Pécs

Megszüntette a bíróság a két színikritikus elleni abszurd büntetőeljárást

Csáki Juditot és Jászay Tamást tavaly áprilisban perelte be Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező, önkormányzati tulajdonban lévő cég, a POSZF Nkft. ügyvezetője, mert a színikritikusok a privát Facebook-oldalukon megosztották a POSZF gyanús szerződéseiről szóló cikket, és ezzel szerinte rágalmazták őt. A bíróság törvényes vád hiányában nemrég megszüntette a nonszensz büntetőeljárást a Revizor portál munkatársai ellen, mert Magyar külön felszólításra sem jelölte meg, hogy pontosan Csáki és Jászay mely kijelentéseit sérelmezte.

2019 júniusában írtuk meg, hogy Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Nkft. ügyvezetője magánvádas büntetőeljárást indított Csáki Judit és Jászay Tamás színikritikusok, a Revizor portál munkatársai ellen.

A történet még 2018 októberében kezdődött, amikor a Pécsi Stop beszámolt arról, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező, a pécsi önkormányzat többségi tulajdonában lévő Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. (POSZF) két év alatt 118 millió forintot fizetett az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft-nek. Ami azért érdekes, mert az Aktor ügyvezetője és egyik tulajdonosa az a Szűcs Gábor, aki a POSZT fesztiváligazgatója is, a POSZF ügyvezetője, Magyar Attila pedig szintén tulajdonos az Aktorban (jelenleg is).

Az esetről beszámoló egyik cikket Csáki Judit és Jászay Tamás újságírók, a Revizor színházi portál színikritikus munkatársai 2018 októberében megosztották a Facebook-oldalukon privát bejegyzésben, tehát csak az ismerőseik számára látható módon.

 

A POSZT igazgatója privát Facebook-bejegyzéseik miatt perel két újságírót rágalmazásért

Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Nkft. ügyvezetője magánvádas büntetőeljárást indított Csáki Judit és Jászay Tamás színikritikusok, a Revizor portál munkatársai ellen, amiért Facebook-oldalukon megosztották a POSZF gyanús szerződéseiről szóló cikket.

2019 áprilisában Csáki Judit és Jászay Tamás idézést kapott a Pécsi Járásbíróságtól, mert Magyar Attila, a POSZF ügyvezetője feljelentette őket rágalmazásért a 2018. októberi privát Facebook-bejegyzéseik miatt. Magyar a feljelentésben azt írta, hogy Csáki és Jászay megsértette az ő becsületét, a társadalmi megbecsülését, a róla kialakult kedvező értékítéletet, és az emberi méltóságát – mindezt ráadásul 2-4 ezer ember előtt, ugyanis mindkettőjüknek 2 ezernél több ismerőse van a közösségi oldalon.

Az ügyben tavaly június végén lett volna az első érdemi eljárási cselekmény, de ekkor a Pécsi Járásbíróság illetékesség hiányában áttette az eljárást a fővárosba. A színikritikusok pedig a napokban kapták kézbe az arról szóló végzést, hogy

a Pesti Központi Kerületi Bíróság november végén törvényes vád hiányában megszüntette az ellenük folyó abszurd büntetőeljárást.

A megszüntetés részletes indoklása a feljelentéshez hasonlóan szintén szappanoperába illő: a bíróság 2019 októberében hiánypótlásra szólította fel Magyar Attilát, melyben kérték, hogy jelölje meg pontosan “a vád tárgyává tett cselekményt”, vagyis határozza meg szó szerint az általa sérelmesnek vélt mondatokat.

November elején Magyar Attila személyesen vette át a bíróság hiánypótlásra való felszólítását, az ügyvédje pedig elektronikusan kapta meg, azonban a megadott határidőig nem tettek eleget a felhívásnak. Magyar tehát nem jelölte meg, hogy konkrétan mely kijelentéseik miatt perli Csákit és Jászayt rágalmazásért, ezért a bíróság megszüntette az ellenük folyó eljárást.

Nem meglepő egyébként, hogy Magyar Attilának nem volt kedve vagy ideje ezzel az üggyel tovább foglalkozni. Időközben ugyanis kiderült, hogy a pécsi önkormányzat – Páva Zsolt (Fidesz) akkori polgármester által még 2018-ban elrendelt – vizsgálata komoly problémákat talált a Magyar által vezetett POSZF működésében. Az Átlátszó birtokába került jelentés szerint a POSZF és az Aktor közötti szerződések teljesítésigazolásai ellenőrizhetetlenek, az Aktor 2017-ben jogtalanul fogadott TAO-pénzeket, és a POSZF gazdálkodása nem átlátható.

 

A pécsi önkormányzat súlyos hiányosságokat talált a POSZT színházi találkozót szervező cégnél

Az Átlátszó birtokába került a Páva Zsolt polgármester által elrendelt vizsgálat eredménye, amely komoly problémákat talált a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező, az önkormányzat tulajdonában lévő POSZF Nkft.-nél.

Erdélyi Katalin

Az ügyben Csáki Juditnak és Jászay Tamásnak a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjeként Tóth Balázs nyújtott jogi segítséget, aki az Átlátszó munkatársa is. Címlapkép: Csáki Judit és Jászay Tamás

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás