Dunakeszi

Menekülnek a tanerők a kompetenciakirály iskolájából Dunakeszin

A tankerület adatai szerint egy év alatt a tanári kar csaknem egyharmada kicserélődött abban a dunakeszi általános iskolában, ahová a diósjenői „kompetenciakirályt” ejtőernyőztették igazgatóhelyettesnek.

Többször is foglalkoztunk a diósjenői Szentgyörgyi István Általános Iskola csodával határos 2015-ös diósjenői kompetenciamérésével.

Világverő matekosok Diósjenőn? – többen kételkednek a kompetencia-felmérés tisztaságában

Gyanúsnak találják diósjenői polgárok a helyi általános iskola 2015-ös kompetencia-felmérésének eredményét. Az akkori hatodik osztályosok zseniálisat alkottak matematikából, sokkal jobb eredményt értek el nem csak az országos átlagnál, de váci és budapesti elitiskoláknál is. Pedagógusberkekben nyílt titok, hogy olykor sumákolnak a méréssel az iskolák.

Történt, hogy a 2014-2015-ös tanév felmérésekor a hatodik évfolyamok kimagasló 1738 pontot értek el matematikából (szövegértésből ugyanez a társaság csak 1467 pontot hozott össze). Az országos átlag matematikából ekkor 1497 volt, a hasonló (községi) általános iskolák 1448 pontot teljesített átlagosan. Kiemelkedő hírű iskolák teljesítettek rosszabbul.

A különös eredményekre annak idején az Oktatási Hivatal is felfigyelt, szóvá is tette, de semmi nem történt.

Később, alighanem a lázadó jenői szülők nyomására, annyi fordulat mégis csak történt az ügyben, hogy 2018. végén lemondással távozott az iskola éléről az igazgatója, Nagy László. Nagy Dunakeszin kezdett új karriert. Igazgató-helyettes lett a Széchenyi István Általános Iskolában:

Dunakeszire ejtőernyőzött a diósjenői kompetenciakirály

Dunakeszin lett igazgatóhelyettes és történelemtanár annak az diósjenői általános iskolának a korábbi igazgatója, ahol a simligyanús kompetencia-felmérés is történt. A különös eredményekre annak idején az Oktatási Hivatal is felfigyelt, szóvá is tette, de semmi nem történt.

Nagyot már érkezésekor „ejtőernyősnek” mondták Dunakeszin, ahol ismerték a diósjenői előzményeket is. Csak azt nem tudták forrásaink, hogy szoci vagy fideszes hátszéllel érkezett-e a pedagógus, lévén Nagy korábban, még Bóth János (MSZP) vezetése idején a váci önkormányzatban dolgozott. Újabban pedig szerint jó kapcsolatot ápolt a KLIK balassagyarmati vezetésével, amelyhez a diósjenői iskola is tartozott.

A kompetencia-bravúr ugyan nem, de a diósjenőn is tapasztalt pedagógus-elvándorlás megismétlődött Dunakeszin az elmúlt időszakban – értesültünk. Olvasónk ezt írta nekünk még tavaly novemberi levelében: „az iskolából, ahol Nagy jelenleg helyettesként dolgozik, az előző tanév utolsó 3 hónapjában 10 tanár állt fel. Köztük nyugdíj előtt álló pedagógus, 30 éve a Széchenyiben  tanító pedagógus. Azóta is folyamatosan jönnek el pedagógusok.”

A mondást a dunakeszi intézmény felügyeletét ellátó Dunakeszi Tankerületi Központhoz címzett közérdekűadat-igényléssel ellenőriztük. Kiderült, olvasónk nagy vonalakban pontos tájékoztatást adott.

A tankerületi központ válaszából kiderült: 2018. december 1-jén 64 pedagógus dolgozott a Széchenyiben (főállásban, megbízási szerződéssel vagy egyéb jogviszony alapján), 2019. december 1-jén pedig 59. Csakhogy a jövés-menés intenzívebb volt, mint a két adat különbsége: 2019-ben december elejéig 22 pedagógusnak szűnt meg a jogviszonya. (A 64 forrásunk szerint csak látszólag magas létszám, az iskolába 600 gyerek jár, s a létszámban a tanítók, fejlesztők is beleszámítanak.)

A tankerület elárulta a főbb okokat is: lejártak a határozott idejű megbízások, illetve a közalkalmazotti jogviszonyok esetében nyugdíjazás, lakóhelyváltás vagy „egyéb ok” lehet a távozás kiváltója.

A lakóhelyváltozásra vonatkozó mondást dunakeszi forrásunk árnyalja, az illető tudomása szerint helyben lakó pedagógusok ingáznak inkább Gödre vagy Budapestre, azaz az „egyéb ok” lesz a megfejtés.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

Rádi Antónia

Fotó: a dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola, forrás: Dunakeszi Városi Könyvtár

Frissítés (2020. január 8.): A Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola intézményvezetője, Klajkó Katalin az alábbiakban reagált cikkünkre: „Nagy László intézményvezető-helyettes 2019. 01.15-től sikeres álláspályázat lefolytatása után dolgozik az intézményben. A pályázati eljárás a törvényi kereteknek megfelelően zajlott, a titkos szavazáson a nevelőtestület többsége támogatta. A szavazáson a fenntartó és a Szülői Szervezet vezetője is jelen volt. Nagy László megbízása ekkor 2019. augusztus 15-ig szólt. Ezt követően az előírásoknak megfelelően 5 évre szóló, 2024.augusztus 15-ig tartó kinevezésre került sor, mivel az új vezetőség felállásakor a nevelőtestületi titkos szavazáson 2/3-ot meghaladó támogatottságot kapott. A cikkben szereplő tanerő elvándorlás nem Nagy László személyéhez kötődik, mivel hasonló arányú pedagógus fluktuáció volt az ezt megelőző tanévben is, amikor Ő még nem dolgozott az intézményben.”

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás