komló

Kivették a fideszes polgármester kezéből az irányítást Komlón

Baranya megye második legnagyobb városában egészen decemberig húzódott az új képviselő-testület megalakulása, miután a választás eredménye ellen többször is fellebbezett az ellenzéki összefogás. Végül Polics József (Fidesz) lett a polgármester, azonban a testületben ellenzéki többség alakult ki. A várható konfliktusokra nem is kellett sokáig várni: már az alakuló ülés alapvető változásokat hozott.

A komlói képviselő-testületben 7-5 arányban a Komló Összeköt Egyesület, azaz az ellenzéki összefogás jelöltjei szereztek többséget. A Fidesz jelöltjei mindössze egy egyéni választókerületet tudtak megnyerni, a további három fő – a polgármesteren kívül – csak kompenzációs listáról jutott be: a volt alpolgármester, valamint két teljesen új jelölt. 

Az eredmény sokáig nem volt jogerős, miután a Komló Összeköt és a Fidesz is megtámadta azt, és előbbi kifogását helyben is hagyta a bíróság. A megismételt szavazáson mindössze 31 szavazattal végül ismét nyert a régi-új polgármester Polics József, a Fidesz azonban újabb egyéni választókerületet bukott el:

Szoros küzdelemben nyert és veszített a Fidesz Komlón, a megismételt szavazáson

Megismételt választást tartottak Komlón vasárnap, miután a bíróság a választás rendjének megsértése miatt megsemmisítette az egyik szavazókör eredményét. Az új szavazás váratlan fordulatot hozott: a régi fideszes polgármester épphogy nyert, az adományokat kiosztó fideszes képviselő viszont ezúttal veszített. Az ellenzéki összefogás vezetője listán nem jutott be a képviselő-testületbe.

Bár a Komló Összeköt ez ellen is fellebbezett, a bíróság elutasította, így december ötödikén megalakulhatott a város új képviselő-testülete.

Egy olyan új szervezeti és működési szabályzatot (szmsz) fogadtak el ugyanis, amely több – korábban átruházott – jogkört is visszavon a polgármestertől.

Így mostantól az igazán fontos ügyekben nem dönthet egyedül, és minden érdemi kérdést meg kell vitatnia, illetve jóvá kell hagyatnia valamelyik, de többnyire a jogi, ügyrendi és közbeszerzési bizottsággal. A végső szót pedig a képviselő-testület mondja majd ki. 

Ennek fényében nem meglepő, hogy az említett jogi bizottság csupa „ellenzéki”, azaz nem fideszes tagból áll: a bizottság vezetője dr. Barbarics Ildikó, a további tagok pedig dr. Pál Gabriella és Ferenczy Tamás (külsősként). 

Mivel minden további bizottságot is a Komló Összeköt képviselői vezetnek és a testületben is nekik van többségük, a fideszes Polics József nehéz helyzetbe került, valójában kivették a kezéből a tényleges irányítást. 

„Cserébe” az alpolgármesterek sem lettek megválasztva, hiába javasolta a Komló Összeköt Ferenczy Tamást, Polics kihívóját és dr. Barbarics Ildikót társadalmi megbízatású alpolgármesternek.

A következő testületi ülés december 12-én lesz, ahol várhatóan ebben a kérdésben is döntés születik.

Élelmiszeradományokkal kampányolhatott Komlón a Fidesz és a Lungo Drom képviselőjelöltje

Élelmiszer-kereskedő cégek által felajánlott adományokkal gyakorolhattak nyomást a szavazókra abban a választókerületben, ahol választási csalás miatt új szavazást írtak ki Komlón. A Lungo Drom és a Fidesz jelöltje egy helyi civil szervezet vezetőjeként hónapok óta osztogatta a csomagokat a rászorulóknak úgy, hogy közben a két politikai szervezet önkormányzati képviselőjelöltjeként kampányolt.

Korábban hasonló folyamatok zajlottak le egy másik baranyai városban, Mohácson is, csak épp fordítva. Ott a MSZP jelöltje úgy nyerte meg a választást, hogy kevesebb szavazatot kapott, mint amennyi érvénytelen voksot leadtak a mohácsiak. Ez egy üzenet volt a jelölt számára, aki nem lépett vissza azután, hogy a Duna-parti város korábbi polgármestere, Szekó József tragikus körülmények között életét vesztette a választás előtt. 

Bár így Csorbai Ferenc (MSZP) lett a polgármester, a testület Fideszes lett/maradt, amelynek tagjai leszögezték, azonnal felosztlatják a képviselő-testületet, amint erre a jogszabályok lehetőséget adnak. Még ezt megelőzően, október 9-én döntöttek arról is, hogy megnyírbálják a leendő polgármester jogköreit, hiszen ekkor már tudható volt, hogy a szocialista jelölt nem lép vissza.   

Mindkét városban kialakulhat tehát patthelyzet, amennyiben a polgármesterek és a testület nem jut közös nevezőre. 

Katus Eszter

Fotó: komlo.hu

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Fotó: Farkas Éva Erzsébet makói polgármester Lázár Jánossal, forrás: Farkas Éva Erzsébet/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás