó 2,19 milliárd Ft

– West Hungária Bau (WHB) nettó 2,29 milliárd Ft

– Zeron Zrt. nettó 2,33 milliárd Ft

– ZÁÉV Zrt. nettó 2,34 milliárd forint

Az Óbudai Egyetem várhatóan nem sokára újabb közbeszerzést ír ki a 8 200 négyzetméteres Kandó-kollégium teljes rekonstrukciójára. Az eddigi tájékoztatások alapján a földszinten kiszolgáló helyiségek, konditerem és könyvtár, az első emeleten könyvtár, irodák, illetve közösségi tér lesz. A 2-6. emeleten összesen 405 darab 2-3 ágyas szobát alakítanak ki saját fürdőszobával és közösségi helyiségekkel, a 7. emeleten és a tetőn pedig a gépészeti berendezések kapnak majd helyet.

Erdélyi Katalin

 

Megosztás