röszke

Több mint 10 órás az idei rekord üzemzavar a szerb-magyar határon

Nincs olyan nap, hogy a szerb-magyar határon közlekedők ne panaszkodjanak az átkelési időkre. Az ORFK-tól kapott adatok szerint ez nem teljesen alaptalan. A hivatalos statisztika szerint két év alatt 5124 pernyi rendszerhiba keserítette meg az utazók életét. Csak idén 23-szor akadt meg az ellenőrzés a szerb-magyar határon.

Nem tetszik a családnak a kormánypropaganda? Ajándékozz Átlátszó-előfizetést karácsonyra!

“A napi heti ingázóknak valóban könnyebb lett az átjutás. Besz@ras milyen jó és könnyű…” – így reagált az egyik tagja a Határfigyelők – Horgos, Gyála, Királyhalom / Röszke, Tiszasziget, Ásotthalom Facebook-csoportban arra, hogy nehézkes az átjutás a szerb-magyar határon. A 43 ezer tagot számláló csoport azért jött létre, hogy az útnak indulók még időben informálódhassanak a szerb-magyar határokon tapasztalható várakozási időkről.

“Leállt a rendszer, minimum két óra várakozás, ezért tessék szíves átmenni másik határra” – ez pedig egy májusi bejegyzés arról, hogy olykor nem csak az ingázók miatt nagy  sor.

Vagyis informatikai hiba lehet a háttérben, és ez nem csak májusra volt jellemző. A csoportban rendszeresen felbukkan ez a magyarázat a határsorra, az utazók erről vajmi keveset tudhatnak meg, a rendőrség az informatikai leállásokat ugyan közzé teszi a police.hu-n, de ez a sorban állókon már nem segít.

Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz, hogy 2018-től idén november közepéig mennyi leállás volt a szerb-magyar határon.

Ezek szerint 2018-ban jobb volt a helyzet, mint idén. Az ORFK adatai szerint mindössze 7 alkalommal volt informatikai zavar a határátkelőkőn a szerb-magyar határon. Emiatt az utazók összesen 552 percet vártak. A rendőrség magyarázata szerint a leállások egy részét “tervezett társrendszeri beavatkozás” okozta.

 

 

Idén viszont minden megváltozott. Az ORFK statisztikája szerint 2019. november közepéig 23-szor tapasztaltak problémát a határon, az emiatt kiesett idő 4572 percre rúg.

A rekord mindeképpen az augusztus 24-i eset, amikor a hivatalos indoklás szerint a “külső szakrendszer” nem adott időben választ, mintegy 630 percen, azaz több mint 10 órán keresztül.

Hogy ilyen hiba volt, arról a rendőrség a honlapján nem találunk semmit. A Csongrád megyei rendőrök annyit írtak aznap, hogy “a belépés gyorsítása érdekében ideiglenesen csak a Magyarországra belépő utasok használhatják a Röszke Közúti Határátkelőhelyet. A kilépő forgalom itt szünetel, de az autópálya átkelőn folyamatos a kiléptetés.” A Bács-Kiskun megyei aloldalon nincs aznap határrendészeti hír, ahogy az ORFK-nál is csak a hétvégi prognózis szerepel.

Az augusztusi, informatikai problémáról a hétvégét követően sem írtak a rendőrök a police.hu-n, a Csongrád megyei rendőröknél annyi jelent meg augusztus 26-án, hogy “három nap alatt több mint 346 ezer utazó, 108 ezer járművel használta a Csongrád megyei határátkelőket, elsősorban belépésre. Szombaton megdőlt az idei rekord, több mint 135 ezren választották a megye átkelőit.”

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

Az, hogy könnyebb lesz-e átjutni a határon, a napokban kiderül, ugyanis a a szerb és magyar vámhatóságok küldöttségei megállapodtak abban, hogy az elkövetkező ünnepi időszakban csökkentik a vámhatósági formalitásokat, mindezt december 15-től.

Segesvári Csaba

Fotó: Kékesi Márk felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás