kiskunmajsa

Máris kátyúsodik a kampányhajrában átadott 120 milliós földút

Három nappal az önkormányzati választások előtt avatták fel államtitkárral, országgyűlési képviselővel a Kiskunmajsa-Szank közötti stabilizált földutat. A napokban megnéztük: az alig több mint másfél hónapos, 120 millióért elkészült út sok helyen kátyúsodik, pedig a tél még csak most következik. Az önkormányzat szerint minden rendben.

Felavatták a Majsa és Szank közötti stabilizált földutat – ezzel a címmel számolt be három nappal az önkormányzati választások előtt a majsa.info nevű helyi portál arról, hogy Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, a fideszes Patkós Zsolt, Szank azóta leváltott polgármestere és Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár átadott egy uniós pénzből felújított földutat.

A projekt részletei ma is elérhetőek Szank honlapján. Eszerint 119,9 millió forintot költött Szank és Kiskunmajsa közútfejlesztésre, a munka 90 százalékát az uniós adófizetők állták. És milyen jól tették, 6,1 kilométeren stabliziáltak egy földutat, ami a majsai fürdő mellől indul és a szintén uniós százmilliókból épült szanki Kiskun emlékhelyhez vezet. Mert ugye, ki akarna Kiskunmajsáról aszfaltozott úton – ami évtizedek óta megvan – Szankra menni, mikor lehet földutakon is?

A közbeszerzési értesítő szerint a 120 milliós földút aljába 25 centiméter kohósalakot töltöttek, amire 5 centi zúzott kő került, 3,5 méter széles, fél méteres útpadkával.

Hárman pályáztak, a győztes az izsáki Izsépker Plusz Kft. lett. A másik két ajánlattevő csak a rendelkezésre álló keretnél nagyobb összegből tudta volna az építést elvállalni.

Az engedélyes tervekben azzal magyarázták a stabilizálást, hogy “a területen közlekedő mezőgazdasági gépek mélyen kivágják az utat, ezért a tanyákon lakók nehezen tudják megközelíteni az ingatlanjaikat. Az útszakasz jellemző forgalmát főként a helyi lakosok járművei, illetve a mezőgazdasági járművek adja”. És az is szerepel benne, hogy mivel homok a talaj, az eső sem okoz arrafelé gondot, járható marad az út.

Mégis nyertek rá pénzt, és neki is fogtak. A napokban megnéztük, milyen lett a földút.

Azt, hogy az út valahová is vezetne, semmi sem jelzi. Sem Kiskunmajsán, sem Szankon nincs arra utaló tábla, hogy a földút akár a másik településre, akár a Kiskun emlékhelyhez vezetne. Valószínűleg ezért sem találkoztunk senkivel az úton.

A szélességével és az út elejével nincs is gond. Körülbelül másfél kilométer után viszont kátyús az alig másfél hónapja felavatott út, és még csak tél sem volt ottjártunkig.

Jól látszik, hogy az arra közlekedő mezőgazdasági gépek ennyi idő alatt kikezdték a 24 hónap jótállással átadott utat. Maga a környék szép, a földút erdőn, szőlőültetvényeken is átvezet, akár túrázni is lehetne arra.

A 120 milliós földút miatt kerestük Szank önkormányzatát. Varga Ferencné (Fidesz-KDNP), a település új polgármestere azt írta az Átlátszónak, “az út, gazdasági út, amelyet gépkocsikkal, nehéz gépjárművekkel használnak, egyben összeköti a szanki Kiskun Emlékhelyet, a kiskunmajsai Thermál Gyógyfürdővel. Az előző képviselőtestületek közös döntése volt ez. Bízom abban, hogy ez csak az első ilyen pályázat és a településen lévő külterület gazdasági utak is kaphatnak ilyen borítást.”

Azokra a kérdéseinkre, hogy a pályázatban milyen gépet vettek, hogyan tartják majd karban az utat, és hogy kaptak-e visszajelzést a katyúkról, nem válaszolt.

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás