Egyéb

A polgármester felelősségét vizsgálták volna – három percig tartott a diósjenői képviselőtestület ülése

 

Diósjenő az Oszter Sándor által épített, a falu tavát veszélyeztető mesterséges tórendszer kapcsán került be az országos hírekbe. A képviselőtestület három tagja évek óta próbál bizonyos kérdéseket feltenni a polgármesternek, és nemcsak az Oszter-féle építkezés körüli önkormányzati – hatósági ügyek kapcsán. A képviselők szerint a faluban zajlott és zajló nagyobb projekteket is szabálytalanságok sora kíséri.

Előzmények

Oszter Sándor mesterséges tó építésével veszélyezteti a Börzsöny legnagyobb tavát

Szakhatósági vizsgálat és büntetőeljárás indul Oszter Sándor diósjenői mesterséges tórendszere ügyében

Világverő matekosok Diósjenőn? – többen kételkednek a kompetencia-felmérés tisztaságában

Délután négy órára hívta össze Tóth János polgármester a testületi ülést – a polgármester és a jegyző körüli ügyeket vizsgálni akaró „ellenzéki” képviselőknek ez volt a negyedik kísérlete, de ez is sikertelennek bizonyult: a polgármesterhez húzó négy képviselő nem szavazta meg a napirendet, így

16 óra 3 perckor a polgármester bezárta az ülést, a hangosan elégedetlenkedő képviselőket és helyieket pedig azzal torkolta le, hogy „Nincs közmeghallgatás!”

Az összegyűltek azonban nem nagyon akartak hazamenni,a teremben és a folyosón is izgatott beszélgetés folyt, mire az alpolgármester távozásra szólított fel mindenkit, mondván, bezárják az épületet. A távozó polgármestert azért sikerült megkérdeznünk, miért nem engedi, hogy a képviselőtestület tárgyalja az „ellenzékiek” felvetéseit – Tóth János először arra hivatkozott, hogy a testület döntött, ebben nem ő az illetékes.

Arra a felvetésre, miszerint polgármesterként nem tartja-e fontosnak a napirendi pontokban szereplő ügyek tisztázását, annyit mondott, hogy ezekkel a kérdésekkel az ügyészséghez vagy a rendőrséghez kell fordulni, majd kiviharzott az épületből.

Az inkriminált napirendi pontok némi magyarázatot adnak arra, hogy a polgármester, és a vele szavazó képviselők miért akadályozzák kitartóan ezen ügyek tárgyalását.

A meg nem tartott ülésre javasolt napirend első pontja a Nógrád Megyei Főügyészség kezdeményezésével kapcsolatban „(…) a szakhatósági hozzájárulás kiadása során elkövetett törvénytelenségek vizsgálata, [és a] személyi felelősség megállapítása” – lett volna.

A másik két napirendi pont is firtatta volna a település vezetőinek felelősségét: az egyik egy, a hetekben zárult, 40 milliós értékű útfelújítás, a másik a „Közokirat-hamisítás gyanúja testületi és bizottsági jegyzőkönyvek kapcsán” foglalkozott volna az érintettek felelősségével.

Az ülés ugyan elmaradt, de a botrány felkavarta a falut, az utcán még jó ideig kisebb csoportok tárgyalták a történteket.

Az Átlátszónak lehetősége volt betekinteni azokba a dokumentumokba, amelyek alapján a polgármesterrel szembeni képviselő-testületi kisebbség szabálytalanságokat és visszaéléseket emleget, és a település vezetőinek felelősségét akarja kivizsgálni – bár a polgármester politikai intenciókról beszél, az iratok alapján egyértelmű, hogy a vizsgálat követelése nem alaptalan: a közeljövőben hosszabb riportban számolunk be a képviselők által visszaélésgyanúsnak nevezett ügyekről.

Diósjenő nem egy nagy település, de az általunk megismert dokumentumok alapján százmilliós nagyságrendű ügyekről, és évek óta tartó sorozatos törvénytelenségekről lehet szó – lehet, hogy az Oszter-ügy csak a jéghegy csúcsa.

Becker András

Megosztás