Érd

Az ellenzéki városvezetés alatt is cégvezető maradhat az érdi Fidesz-főnök bizalmi embere

A balhés Érdi Sport Kft. ügyvezetője semmibe veszi az közpénzügyi átláthatóság alapelveit, ami pedig az ellenzéki nagykoalíció választási programjának kiemelt ígérete volt. Az új városvezetés mégis meghagyta  posztjain a Fidesz-bizalmas cégvezetőt. Másokat is, egyelőre csak az önkormányzati médiacég első embere veheti a kalapját.

A 2019-es önkormányzati választást Érden fölényesen megnyerő összellenzéki szövetség városvezetése legelső tisztogatási célpontjának az Érdi Városi Televízió és Kulturális Nonprofit Kft.-t jelölte meg. November végén az érdi közgyűlés zárt ülésen menesztette a médiacég vezetőjét, Fekete Zoltán ügyvezetőt. A helyi képviselők arról döntöttek, hogy pályázatot írnak ki. A tervek szerint az ideiglenesen kinevezett főnök helyét 2020. január végén veszi át a véglegesített ügyvezető.

Az érdi közmédiára, különösen a tévére és az erdmost.hu portálra sok minden volt jellemző, csak a kiegyensúlyozott, sokrétű és pontos tájékoztatás nem. Ebben a cikkben például arról írtunk, hogy az erdmost.hu kamerája előtt Érd fideszes polgármestere, T. Mészáros András mint egy riporter-szerkesztő, moderátor és bíró hogyan oktat ki és leckéztet meg egy renitensnek megbélyegzett érdi polgárt:

Megszállták a rendőrök az oroszlános tanyát Érden, a tulajdonos beszállt a helyi politikába

Az oroszlánjairól híressé vált Noel-tanyán érdi rendőrök tartottak házkutatást, majd lefoglalták a vadállatok okmányait. A sértődött érdi polgármester pedig a helyi közmédia kamerája előtt vallatja az állattartót, aki politikai karrierbe kezdett a pártelhagyó fideszes helyi képviselő oldalán.

Az érdi ellenzéki mindvégig arra panaszkodott az önkormányzati kampány alatt, hogy nem kap a helyi médiában értékelhető helyet – és ez így is volt. A szövetségnek a Facebookon kellett kampányolnia. Ugyanakkor a botránytól botrányig tántorgó fideszes polgármester elég muníciót szállított ahhoz, hogy Csőzik László, az ellenzéki nagykoalíció polgármester-jelöltje az országos médiában megszólalhasson.

A többi  köztulajdonban álló cég vezető tisztségviselője a helyén maradhatott a megyei jogú városban. Még az Érdi Sport Kft. nevű botránycéget vezető Boldog Anna is, amit sokan értetlenkedéssel fogadtak a városban.

Boldog Anna egykor helyi SZDSZ-politikus volt, aki 2006-ban indult a liberális párt színeiben az önkormányzati választásokon. A város későbbi, fideszes vezetése alatt két önkormányzati cég ügyvezetői posztját is betöltötte, s ekkor már a helyi Fidesz egyik bizalmi embereként ismerték a városban.

A Fideszt legyőző Csőzik László (ugyancsak volt SZDSZ-es politikus) által vezetett ellenzéki szövetség új városvezetése a közgyűlés elé vitt előterjesztésben azt javasolta, hogy Boldog megtarthassa jelenlegi ügyvezetői pozícióit az Érdi Sport Kft. élén. 

Az Érdi Sport Kft.-t a november végén meghozott döntés szerint Boldog csak jövő nyár elejéig vezetheti, és a cég 2019-es beszámolójának május végi benyújtása után nem sokkal mennie kell. Ráadásul társügyvezetőt kap annak a Varga Andrásnak a személyében, aki Csőzik kabinetfőnöke.

A Csőzik-csapathoz mindig és feltétlenül lojális helyi blog is keményen bírálta az új vezetést Boldog pozícióban hagyása miatt. Emlékeztettek arra a november 28-i közgyűlési döntésre, amely közel harmincmillió forinttal megemelte az Érdi Sport Kft. támogatását. 

