dezinformáció

Kamu bejegyzést oszt az amerikai választásról a kormány migráns- és terrorszakértője

Kidobott szavazatokról posztolt Georg Spöttle az amerikai választások kapcsán, a bejegyzését eddig több mint ezren osztották meg. A kormánymédiában rendszeresen szereplő Spöttle bejegyzését a Facebook félrevezetőnek jelölte, de a követőit ez sem zavarja. Pedig a képeken látható leveleket még 2018-ban hagyták el, nincs közük a választáshoz.

Támogatási kampány

“Hát ennyit a levélszavazatok biztonságáról. Több városban találtak kitöltött, aláírt szavazó nyomtatványokat az út mellé hajítva, vagy kukákban. Egy postai alkalmazottat el is kaptak miközben kidobta a szavazatokat rá most 5 év börtön várhat. Ám akadt város, ahol több szavazatot számláltak, mint az ott élő választópolgárok… Trump elnök ügyvédei három államban kérik a szavazatok újraszámlálását” – ezt a bejegyzést Georg Spöttle osztotta meg az amerikai választás hajrájában a közösségi oldalon.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A Facebook a poszt alatt azonnal jelezte, hogy baj lehet a bejegyzéssel. De ez Spöttle követőit nem érdekli, a csalásra utaló bejegyzést eddig több mint ezren osztották meg.

Georg Spöttle hazai munkásságát a 444.hu mutatta be tavaly, amikor a férfi a Fidesz képviselőjelöltje volt Szentesen. Spöttle rendszeresen szerepel a kormánymédiában, legutóbb a bécsi terror kapcsán szakértett a HírTV-ben. A migrációról is szívesen kérdezi a kormánymédia, pedig a német Spiegel nyomán a 168óra megírta, hogy “Magyarországon az a német-magyar kettős állampolgár Georg Spöttle magyarázza meg Németországot, aki a kilencvenes években még ufószakértőként vált ismertté. Ő most a biztonságpolitikai szakértő képében tetszeleg, és – hívja fel a figyelmet a szerző, Keno Verseck – horrorisztikus képet fest a németországi viszonyokról.”

De vissza az amerikai választásokra. Még október végén megírtuk, hogy “a közvélemény-kutatások nagy része Donald Trump kihívója, Joe Biden győzelmét jelzi előre, a jelenlegi elnök magát tartja az egyedüli esélyesnek, úgy véli, ha Biden nyer, az csak azt mutatja, hogy elcsalták a választást.”

A polgárháború óta nem látott válságba torkollhat az amerikai elnökválasztás a levélszavazás miatt

Bár a közvélemény-kutatások nagy része Donald Trump kihívója, Joe Biden győzelmét jelzi előre, a jelenlegi elnök magát tartja az egyedüli esélyesnek, úgy véli, ha Biden nyer, az csak azt mutatja, hogy elcsalták a választást.

Azt is bemutattuk, hogy a november 3-án esedékes amerikai elnökválasztás több szempontból is más lesz, mint az eddigiek. Ennek az egyik oka a koronavírus-járvány, ami problémássá teszi az élőben történő szavazást. Levélszavazást már korábban is lehetett kérni, és a járvány miatt rekordszámú, postán feladható szavazólapot rendeltek a választók, több államban pedig kérés nélkül, minden regisztrált választópolgárnak kiküldik a szavazólapokat.

A csalás melegágya?

Donald Trump elnök a levélszavazás intézményét kezdettől fogva támadta, szerinte ez a rendszer melegágya a választási csalásoknak. Annak ellenére, hogy egy a választási csalásokról szóló adatbázis szerint 2000 és 2012 között kevesebb, mint 500 csalással leadott levélszavazatra derült fény. A levélszavazással egyébként a legnagyobb probléma az, hogy a levél feladását könnyebb elrontani, mint a hagyományos voksolást, emiatt a levélszavazatok között rendre sokkal több az érvénytelen voks.

A november 3-a óta tartó szavazatszámlálást az első időszakban Trump vezetett, majd ahogy nőtt a feldolgozottság, változott a helyzet. Trump elő is vette a levélszavazást, csalást kiáltott, ezt a cnn.com is szemlézte.

Nem véletlen, hogy a magyar kormány kedvence is a Trump vonalat erősíti. Pedig a Spöttle által megosztott fotók még október elején bukkantak fel a Facebookon, ezt egyszerű ellenőrizni – a közösségi oldal Fact-check-jének köszönhető. Ebből az derül ki, hogy

a leveleket 2018-ban hagyták el, nincs köze a 2020-as választásokhoz.

Hogy miért is fontos Trumpnak a levélszavazás, azt a HírtTV is bemutatta, egyből csalást sejtetve. A minap azt közölték: “a levélszavazatok döntő többsége feltételezhetően a demokrata elnökjelöltet támogatja, míg a személyesen, de ugyanúgy előbb leadott szavazatok többsége a republikánus elnököt.” Vagyis a levélszavazatok Joe Bidennek kedveznek a Trump-támogatók szerint.

Ugyanakkor kérdéses, Spöttle mire utal: ha kidobják az utcára a levélszavazatokat, akkor az – a fenti okfejtés alapján – Trumpnak jó, de akkor ez miért lenne csalás? Ha a levélszavazatok Trumpot is segítik, akkor viszont maga az amerikai elnök kommunikációja félrevezető. Egy biztos csak: a közösségi oldal rendszeresen jelöli félvezetőnek Trump bejegyzéseit.

A Facebookra a 2016-os választások után rájárt a rúd. Kiderült, az előző -Trump győzelmét hozó elnökválasztás idején – orosz hátterű oldalak a közösségi oldalon keresztül 126 millió amerikai választót értek el, erről a The Guardian írt 2017-ben. Azt, hogy ezek a bejegyzések befolyásolhatják a választást, maga a közösségi oldal is elismerte, bár korábban az alapító Zuckerberg őrült ötletnek nevezte azt. Az orosz befolyásolási kísérletről az amerikai kormányzati jelentés ma is itt elérhető.

Segesvári Csaba

Fotó: Georg Spöttle Facebook odala

Megosztás