migránspara

Andy Vajna lapja szerint Makó térségében nem jelentenek veszélyt a migránsok

Tizedannyi menekült próbált a Makó környéki, kerítéssel sem védett határon átjutni 2018-ban, mint az azt megelőző évben – ezt a kiszombori határátkelő parancsnoka mondta a Délmagyarországnak. Miközben a kormány “a rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez” újabb 24 milliárd forintot költ el, az uniós határőrizeti szerv, a Frontex szerint is már alig jön menekült.



Társadalmi célú hirdetés

Az elmúlt években meghozott határvédelmi intézkedéseknek köszönhetően térségünket már nem érinti a balkáni migrációs útvonal, ezért Makón és térségében nem jelentenek veszélyt a migránsok – hangzott el a múlt szerdai képviselő-testületi ülésen Makón. A mondatot nem a kormánypárt által csak Soros-ügynöknek nevezett ellenzéki képviselő mondta, hanem Szilassi- Horváth Jenő, a román határon lévő kiszombori átkelő parancsnoka.

Szilassi-Horváth is mondta a Délmagyarország szerint, hogy “a négy átkelővel rendelkező, összesen 46 kilométeres itteni határszakaszt idén összesen alig hatvanan akarták illegálisan átlépni, míg tavaly tízszer ennyien.”

Pedig a Délmagyarország a tavaszi választások előtt még éppen a Romániából érkező menekültekkel riogatott. A google találatai szerint Több ezer migráns indulhat Szerbiából Románia felé”, “Megszöknek a román hatóságok elől, és erre indulnak a migránsok”, “Ezrével kellett visszafordítani a románoknak a migránsokat”, “Egyre erősebb a migrációs nyomás a szomszédban” ezekről írt a napilap. De végül csak nem jött senki – vagy a parancsnok téved.

De nem csak a kerítéssel sem védett román szakaszon jönnek kevesen. A rendőrség honlapja egy ideje heti bontásban közli az illegális határátlépések számát. Sok olyan nap van, amikor senki sem akar Magyarországra illegálisan belépni.

Ebből az látszik, hogy a teljes magyar schengeni külső határon – mintegy 1103 kilométeren – a 43. héten alig több mint kétszázan próbálkoztak. Ebből egyébként 149-nek sikerült is átjutni a több száz milliárd forintból épített, elektronikával és élő erővel védett dupla kerítésen, de aztán elfogták őket a rendőrök és mindenkit visszakísérték a kerítés külső oldalára.

De hiába, hogy alig van menekült a határon, a kormány „a rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez” kapcsolódó feladatok megvalósítása miatt legfeljebb 24 milliárd forinttal túllépjék a Belügyminisztérium erre vonatkozó keretét. Már tavaly is rekord összeg ment el a határőrizetre, erről az mfor.hu írt.

2017-ben mindössze 100 millió forintnyi kiadást tervezett be a kormány a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra a büdzsé összeállításakor. A tényleges kiadás azonban ennek sokszorosa lett. A tervezett 100 millió helyett ugyanis 155,1 milliárdot költött el a kormány a bevándorlás kezelésére, ami az elmúlt évek legmagasabb tétele ezen a soron.

Sőt a kormány belbiztonsági főtanácsadója állítja, „nyilvánvalóan hamis az a liberális, szocialista állítás”, hogy már nincs migráció. Valószínűleg a kiszombori átkelő parancsnoka sem egyeztetett Bakondival, hiszen ő meg épp ennek az ellenkezőjét állítja, meglehetősen erős számokkal alátámasztva egy olyan határszakaszon, ahol még kerítés sincs.

Az, hogy a kormány alternatív valóságot gyárt az uniós határ védelmet ellátó Frontex jelentése is alátámasztja. Az első félévben mindössze 2100-an érkeztek, ami 63 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben. Azt is megjegyzik, hogy ezzel egy időben a magyar-szerb határ felől Bosznia felé változott az útvonal.

Sajtóhírek szerint hamarosan Mészáros Lőrinchez kerülhet Andy Vajna lapja, a Délmagyarország is, így vége szakadhat a kormánypropagandából kibeszélésnek is.

Segesvári Csaba

Fotó: A határzár vége Kübekházánál. A szerző felvétele

Megosztás