Pécs

A POSZT igazgatója privát Facebook-bejegyzéseik miatt perel két újságírót rágalmazásért

Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Nkft. ügyvezetője magánvádas büntetőeljárást indított Csáki Judit és Jászay Tamás színikritikusok, a Revizor portál munkatársai ellen, amiért Facebook-oldalukon megosztották a POSZF gyanús szerződéseiről szóló cikket.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

Tavaly októberben a Pécsi Stop számolt be arról, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező, a pécsi önkormányzat többségi tulajdonában lévő Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. (POSZF) két év alatt 118 millió forintot fizetett az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft-nek. Hogy ez miért érdekes? Azért, mert az Aktor ügyvezetője és egyik tulajdonosa az a Szűcs Gábor, aki a POSZT fesztiváligazgatója is, a POSZF ügyvezetője, Magyar Attila pedig szintén tulajdonos az Aktorban.

Az esetről beszámoló egyik cikket Csáki Judit és Jászay Tamás újságírók, a Revizor színikritikus munkatársai 2018 októberében megosztották a Facebook-oldalukon privát bejegyzésben, tehát csak az ismerőseik számára látható módon.

Csáki Judit és Jászay Tamás Facebook-bejegyzése

Csáki Judit és Jászay Tamás Facebook-bejegyzése

2019 áprilisában Csáki Judit és Jászay Tamás idézést kapott a Pécsi Járásbíróságtól, mert Magyar Attila, a POSZF ügyvezetője feljelentette őket rágalmazásért a tavaly októberi privát Facebook-bejegyzéseik miatt.

Magyar a feljelentésben azt írja, hogy Csáki Judit közzétett egy őt ábrázoló fotót, továbbá egy őt és a POSZF-ot becsmérlő állítást, miszerint sikkasztással vádolja a POSZF tanácsadó testületének tagjait, Jászay pedig Csáki bejegyzése alá írt hozzászólásában azt állította, hogy bűntény történt, a POSZF vezetőinek bukniuk kell, és csalással, lopással vádolta őket.

Jászay Tamás kommentje

Jászay Tamás kommentje

A POSZF-ügyvezetőjének feljelentése szerint ezzel Csáki Judit és Jászay Tamás megsértette az ő becsületét, a társadalmi megbecsülését, a róla kialakult kedvező értékítéletet, és az emberi méltóságát. Magyar Attila kiemeli, hogy Csáki és Jászay mindezt 2-4 ezer ember előtt tették, mert a bejegyzéseiket az összes Facebook-ismerősük láthatja, és mindkettőjüknek 2 ezernél több ismerőse van a közösségi oldalon.

Csáki Judit és Jászay Tamás

Csáki Judit és Jászay Tamás

Az ügyben június 27-én lett volna az első érdemi eljárási cselekmény, de ekkor a Pécsi Járásbíróság illetékesség hiányában áttette az eljárást a fővárosba. Az ügyben Csáki Juditot és Jászay Tamást a Magyar Helsinki Bizottság megbízásából Tóth Balázs ügyvéd védi, aki az Átlátszó munkatársa is.

Időközben kiderült, hogy a pécsi önkormányzat Páva Zsolt polgármester által elrendelt vizsgálata komoly problémákat talált a POSZF működésében. Az Átlátszó birtokába került jelentés szerint a POSZF és az Aktor közötti szerződések teljesítésigazolásai ellenőrizhetetlenek, az Aktor 2017-ben jogtalanul fogadott TAO-pénzeket, és a POSZF gazdálkodása nem átlátható.

A pécsi önkormányzat súlyos hiányosságokat talált a POSZT színházi találkozót szervező cégnél

Az Átlátszó birtokába került a Páva Zsolt polgármester által elrendelt vizsgálat eredménye, amely komoly problémákat talált a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező, az önkormányzat tulajdonában lévő POSZF Nkft.-nél.

Az már önmagában abszurdnak tűnik, hogy valakit egy hírt kommentelő privát Facebook-bejegyzése miatt pereljenek rágalmazásért, de az önkormányzati vizsgálat eredményének fényében különösen meglepő Magyar Attila feljelentése a két színikritikus ellen.

Megkerestük Csáki Juditot és Jászay Tamást, hogy beszéljenek az ügyről.

Mi a véleményetek erről, hogy Magyar Attila beperelt titeket egy újságcikk Facebook-megosztása miatt?

Csáki Judit: Eléggé meg vagyok döbbenve, hiszen megosztottam egy cikket a saját FB-oldalamon, az ismerőseim körében – és ezt a cikket, illetve az állításait azóta sem kérdőjelezte meg senki. A magán FB-oldalamat a magánvéleményem, magánjellegű közléseim, magántulajdonú fotóim közzétételére használom, ismerőseim érdeklődésére számítva – képtelenségnek tartom, hogy ezért ma Magyarországon büntetőpert lehessen indítani.

Jászay Tamás: Nem lévén jogász csupán a természetes jogérzékemre hagyatkozva állíthatom, hogy ez nonszensz. Amúgy nagyon érdekelne, hogyan jutott a felperes privát bejegyzésekez. Alig várom, hogy a tárgyaláson mindez kiderüljön: tudjuk meg, hogy hívják a most még névtelen besúgót.

Hogyan érint titeket a per? Milyen érzés emiatt bíróságra járni?

CsJ: Ezért vagyok igazán dühös: én nem valami jól fizetett állami alkalmazott vagyok, hanem szabadúszó, és ez a cirkusz a munkámtól vesz el időt, energiát, szellemi és lelki kapacitást. Magyar Attilának egyébként szerintem most lenne ennél fontosabb dolga is, hiszen az általunk megosztott cikk állításait az önkormányzati vizsgálat is alátámasztotta, és Páva Zsolt polgármester felszólította, hogy tegye rendbe a POSZF ügyeit.

JT: Szabadúszó újságíróként napi 24 órából áll a munkaidőm, ezért különösen bosszantó, ha ilyesmivel kell foglalkoznom ahelyett, hogy a munkámat végezhetném. És bár a meghallgatás után a felperes ügyvédje felajánlotta, hogy ha szépen bocsánatot kérünk, akkor nem lesz dádá, de ezt azonnal elvetettük, mert nekünk egészen biztosan nincs miért bocsánatot kérnünk.

Szerintetek mi lesz a per vége?

CsJ: Bízom a törvénykezésben, de azért kerestünk egy igen jó ügyvédet.

JT: A bíróságnak nyilván van jobb dolga, minthogy egy ilyen piszlicsáré üggyel foglalkozzon pénzt, időt, energiát nem kímélve. Bízom benne, hogy rövid úton lezárják ezt az egészet. Amúgy a felperesnek is inkább arra kellene koncentrálnia, hogy a pécsi polgármester rendelkezésének megfelelően rendberakja az általa igazgatott céget. Nagyon közel van már a Páva Zsolt által megszabott június 30-i határidő, remélem, összejön neki addigra.

Címlapkép: Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) ügyvezető igazgatója beszédet mond a POSZT megnyitóján a Pécsi Nemzeti Színházban 2019. június 6-án. Mögötte Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester. (fotó: MTI/Sóki Tamás)

Megosztás