Az előterjesztés nem tért ki a szintén Boldog által ügyvezetett Érd és Térsége Hulladékkezelési Kft.-re, így arra lehet következtetni, hogy Boldog határozatlan ideig maradhat ennek a cégnek az ügyvezetői székében. A Boldogulj Érden posztjában fel is tette a kérdést: “lehet, hogy az érdi kukás cégnél pedig még évekig kapja fizetését T. Mészáros kegyeltje?”

A személyzeti döntést az önkormányzat zárt ülésen tárgyalta, annak körülményeiről ezért háttérbeszélgetésekből értesülhettünk. Küldtünk hivatalos kérdést is az okokról, a választ várjuk.

A kiszivárogtatott álláspont szerint a városvezetésnek egyelőre nem áll érdekében, hogy változtatásokat hajtsanak végre a sport- és a hulladékgazdálkodási cég élén. 

Az Érdi Sport Kft. a város botránycége egy ideje. A kft. korábbi ügyvezetőjét, Szántó Erzsébetet T. Mészáros azért rúgatta ki a közgyűléssel, mert konfliktusba keveredett Boldoggal.

Az ügy a 2019-es önkormányzati kampányban nagy hullámokat korbácsolt, miután Szántó Erzsébet élesen támadta T. Mészárost. Ekkor már az országos médiában Boldogot egyértelműen a fideszes városvezető egyik bizalmasának könyvelték el. Boldog Anna a botránysorozat alatt egyszer sem szólalt meg.

Pénzmosással, korrupcióval vádolja egy volt sportcégvezető az érdi polgármestert

A Boldog Annával kapcsolatos legújabb személyi döntés azért tűnik roppant ellentmondásosnak, mert a Csőzik által vezetett ellenzéki koalíció egyik legfontosabb programpontja az átláthatóság volt az őszi választási kampányban. Ehhez képest a jogvégzett ügyvezető nem válaszol az adatigénylésekre. Tehát nem elutasítja az adatigényléseket, hanem egyáltalán nem reagál azokra.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

Az Érdi Sport Kft. működése gyakorlatilag átláthatatlan, noha adóforintok százmilliót öntik a cégbe, erről ebben a 2019. áprilisában megjelent cikkünkben írtunk.

Adóforintok százmillióit öntik az Érdi Sport Kft.-be, mégsem írnak ki közbeszerzéseket

Noha 2017-ben az Állami Számvevőszék több pontban megrótta a kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló Érdi Sport Kft.-t, nem látszanak a javító szándékú változtatások a cég internetes oldalán. A 2019-es üzleti évre 358 millió forint támogatást adott az önkormányzat a cégnek, ennek ellenére a honlapról nem lehet képet alkotni a közpénzek felhasználásáról.

A Boldog által irányított nonprofit cégek közül az Érdi Sport Kft. 2018-ban 470 millió forintos átbevétel mellett 116 millió forintos adózott eredményt ért el – mínuszban. Ezek a számok az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság esetében: 3,5 milliárd és mínusz 550 millió forint. Utóbbi esetben a veszteségeket forrásaink az úgynevezett nemzeti kukaholding működésére vezették vissza.

Egy 2009-ben megalkotott törvény értelmében Boldog nem kap fizetést az Érdi Sport Kft. élén betöltött pozíciójáért, hiszen két közcéget is vezet, viszont duplázni tilos a juttatást. 

Az érdi közgyűlés az év utolsó ülésen, december 19-én tárgyalta egyebek mellett az “Ez a minimum” elnevezésű átláthatósági és antikorrupciós programról szóló határozati javaslatot. Az Átlátszó, a Transparency International és K-Monitor ajánlása által elkészült javaslatot az érdi közgyülés egyhangúlag, tehát a Fidesz-KDNP szavazataval együtt elfogadta.

Kis Zoltán

Fotó: Csőzik László polgármester és Mecsériné Szilágyi Erzsébet jegyző az érdi közgyűlés ülésén, forrás: Csőzik László/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás